30 жовтня 2021 19:43
5

Суддівський експерт назвав непрофесійним рішення Романова призначити пенальті у ворота "Динамо"

Суддівський експерт, ексарбітр ФІФА Мирослав Ступар проаналізував роботу Віталія Романова у матчі 13-го туру УПЛ "Маріуполь" - "Динамо".


Передусім варто сказати, що експерт підтримав рішення судді не призначити одинадцятиметровий за влучання м'яча Караваєву в лікоть наприкінці першого тайму. А от у рішенні Романова покарати "Динамо" одинадцятиметровим за влучання м'яча в руку Сидорчуку на третій хвилині, на думку Ступара, є сумніви. Очевидно там все тільки на перший погляд.


- Правильно говорять про відведену руку в бік та збільшений об'єм тіла, - каже Мирослав Іванович. – Але треба враховувати контекст ситуації. Рука була відведена в бік унаслідок руху тіла гравця в конкретній ситуації. Іншими словами, Сидорчук не міг інакше тримати цю руку, адже намагався зіграти в м'яч головою.


У Правилах гри чітко прописані такі ситуації. Не тільки пункти про збільшення об'єму тіла тощо, а й конкретика. Дослівно з Правил: "Вважається, що гравець збільшив об’єм власного тіла у неприродний спосіб, коли положення його руки не є наслідком руху тіла гравця у конкретній ситуації". А тут якраз був наслідок руху тіла. Тобто, рішення Романова не підпадає під Правила, які більшість, у тому числі й Романов, трактують поверхово, - пояснив Мирослав Іванович. – Вважаю, що рішення призначити пенальті було непрофесійним.


Взагалі, дивує, - каже далі експерт, - що після поганої кубкової гри у Луцьку Романов отримав призначення на найближчий тур. Повторюється та сама історія – ніяких санкцій щодо помилок та поганих дій суддів. Арбітри відчувають безкарність, що не може не впливати на їхню роботу. Якщо абстрагуватися від ситуації з пенальті, то хіба до Романова немає інших претензій? Є. Зокрема, щодо карточок. Шапаренко отримав на 30-й хвилині формальну жовту за підніжку. А на 51-й той же Шапаренко за півтора метра до штрафної сфолив проти Очеретька. А другої жовтої немає, побоявся вилучити футболіста "Динамо".


Романов не вміє говорити з футболістами там, де цього вимагає ситуація, - веде далі експерт. - Наприклад, коли були конфронтації після закінчення ігрового часу. Ніде у правилах не написано, що суддя повинен давати команді закінчити атаку, якщо вичерпався час (якщо це не кутовий, штрафний чи якесь інше стандартне положення). "Динамо" вибігло в контратаку (як в першому таймі, так і в другому), Романов просвистів, а після того гасив емоції киян карточками. Хоча міг просто пояснити футболістам, що у правилах немає такого припису як "дозволити закінчити атаку". Закінчився час – свисток. Усе закономірно. Але Романов повинен був заспокоїти гравців і пояснити їм свою позицію, а не розкидатися картками, підвищуючи градус напруги, - зазначив Мирослав Іванович.

А пенальти действительно не было, мяч попал в руку, а не рука сыграла в мяч. Намерения прервать полет мяча не было, как не было и возможности убрать руку.
Сховати
Hector, ну тогда с Баварией еще менее очевидный пеналь + Сидора толкали...
А может не надо так крыльями махать в штрафной кое-кому?
Суть у тому, що він свиснув обидва рази на 5-8 секунд раніше, ніж пройшли додані 3 хвилини. І свиснув навмисно, бо бачив небезпеку. У першому таймі був прекрасний вихід. А у другому там Вітіньо летів на взагалі пусті ворота. Він би за ті 8 секунд, на які раніше свиснув Романов пробіг би ці 50 метрів і закатив би м'яч у пусті ворота.
Сховати
Чапыч, плюс гол Мариуполя был в добавленное время, и пока игра возобновлялась прошло еще полминуты. К счастью 4-ый гол уже ничего не решал. А проблемы создал не арбитр (который мог при желании удалять Шапаренко) а сами себе
"Если истекло время"
Звінсо, суддя вирішує, але чи правильно давати свисток, коли ще залишається 5 секунд до кінця окмпенсованого часу? Це "время истекло" чи ні?