5 жовтня 2021 12:41
7

Григорій СУРКІС: "Залишаючи свою посаду, я залишив на рахунках Федерації футболу 37 млн доларів"

Почесний член УЄФА Григорій Суркіс в інтерв'ю Telegram-каналу "Бомбардир" розповів про те, як потрібно розвивати український футбол.


- "Динамо" важко конкурувати з "Баварією". Це питання економіки чи неправильного розвитку футболу глобально?


- Відверто кажучи, це і перше, і друге, і третє, і багато чого іншого. Але ця бесіда може розтягнутися на години. В принципі, я маю величезний досвід керівництва і клубу, і Прем'єр-ліги, і ПФЛ, і Федерації футболу. І можу твердо казати про те, що певні особи, які сьогодні керують українським футболом, вони, мабуть, більше думають про деякі популістські речі, ніж про розвиток футболу. Я би порадив їм зробити певні висновки з того, що коїться з українським футболом в останні роки. Тому що потрібно налагодити систему, пов'язану з тим, щоби клуби були впевнені в тому, що все справедливо, що є конкурентноспроможність, що до всіх клубів є однакове ставлення. Тобто неможливо сьогодні уявити, повертаючись в історію, що один клуб, який завоював право потрапити в Прем'єр-лігу, а йому кажуть: "Ні. Цього неможливо зробити, тому що у вас щось зі стадіоном не так". А інший клуб, який поїхав подорожувати Україною, з Рівного, зненацька, не маючи теж стадіону, потрапив не за спортивним принципом у змагання під егідою Прем'єр-ліги. Це тільки маленький приклад, який дає мені на сьогоднішній день можливість казати, ща завжди потрібно керуватися спортивною складовою. А потім все інше.


І Рінат Ахметов, і мІй брат вкладають душу, серце, а не тільки гроші... А перше і друге, важливіше, ніж гроші. Гроші можуть закінчитися, але серце, душа і бажання, щоби ми були спроможні конкурувати в Європі, щоби тренерський штаб, який досяг чвертьфіналу чемпіонату Європи... Я зараз не характеризую, подобається мені гра чи не подобається. Взагалі, завжди на результаті тієї чи іншої команди впливає фарт. І я вважаю, що дуже некрасива історія з тим, що з команди пішла легендарна постать. Людина, яка в сучасній Україні завоювала "Золотий м'яч". І іноземці, які працювали разом з ним, які були в інших клубах. І таке інше. І нам ніхто не каже правду. Через соціальні мережі ми від Шевченка спромоглись прочитати, що він іде. Тобто реакція УАФ, мабуть, була такою, яка не дає можливості мені повірити в ці казки.


І багато інших речей, на мій погляд, вирішуються не в рамках дисциплінарних правил, етики. Перш за все, почати треба з людей, які сьогодні керують українським футболом, які "стрілки" переводять на тих, хто дійсно вкладає свої кошти. А дехто просто намагається шляхом популізму підвищувати свої власні амбіції, рейтинги. Цього не повинно бути в футболі. Тому на питання я хочу ще раз відповісти: поки не буде до всіх однакового ставлення з Будинку футболу, ми будемо очікувати чергові скандали, в тому числі в суддівстві. Я думаю, що багато грошей заробили саме футболісти, а не функціонери. Нехтуючи іноді своїм здоров'ям, як Бєсєдін, приносячи в казну Федерації багато грошей, але потім хтось каже, що "це я дав премію хлопцям". А цю премію не він дав, не очільник Федерації, а ці хлопці завоювали це.


Між іншим, скажу відверто, взагалі, за всі роки, коли Федерацію футболу очолював пан Павелко, ніде немає інформації, що зроблено аудит, і що можна на нього подивитися. Я 12 років керував Федерацією. Покидаючи свою посаду, я залишив на рахунках Федерації 37 млн доларів, сучасну інфраструктуру, якою користуються і зараз. Поставте питання їм, а чи можуть вони сказати, яким чином є можливість ознайомитися, скільки коштів протягом 2015-2021 р.р. отримала Федерація футболу? Ви не знайдете жодної інформації з цього приводу.


