14 листопада 2021 02:55
3

Не все так сумно! З ким Україна може зустрітися у плей-офф ЧС-2022, якщо займе у групі друге місце

Кваліфікаційний етап на чемпіонат світу 2022 року у Європі вийшов на фінішну пряму. Усім збірним (крім Азербайджану, Грузії, Литви, Казахстану та Білорусі, які вже всі свої заплановані матчі провели) залишилося відіграти один тур.


Серед цих команд є і збірна України, на яку чекає виїзна зустріч з Боснією та Герцеговиною.


Після того, як боснійці вдома програли Фінляндії та втратили шанси на путівку на ЧС-2022, саме фіни й українці розіграють перепустку у плей-офф, яка дається за друге місце. «Синьо-жовтим» потрібно перемагати у Зениці (бажано у два та більше голів) і сподіватися, що Франція, у якої вже немає турнірної мотивації, не програє у Гельсінкі.


Нагадаємо, що переможці груп європейської кваліфікації виходять напряму на чемпіонат світу. Уже відома четвірка таких щасливчиків: Франція, Бельгія, Данія та Німеччина.


Ще три путівки у Катар розіграють між собою володарі других місць, до яких приєднаються дві кращі збірні з числа переможців груп Ліги націй. Тобто загалом 12 колективів.


Хто може потрапити у плей-офф


Припустимо, що для України все складеться якнайкраще, і наша команда потрапить у плей-офф. Тоді ось хто може стати суперниками «синьо-жовтих»:


Група A

Португалія та Сербія мають однакову кількість очок (по 17) і в останньому турі грають між собою. У домашньому матчі португальців влаштує навіть нічия. Сербам потрібна лише перемога, інакше вони стануть потенційними конкурентами України.


Група B

Ситуація дещо схожа. Іспанія випереджає Швецію (16 очок проти 15-ти), й у домашньому поєдинку її влаштує нічия. Шведи ж зобов’язані тільки перемагати, щоб стати першими.


Група C

Італія та Швейцарія мають по 15 балів. Перші грають на виїзді з Північною Ірландією, а другі прийматимуть Болгарію. Тут на перший план може вийти різниця м’ячів. Якщо обидві команди переможуть, то швейцарцям потрібно громити болгар, адже наразі у них на два забиті м’ячі менше, ніж в італійців.


Група E

За друге місце змагаються Уельс і Чехія – 14 очок проти 11-ти. Валлійцям треба не програти вдома Бельгії, щоб продовжити боротьбу у плей-офф. Якщо ж Уельс програє, а Чехія переможе Естонію (мінімум у два м’ячі), то саме чехи стануть потенційними суперниками України.


Група F

Шотландія вже забронювала за собою другу сходинку.


Група G

Найбільш заплутана група. На три перших місця претендують три команди: Нідерланди (20 очок), Туреччина (18) і Норвегія (18). В останньому турі Нідерланди приймають Норвегію, а Туреччина завітає у гості до Чорногорії. У голландців чудова різниця м’ячів, тому якщо вони не програють норвежцям, то на 99.9% займуть перше місце.


Група H

Хорватія та Росія у Спліті розіграють перше та друге місце. Балканці відстають від суперника на два пункти, тому невиграш означатиме, що саме вони будуть потенційними суперниками України. Якщо ж хорвати виграють, то ця група стане нам нецікавою, адже збірні України та Росії розводяться між собою.


Група I

Англія випереджає Польщу на три бали та гратиме в останньому турі із Сан-Марино. Тому можна вже стверджувати, що поляки стануть другими у цій групі.


Група J

Тут другу сходинку розіграють між собою Північна Македонія (15 очок) та Румунія (14). Вірменія (12), яка має дуже погану різницю голів, в останньому матч прийматиме Німеччину, тому навряд чи складе конкуренцію суперникам. Македонці у завершальному турі прийматимуть Ісландію, а румуни завітають до Ліхтенштейну.


Ліга націй

Тут усе вже ясно. Однією збірною буде Австрія, а іншою – Уельс або Чехія, які грають в одній групі у відборі на ЧС-2022, і яким, загалом, немає різниці, хто там фінішує другим.


Схема плей-офф


Україна точно буде серед несіяних під час розподілу збірних між трьома квартетами. Тобто і півфінал, і фінал наші футболісти гратимуть на виїзді. Чому серед несіяних? Тому що до уваги беруться очки, набрані у відборі, а у «синьо-жовтих» їх дуже мало (менше може бути тільки у представника групи J).


Матчі плей-офф будуть зіграні наприкінці березня наступного року. Півфінальні та фінальні стадії складатимуться з одноматчевих протистоянь.


Як бачимо, потенційні суперники цілком під силу Україні. Наприклад, Іспанію, Швецію, Португалію, Сербію, Швейцарію та Північну Македонію ми за останні кілька років уже перемагали.


Залишилося тільки зробити останній крок у групі – перемогти у Боснії та Герцеговині. А також сподіватися, що Франція не програє Фінляндії. Якщо все станеться саме так, то тоді ми детальніше поміркуємо про всіх потенційних суперників.

Ну шо швейцарці, земля кругла)
Насправді все дуже сумно. Група з якої можна було вийти напряму, а зараз ми тільки на 2-ге місце претендуємо. а можемо і 4-те зайняти( Група в якій аутсайдер набрав 3 очки 2 з яких з Україною( Не здивуюся, якщо Франція взагалі програє фінам по такій ситуації та й по-хорошому з такою грою ми не заслуговуємо на ЧС грати.
Сховати
VoValdo, ровно как и фины да и теже французы!