10 жовтня 2021 10:47
22

Блогер: "Петраков - найбільш великий український тренер. Малиновський і Зінченко, мабуть, найбільш переоцінені українські футболісти"

Блогер Михайло Смоловий в своєму телеграм-каналі розбирає гру збірної України з Фінляндією.


Фінляндія 1: 2 Україна
xG графік


Петраков - найбільший український тренер, мабуть, найбільш недооцінений серед ровесників. Малиновський і Зінченко, мабуть, найбільш переоцінені українські футболісти! Вони всю дорогу грали за збірну без пристрасті і бажання - гроші для них важливіше душі!


Ну, все, обов'язкову програму виконав. Приблизно так починалися 9 з 10 заміток про матч. Хочеться вірити, що в tg люди зібралися не заради першого абзацу, а заради того, що далі...


У кожного своя правда, але так було з початку століть. Можна відобразити моменти з пресингом, зображуючи вселенський екстаз. Чому ні? Але ще Лобановський працював над мінімізацією впливу рандому на результат: це вважав головним завданням.


Спеціально виділив на графіку ключовий момент матчу - добивання Араюрі штрафного після сейву П'ятова. Не згоден, що він заслуговував такий високий коефіцієнт: так, це big chance в умілих ногах, але нарахували забагато. На виході у фінів два великих моменти (більше 0.2 xG):
- гол Пуккі після кутового
- це добивання Араюрі після штрафного


Наш тренер сказав, що вивчив суперника досконально, а ми віддали два моменти в «сильній фінській дисципліні» - на стандартах. І це не круто, якщо так ретельно вивчали.


Модель розпізнає у фінів два крутих моменти, які крутіші двох наших, тому й логічно, що симуляція віддає їм 66.9% переможних результатів у матчі.


Удар Ярмоленка - це щось видатне! І треба чесно говорити: це наша велика удача. Гол - майстерність окремого футболіста тут і зараз виконати з такої відстані. Звичайно, Андрій здатний на таке, але не в кожному матчі, щоб розраховувати на довгій дистанції на такі м'ячі (як колись розраховували на Леднева в Зорі). Факт: симуляція цього удару 100500 разів не дає гол 100500 разів. Звідси і тільки 13% на перемогу у нас. Ще 20% симуляцій завершилися нічийним результатом.

У нас теж два big chance моменту:
- 15 ' Яремчук (0.22 xG)
- 34 ' гол Яремчука (0.36 xG)


Решта "на любителя" від 0.01 і до 0.09.


Плюс ще 0.17 xG - удар Корнієнко в клатчі. У фінів же один тільки гол Пуккі з короткої дистанції оцінили в 0.71 xG - вище, ніж два наших кращих моменти разом. Звідси логіка моделі більш-менш ясна. Імовірність Пуккі забити свій вище ймовірності Яремчука забити свій.


Модель не оцінює "щирим" чи був футбол, модель переробляє значення і кількість ударів.


Наша збірна провела 12 (!) контратак, в них було нанесено 6 ударів з 14 в матчі (42.9% від усього обсягу):
- 15 ' згаданий вище момент на 0.22 xG
- 38 ' удар Циганкова на 0.05 xG
- 49 ' удар Ярмоленка на 0.03 xG
- 59 ' удар Яремчука на 0.09 xG
- 90'+ 4 удар Корнієнко на 0.17 xG
- 90' + 6 удар Шапаренко на 0.02 xG


Сумарно ми ходили по лезу ножа заради 0.58 xG на 6 ударах. Іронія, що в позиціонці у нас створено в моментах на...0.55 xG.

Подяка хлопцям з Футбол в Цифрах за хТ. Штуку цікаву, але в наших широтах незрозумілу для 99% населення. У двох словах:
- створюється нон-шот модель на основі всіх передач в матчі
- є передачі, які підвищують ймовірність забити гол, а є передачі, які її знижують
- журналісти радянського гарту часто кивають на xG, мовляв бувають же моменти, де не було удару, ось для них і створюють нон-шот моделі
- хТhreat (xT) якраз одна з таких моделей, яка допомагає систематизувати пасову роботу


Розклад такий:
- збірна України грає в еталонний бей-біжи на відкритий простір до пори і створює 1.17 хТ
- збірна Фінляндії, яка грає в невластивий для них позиційний напад створює...1.20 хТ


Для чистоти експерименту віднімається значення передач з кутових і аутів.

Простою мовою: не найсильніший позиційний напад Фінляндії за якістю наближення м'яча до чужих воріт не поступився нашій супер-пупер контратакуючій доктрині, пов'язаній з купою ризиків.

Саме так і варто ставитися до цього результату і показаної грі:
- наша оборона не виглядала монолітом, якісніший опонент краще б використовував виконану фінами пасову роботу.


- наша атака при наявності простору не змогла розмазати суперника, як гній з черевика об бордюр (або як Баварія розвалила Динамо); були т. зв.» передумови«, але вони не були доведені "до розуму"; проти більш статусних збірних шанси на це будуть ще менше

Тому радіємо перемозі, як радів Шахтар у Суперкубку. Але не забуваємо, що вже в наступній важливій грі Шахтар не зміг забити Інтеру, а потім і нам в матчі УПЛ. Передумови чому Шахтар не забив Інтеру і Динамо були закладені в переможному результаті 3:0, але їх проігнорували. Чи сподіваюся я, що схожі передумови не будуть проігноровані Петраковим? Ні. Він такий і буде будувати гру плюс-мінус також в стилі форсування Дніпра в WWII. Жертви будуть: it's not a matter of luck, it's just a matter of time.