Коли я був віце-президентом УЄФА і членом виконкому, то ми зробили неможливе - пішли тоді шляхом централізації маркетингових і телевізійних прав. І уже в ті роки кожна федерація отримувала, наша, наприклад, близько 10 млн євро - 8, 8,5, 9. Зараз ці цифри більші. Я вже не кажу, що ті кошти, які отримують футболісти, захищаючи честь країни, вони теж дуже великі - біля 10 млн євро за потрапляння в фінал чемпіонату Європи. А в фіналі є кошти, які надаються команді за нічию, за перемогу і за потрапляння в наступні етапи. Це величезні кошти. А хтось сьогодні намагається сказати про те, що хтось комусь робить послугу, даючи цим хлопцям можливість отримати те, що вони, власне кажучи, самі і заробили.


Я наведу один приклад і більше нічого не буду казати. Коли Блохін зі своєю командою потрапив у 2006 році в 1/4 фіналу чемпіонату світу, то не за рахунок коштів Федерації футболу, а за рахунок моєї власної кишені, за рахунок коштів меценатів вони отримали 8,5 млн доларів. Нехай мені сьогодні покажуть, скільки коштів отримала команда за потрапляння в 1/4 фіналу чемпіонату Європи. Це дуже коротке резюме з приводу вашого запитання. Я не розумію, яким чином Федерація футболу, яка є найбільш заможною в українському спорті, не може спромогтись, щоби аудит був зроблений. Але я вважаю, що колись настане такий час, коли клуби, які проковтнули те, що президент УЄФА разом з виконкомом виділили кожній федерації під час коронавірусу 4,5 млн євро, запитають: "Де ці кошти?!". Ці кошти також ніхто не бачив, і ніхто не знає, куди вони пішли.


Я ще раз кажу: потрібно змінити ставлення до всіх тих людей, хто намагається розвивати футбол, потрібно надати їм таку допомогу, яка б дала поштовх для того, щоб у кожному регіоні діти мали можливість грати в футбол, маючи все для цього. Потрібно зробити так, щоб конкурентноспроможність наших команд підвищувалася. Неможливо, повертаючись до того, чому ми не можемо змагатися з такими командами як "Баварія", змагатися з кращими командами Європи, не маючи конкурентноспроможного чемпіонату. Ми сьогодні займаємо 11-е місце в таблиці коефіцієнтів, ледь-ледь утримуючись в зоні, коли наші дві команди будуть спроможні брати участь вже не безпосередньо в основному етапі Ліги чемпіонів, не як чемпіон, а якимось чином пробиваючись через плей-офф перша команда, і другий, третій, четвертий етапи друга команда. Скажіть мені: можуть дві команди тягнути весь віз? Не можуть.

Сейчас отличный момент чтобы Павелке опять «яйца в тиски зажать» за арабское воровство 1 млн.$, воровство «искусственных полей» и другое. Генпрокурору Венедиктовой Офис Президента дал команду немедленно возобновить все громкие криминальные дела, чтобы отвлечь от офшорного скандала с Зеленским.
Григорий Михайлович, помню, когда был Президентом федерации, активно пиарил внедрение урока футбола в школах с освоение гос. бюджета. Вопрос, где он? Поэтому думаю, о популизме не стоит ни тогда, ни сейчас.
Григорий Михайлович это человек, который выбрал Буряка вместо Блажевича. И это только на вскидку вспомнил.
Сховати
Jew, все познаётся в сравнении. Казалось, что Гриша как президент ФФУ не Алле, но вот после был Коньков, а теперь вот это вот Павелко... И понимаешь, что уроки футбола, которые таки были в школах, и махинации Гриши были просто цветочками)
Гриша шото часто стал говорить про футбол. Видимо хочет вернутся на пост. было бы неплохо
при нынешней власти никакого аудита не будет. Кому нужно получил свой откат и закрыл глаза. Так и живем.
Сховати
Shok, у нас при любой власти никакого аудита не будет, поскольку система при любом руководители прогнивает за считанные недели.
Shok, Опять Зеленский виноват?