24 серпня 2022 16:44
40

Позиція "Динамо" щодо трансляцій УПЛ: "Не треба "ламати нас через коліно"

Заступник генерального Директора Динамо Сергій Мохник в екслюзивному коментарі для FootballHub розповів про позицію київського клубу в історії зі "створеним єдиним пулом":


- Позиція Динамо – показувати матчі безкоштовно. Ми це хочемо робити для вболівальників, для наших глядачів. Зараз у країні складна економічна ситуація і не всі можуть дозволити собі підписку (через фінансові чи технічні причини). Тому ми даємо можливість вільного дуступу до наших матчів для тих, хто на передовій, для тих, хто за кордоном.

Сетанта скільки має підписників? – 85 тисяч сьогодні в Україні. Армія вболівальників Динамо – 5-7 мільйонів. Тому ми хотіли, щоби нам дали можливість наші матчі показувати (навіть із запізненням) на загальнодержавних каналах. З Сетантою домовитися не вийшло.

Щодо того, що УПЛ апелює до голосування більшості? Тут "через коліно" не вийде. Клуб готує стадіон, готує футболістів, а тут просто "через коліно", бо комусь щось винні? Треба домовлятися! Я неодноразово раніше казав, що треба йти на поступки, але нам Сетанта не захотіла йти на поступки. Ми за пул, але за умов, які наразі є в Україні, ми запропонували Сетанті показувати матч на загальнодержавних каналах з затримкою 15-20 хвилин, як ми це вже з ними робили на матчах з Фенербахче та Штурмом. Ми запропонували зробити так і в чемпіонаті України, але вони нас не почули, не захотіли так робити, сказавши своє категоричне "Ні".

Стосовно санкцій – я не можу прогнозувати, якою буде реакція відповідних організацій. Багато років було так, що одну частину матчів транслювала група каналів Футбол, а іншу – група каналів 1+1 media.

Я раніше казав, що ту суму, яку Сетанта хоче заплатити нам за трансляції, ми можемо одним платежем перерахувати на ЗСУ, але в цій ситуації нас хвилюють наші вболівальники. Тому ми все робили і будемо робити для них.
Права на трансляцію належать клубу! Все- точка! Доки не буде умов, що влаштує клуб, він не прийме умов пулу, а повелку за кораблем!
З усього видно що серед шанувальників Динамо все ж таки переважають популісти і любителі ковбаси по 2.20.
Тупі понти Суркіса уже всім набридли.
Читання між рядками.

1. Ми це хочемо робити для вболівальників, для наших глядачів. Зараз у країні складна економічна ситуація і не всі можуть дозволити собі підписку (через фінансові чи технічні причини). Тому ми даємо можливість вільного дуступу до наших матчів для тих, хто на передовій, для тих, хто за кордоном.

2. Я раніше казав, що ту суму, яку Сетанта хоче заплатити нам за трансляції, ми можемо одним платежем перерахувати на ЗСУ, але в цій ситуації нас хвилюють наші вболівальники. Тому ми все робили і будемо робити для них.

З одного боку кажемо, що справа не в грошах і треба дати можливість безкоштовно дивитись матчі, а з іншого розповідаємо, що кошти які платить сетанта замалі. Тобто плюси дають більше, чи не так? Тобто справа не у війні, а у грошах. І це цинізм з боку Динамо, а не УПЛ. І ламає через коліно тут Динамо. За такі дії має бути соромно саме ДК. Не подобаються умови, то знімайтесь з чемпіонату.
Сховати
gavvarun, ви читали заяви клубів і групи 1+1? Почитайте.

Є заяви від Динамо і Дніпро 1. Вони заявили, що головне - можливість безкоштовно транслювати матчі для людей. І готові, щоб це було із затримкою. Також клуби заявили, що на наступний сезон передають свої права групі 1+1 безкоштовно.

Група 1+1 заявила, що має довгострокові контракти, які підписані давно. І що контракти діючі. 1+1 бере на себе затрати по забезпеченню трансляції. Це ж не дешева штука. Машина трансляційна, камери, весь продакшн. І 1+1 заявили, що клуби офіційно відмовились від фінансової винагороди за трансляцію своїх матчів до завершення війни.

Так що там про гроші? Клуби нічого не заробляють від 1+1. 1+1 заробляє на реламі, але несе повні витрати по забезпеченню трансляцій всіх матчів на своїх телеканалах. Це сумнівний бізнес. Бо реклами зараз мало і коштує вона дешево.