Обезьяна с цифрами. Не шарит ни в численном моделировании, ни в футболе. Хотя пора бы за столько времени.
Для "любителів правди", збірна України це свого роду невеличка сім'я. Ви ж не розказуєте на весь світ які труси і прокладки носить ваша дружина, чи про те, що ваші діти впісюються вночі, навіть якщо це правда? Кожна нормальна здорова людина має розуміння що виноситься на загальний огляд, а що вирішується в колективі. У Петракова цей фільтр відсутній від слова зовсім, це взагалі нормально для дітей десь до п'яти років, але аж ніяк не дорослого дядька.
Вот понравилось как сказал человек про этих проститутов:

"...людина з першої зустрічі говорила, що думає. Як і розповів відкрито, як усе було в ситуації з Малиновським. Але ж ні, бл…дь. У цій країні, в цьому фальшивому середовищі українського недофутболу відкритість не вітається. Вони це називають «бути дипломатом». Петраков мав налити водички на півгодини, завуалювати суть так, що її й ніхто не помітить. Або взагалі сказати щось банальне. Так вони звикли. До цього їх привчили інші тренери. І вони це схвалюють. Зате красиво і по-европейськи. Пробл...ді. А Петракову — перемоги в решті матчів відбору."

(Известный украинский журналист Иван Вербицкий )
Сховати
Ждем_перезагрузку_состава, і що тут мало сподобатися? Вербицький тупо хейтер Шевченка, клав він що на збірну, що на Петракова, йому аби обгадити Шеву. Чого сві про прпвду яку глворить Петраков, але Петраков говорить лише свою правду відносно того ж Маліни, в Маліни буде своя правда. Те ж саме по Караваєву, тренер правдоруб звинуватив Караваєва в двох пропущених голах, а чого ж тренер поавдоруб не визна, що зробив помилку не замінивщи гравця, бо весь другий тайм всі бачили, як Караває провалюєтьмя, але ж тренер мав зробити заміну.
"Расклад такой:
- сборная Украины играет в эталонный бей-беги на открытое пространство до поры и создаёт 1.17 хТ
- сборная Финляндии, которая играет в НЕСВОЙСТВЕННОЕ для них позиционное нападение создаёт...1.20 хТ"

Есть люди что верят этой чепухе. Вот что главное. И потом пошло по ушам: Украина играла хуже чем Финляндия)))

А вообще, в очередной раз своими же цифрами блоггер доказывает что все эти модели - также далеко от футбола, как и сам цифроед)))
Правда десь по середені: з одного боку ці цифри взагалі не передають того що відбувалося в матчі, ми справді виглядали краще і заслужено перемогли, а тут виглядає так ніби це все випадковість і нам взагалі дуже пощастило. З іншого ж боку співати дифірамби тренеру за перемогу над доволі посередньою збірною - теж брєд.
Все эти цифры, особенно в комментариях Смолового достаточно забавны. К примеру, гол Ярмоленко это просто индивидуальный скилл из ничего, так? А гол Пукки это что? Это, вообще-то тоже скилл, и тоже из ничего. Удар головой - стандарт, который наши проиграли. Пятов отбил, это хорошо, скилл. Но отбил, как часто у него бывает, не совсем удачно, в штангу. От штанги вылетел мяч на центр, Матвиенко выбивал (скилл) и рикошетом гол. Сколько надо симуляций, чтобы этот гол повторить Смоловой не считает. Ну да, как там это слово, которое он не помнит? Ах, да! Объективность. Опять же, второй момент, тоже Пятов отбил, но тоже не совсем удачно. Ари и Ури промахнулся. Это там икс-жэ сколько? А удары Цыганкова, прострелы Корниенко и еще чьи-то - это считалось вообще?
Моделист из секты светлоликого, блин...
У Смолового целый день поллюции,
Когда контроль мяча и дистрибуция.
Но вот беда - опосле Петрабола,
У Миши утром только полшестого
Петробол шагает по планете
Радуются взрослые и дети
Только Миша все понять не хочет
День и ночь на цифры тупо дрочит.
Сховати
Игорь, От души посмеялся. Спасибо!:)
Лучший коммент года)))
Скажем в стиле Смолового: "Цифры глазами колхозника - это страшно"
Сховати
Zeit, Точняк
Послушайте, что говорят соперники, это не проплаченные журналюги:

"Jaagobbi: Посмотрите какая разница в уровне игры. Финская сборная нуждается в большом реформировании. И сейчас самое время для перемен. Украина победила заслужено."

"Kettari: Что хорошего в том, что мы контролировали мяч больше Украины (55% - 45%), если это в основном происходило в центре поля? Украина проводила значительно более эффективные атаки, чем наши парни."

"Mediapeliä: Украина действительно была хорошей. Они могли забить намного больше голов, но не всегда принимали верные решения у наших ворот."

Читайте и дальше задрота-цифроеда и он доведет вас до шизофрении.
Сховати
Ждем_перезагрузку_состава, цифры от Миши смотреть интересно, но вот его словесно сопровождение это колхоз)