15 квітня 2022 10:00

Податки в букмекерських конторах та можливості, що відкриваються перед гравцями

Після того, як був прийнятий закон про легалізацію грального бізнесу, було встановлено, що компанії, які надають азартні послуги, та користувачі повинні сплачувати податки на виграш, прибуток та ін. Про те, що доступно користувачам, які планують зробити ставку на спортивну чи іншу подію, який податок зараз платять гравці і які є перспективи на майбутнє, розбираємося далі.


Легалізація грального бізнесу — це не лише його детінізація. Вона позитивно впливає на економіку країни, інші сфери, збільшує можливості і компаній, що надають азартні послуги, і користувачів. Зважаючи на те, що на ринку збільшується конкуренція серед операторів, покращується їх сервіс.


Користувачам пропонуються бонуси за виконання різних дій, можливість взяти участь у програмі лояльності та ін. Наприклад, можна при реєстрації використовувати промокод 1Win з https://emporium.com.ua/shops/1win.


Також у користувачів є можливість попередньо порівняти всі пропозиції, щоб вибрати оптимальну. Для цього створено спеціальні сервіси, на яких можна подивитися, які компанії працюють на території України, як стати їх клієнтами та на які види спорту можна робити ставки.


Зареєструватися на обраному майданчику також не важко, і це можна зробити на спеціальних умовах. Наприклад, отримати додаткові можливості можна, використавши бонус-код Леон. Фахівці https://emporium.com.ua/shops/leon пропонують ознайомитися з усіма пропозиціями та заохоченнями, якими можуть скористатися юзери.


Кількість операторів, як і їхніх пропозицій, зростатиме, якщо уряд врегулює низку невирішених питань, зокрема пов'язаних із оподаткуванням беттинг-ринку. Якщо він набуде чинності, оператори платитимуть у рази менше за ліцензію, робитимуть лояльніші податкові відрахування, а гравці сплачуватимуть податки лише в тому випадку, якщо їхній виграш перевищить у сумі 8 мінімальних заробітних плат.


Які податки сплачують гравці БК зараз


Як і в будь-якій гральній компанії, у БК користувачам потрібно сплачувати податки на виграш. В Україні існує законодавча база, яка регламентує оподаткування доходів із беттингу. Однак не всі користувачі знають, які суми вони мають сплачувати. Станом на квітень 2022-го клієнти букмекерських контор повинні платити:


  • 18% від свого виграшу (відповідно до пункту 164.2.8 статті 164 Податкового кодексу України);
  • 1,5% — військовий збір.


Йдеться безпосередньо про прибуток, тобто початковий депозит не оподатковується. Також існує один момент, про який потрібно знати: якщо сума прибутку буде меншою за депозитну, податок сплачувати не доведеться, тому що виходить, що ставка в БК не принесла юзеру прибуток.


Щодо порядку стягнення податків, їх сплачують самі оператори. Тобто вони утримують із прибутку користувача необхідну суму та переводять її відповідним органам. Відповідальність із гравця у цьому випадку повністю знімається.


Букмекерські компанії щорічно подають звіти до Податкової служби, в яких прописуються всі дані про користувачів, їх виграші. Якщо вони щось проґавлять або навмисно не вкажуть зароблені в рамках майданчика суми, будуть оштрафовані (сплачується вся прихована сума +30% до неї). Але санкційні заходи можуть бути й жорсткішими.