А що у Сетанти? Трансляції будуть платними. Всі трансляції. Всі тільки на платформах чи кабельних мережах. Без альтернатив. Клуб отримує нарзіку фрагментів з матчів через 3-4 години після завершення матчу. Через добу відео безкоштовно з'являється на ютуб каналі сетанти. Через 24 години... Це все, що треба знати про сетанту. У них це бізнес. Люди без інету не побачать навіть нарізок.
Сховати
Чапич, заяви клубів і те що вказано в контрактах це різні речі. Ви дійсно вірите що в контрактах вказана сумма 0? Нагадаю заключались вони ще до того як почалась війна і якщо вони діючі то вони не можуть бути безкоштовними. Тут явно прослідковується власний інтерес суркісів і ко і вже не перший рік. І з такою ж заявою виступили не тільки ДК вірно? Зорі і Дніпру не потрібні кошти? І хочу нагадати до війни матчі теж транслювали плюси безкоштовно для глядачів, але ж ви точно розумієте що тоді про благодійність не йшло мови. У Суркіса принцип, або так як він хоче або ніяк. І ця принциповість проотягом десятків років тільки гробить клуб і футбол в країні вцілому.
І якщо завляють про 5-7 мільйонів вболівальників, то ви думаєте їх зупинить 100 грн. в місяць щоб дивитсь футбол? Викуплять і досить легко.
Без комерції не буде розвитку це вже доведено прикладом розвинених країн. Треба з чогось починати. Плюс не забувайте що т2 працює не скрізь, а інтерент є навіть на окупованих територіях і через впн люди теж можуть слідкувати в тому числі і за футболом. За все портібно платити і за футбол в тому числі.
Чапич, як казав мій покійний тесть: "не брехне, не дихне", безкоштовна трансляція повного матчу доступна на YouTube через 15 хвилин після закінчення матчу. Який наступний день? Доволі реальний розклад якщо не можете оформити підписку. Це по-перше. А по друге, яка робоча людина може дивитися футбол о 15-ій годині? Висновок? Проблема створена штучно, а тому розкольників потрібно карати, і карати жорстко, вже давно настав час припиняти цей балаган.
Я за те, щоб дійсно був телепул і у перспективі клуби на трансляціях заробляли. У мене оплачений мегого, де є сетанта і сетанта+. Рейтинг Динамо такий, що точно ці матчі будуть транслювати, якщо паралельно буде щось інше. Благо у сетанти 2 канали. Тому спокійно ставлюсь до телепулу.

Але позиція клубів, які хочуть безкоштовно показувати футбол під час війни, мені зрозуміла. Думаю, що сетанті треба дати згоду на трансляції із затримкою 15 хвилин. Абсолютно цивілізований підхід в перший рік саме за тих умов, що дійсно багато хто немає інтернету.

Тому позиція сетанти невірна. Треба домовлятись всім. А не стояти в лоб. Зараз час для примирення, а не для того, щоб заробляти на людях в Україні.
Сховати
Чапич, повністю погоджуюсь.
Тим паче, уже був такий досвід у Сетанти з 2+2, коли матчі з Фенербахче та Штурмом показували з затримкою. То чому не можна з матчами УПЛ це зробити? До чого ця впертість зараз?
Чапич, позиція Сетанти якщо й невірна, то лише з моральної точки зору. А 5 клубів займаються відкритим телерейдерством, прикриваючись війною.
Сховати
dant, це все питання судів, про законність. Чи ви вже знаєте рішення суду наперед і самостійно виносите вердикт?
Сховати
Чапич, суд буде розбиратися про права власності. А 5 клубів порушують устав своєї ж організації.
Сховати
dant, так ви суд і вмієте трактувати устав? Ви його в руках тримали? Знаєте про домовленності між президентами? Не думаю. Ви говорите мовою павелка, всім відомого товаріща, який нічого не зробив хорошого для футбола України. Взагалі нічого.
Чапич, А за що тоді Сетанта клубам гроші платить, якщо всі будуть дивитися безкоштовно на інших сервісах? в чому бізнес?
Сховати
Cossack 1927, у тому і суть, що позиція клубів така, що під час війни бізнес повинен йти на зустріч і давати можливість дивитись футбол на загальних каналах, які є на Т2. Так, із затримкою. Чому? Бо це позиція клубів. Вони готові передати права на умовах, що сетанта піде на поступки. Хто хоче он-лайн - платить. А хто не може платити чи немає інтернету, дивтиься із затримкою 15 хвилин. Це людяність під час війни.
Сховати
Чапич, так хоче меншість клубів, а рішення приймаються більшістю.
Сховати
dant, це ж не вибори, де все вирішується простою більшістю.
В питаннях бізнесу має діяти принцип win-win.
І якщо комусь не вигідно, треба домовлятися, йти на поступки.

Як наприклад в Євросоюзі чи НАТО, ведуть переговори, поки всі інтереси не врахують.

А якщо УАФ створює пул за тиждень до старту сезону, про що може йти мова...
Сховати
Il Divin Codino, пул створює УПЛ, тобто самі клуби. Самі клуби вирішили, що вони приймають рішення більшістю голосів. Клуби збиралися та обговорювало пропозицію Сетанти. Усі один одного переконували, врешті-решт прийняли рішення, якого мають дотримуватися усі клуби.
Cossack 1927, так там немає бізнесу насправді, від слова зовсім.

