12 березня 2023 21:06
2

Ступар про Кривушкіна: "Було схоже на лояльне ставлення до "Дніпра-1", і строге - до "Динамо". Що і вилилося у червону Буяльському"

У матчі 17-го туру чемпіонату України "Дніпро-1" у формально домашньому матчі поступилося "Динамо" – 0:1. Єдиний гол до перерви забив Віталій Буяльський. Цей гравець, крім результативного моменту, фігурував ще у двох моментах з імовірними помилками судді в полі Дмитра Кривушкіна. Аналізує експерт, ексарбітр ФІФА Мирослав Ступар.


Відзначимо, що на грі працювала система відеоповторів. Арбітр VAR – Євген Арановський.


- Суддівське рішення, ухвалене Кривушкіним на 83-ій хвилині, викликає незрозуміле відчуття недосконалості наших суддів. Чим вони займалися на навчальних зборах?! Яку потрібно мати упередженість до команди, щоб вчинити так, як вчинив Кривушкін?, - задається запитанням суддівський експерт. – Гравець "Дніпра-1", який не веде боротьбу за м'яч і не бере участі в єдиноборстві, просто підбігає до суперника і всією масою тіла ногою "проїжджається" по гомілкостопу Буяльського. І все це – перед очима Кривушкіна, який стояв в метрах десяти від епізоду і все прекрасно бачив.


Спершу суддя не ухвалив ніякого рішення, - продовжує далі Мирослав Ступар, - почалася конфронтація. Кривушкін, можливо, чекав якоїсь підказки й зрештою виніс покарання у вигляді жовтої карточки. Хоча це чиста червона. Потрібно читати правила, - сказав суддівський експерт.


Далі Мирослав Ступар процитував правила, відповідно до яких Кривушкін і повинен був покарати Бланко вилученням:


- Будь-який гравець, який стрибає на суперника, використовує одну або дві ноги, застосовуючи надмірну силу або створюючи небезпеку для здоров'я суперника, є винним у серйозному порушенні правил.

- Що треба було придумати, що винести жовту, а не червону карточку? Це або повне незнання правил, або упереджений підхід. У Кривушкіна було лояльне ставлення до однієї команди, і строге - до іншої. Що також вилилося у червону карточку для Віталія Буяльського вже після фінального свистка. Про причини походження цієї карточки можемо тільки здогадуватися, - резюмував експерт.


На матчі працював VAR. Арбітр Арановський зобов'язаний був зробити підказку і виправити помилку Кривушкіна. Або принаймні рекомендувати йому підійти до монітора і ще раз переглянути епізод у повторі. Однак цього не трапилося. На це чомусь не зреагував і Лучі, який визнав помилку Кривушкіна, але промовчав щодо функції та ролі VAR.


Відзначимо, що, попри той факт, що непублічно помилку Дмитра Кривушкіна визнав і куратор арбітрів Лучано Лучі, невідомо, яким буде (і чи буде взагалі) покарання для судді.

Навіть за відсутності червоної картки треба вимагати дискваліфікації Бланко на декілька ігор! КДК має право прийняти таке рішення.
Це все робиться спеціально! Суддівство Катерини в минулому турі (з ВАР) і в цьому турі Кривенького судді лише підтверджує це!