Сетанта дає 3,2 млн $ на сезон і ця сума ще включає продакшн матчів. Виробництво одного матчу коштує до 10 тисяч $. Всього матчів 240.
Але слід ще врахувати, що матч може переноситись на наступний день. І з точки зору виробництва, це новий матч.

У сухому залишку, клуби можуть не отримати нічого.
Але при цьому права на матчі в них забирають і транслюють на платній ОТТ плафтормі, у якої 85 тисяч підписників (якщо посилатись на цю статтю)

В чому тут бізнес?
Сховати
Il Divin Codino, рішення приймається більшістю клубів. Якби більшість клубів ця пропозиція не влаштовувала, то Сетанта би не стала переможцем тендеру.
Сховати
dant, з приводу більшості я вище відписав, в бізнесі так не працює.

А можливо Сетанта стала переможцем, бо була єдиним безальтернативнм варіантом? Бо УАФ не подбала про тендер заздалегідь?
Або була і іншого роду зацікавленість в такому тендері. Але це вже антикорупційні органи мають розслідувати
Сховати
Il Divin Codino, 5 клубів не звертаються ні до яких органів, вони просто плюють на решту клубів.
Il Divin Codino, Ні, клуби отримують фіксовану суму в будь якому випадку. А ще, якби дехто не вимахувався і був повний пул, можна було б продати трансляції закордон, і це ще були б деякі вкладення в розвиток клубів.

Плюси дуже хитрі, зняли вершки у вигляді Динамо, Зорі і Дніпра + рейтинговий Металіст. Чому вони не приймали участь в тендері? Тому що їм нах не потрібні Минаї та Інгульці.

Питання: Хто і за чий кошт буде транслювати інші клуби?

Чапич, "позиція клубів, які хочуть безкоштовно показувати футбол під час війни" це примітивний популізм. Шкода, що багатьом людям досі не доходить, як іх юзають примітивними конструктами
Наведу приклад, який описував раніше.

Приходить до вас начальник ЖЕКу і каже: Ми прийняли рішення передати права власності на всі квартири в будинку якомусь грузинському фонду. Ви можете тут жити і ми вам будемо щомісяця платити 100 гривень.
А якщо не погодитесь - прийде виконавча служба і виселить вас.
Ось так діє Павелковська УАФ з телепулом.
Сховати
Il Divin Codino, все просто - хочеш грати під егідою УПЛ - виконуєш прийняті більшістю клубів рішення, не хочеш - будеш покараний, або сам виходь з УПЛ на знак протесту.
Сховати
dant, продовжуючи мої паралелі з будинком.
В будинку живуть переважно пенсіонери, яким не хочеться паритись, організовувати ОСББ... Є ЖЕК, та ще й по 100 гривень платять - і їм добре.
Чому я маю на це погоджуватись?
І чому я маю міняти житло?
Якщо пасіонарна третина проти, а 2/3 пофігістів за, то виходить можна займатись шахрайством?
Сховати
Il Divin Codino, треба дотримуватися законодавства. А особливо того, яке сам і підтримав.
Сховати
Ну так не всі ж підтримали. Частина клубів утримались. Та і з законодавством там не все так гладко.
Як можна проводити тендер, в якому є лише один учасник? Учасник, у якого навіть нема свого продакшну і який своєю пропозицією ледь покриває витрати на виробництво картинки?
Сховати
Було два учасники (ще MEGOGO). В УПЛ рішення приймаються більшістю.
Сховати
Мегого наскільки я знаю, не планували транслювати всі матчі, а лише частину, через що автоматично відпали. Залишилась одна Сетанта
Сховати
Il Divin Codino, тоді клуби могли відкинути цю пропозицію.
У вас не зовсім вірна аналогія. Коли ви купували квартиру в цьому будинку, вам сказали що права власності у вас на цю квартиру - 10 років. Через 10 років право власності переходить у власність ЖЕКу і всі рішення приймаються голосуванням більшостю мешканців. Якщо не влаштовує, не купуйте квартиру в цьому будинку. Якщо купили - значить вас все влаштовує.
А у мене інший приклад) Є таке змагання як Ліга Чемпіонів, і от там теж грає Динамо (періодично) і ось УЄФА продаєтрансляцію Мегого, а Динамо каже "ні", бо ми власники контенту і будемо на Ютубі крутити, і не пускає трансляторів на гру) Увага питання - що буде з Динамо?
"Щодо того, що УПЛ апелює до голосування більшості? Тут "через коліно" не вийде" - тобто дотримуватися уставу тепер називається ламанням через коліно? Футбольний сепаратизм від Суркіса та компанії.
Звичайний дешевий популізм, як гречка перед виборами.
будуть ламати, бо то що ви робите - це 90-ті. дайте будувати правову державу. все має бути по закону. зараз час змінювати країну. коли як не зара?
Сховати
debut, Цікава думка! "...бо то що ви робите - це 90-ті", а "ламати через коліно" - то світле українське майбутне.
Сховати
Santos, то верховенство закону, а не кумовсто та кулуарні домовленності.
Порушив закон, відповідай. Яке тут ламання через коліно?