1 червня 2023 01:15
1

"Севілья" – семиразовий переможець Ліги Європи: іспанці в серії пенальті обіграли "Рому" у фіналі

Севілья та Рома зустрічалися у фіналі Ліги Європи 2022/23, який проходив у Будапешті. Поєдинок завершився перемогою команди з Іспанії.


Перший тайм на «Пушкаш Арені» не порадував уболівальників великою кількістю моментів. Обидві команди намагалися обережно діяти в очікуванні помилки суперника.


Рома могла виходити вперед уже на 12-й хвилині. Спінаццола отримав точну передачу в штрафному майданчику Севільї і ударом в один дотик змусив Буну вступити в гру.

Севільї вдалося відсунути гру від своїх воріт, поки на 32-й хвилині Абрахам не впав у штрафному майданчику у боротьбі з суперником. Арбітр Ентоні Тейлор вирішив розглянути цей епізод за допомогою VAR, а після перегляду відеоповтору просигналізував, що жодного порушення не було.


На 35-й хвилині матчу футболісти Роми привели своїх уболівальників до екстазу. Крістанте перехопив м'яч і відпасував на Манчіні, який прокинув м'яч на Дібалу, потім увірвався у штрафний майданчик і завдав точного удару у правий нижній кут воріт Буну. Так рахунок став 1:0 на користь Роми.

У компенсований час до першого тайму Севілья могла поновити паритет на табло. Дальній постріл хорватського ветерана Севільї влучив у штангу, хоча міг зрикошетити від спини Руя Патрісіу у ворота.

У перерві тренер Севільї Хосе Луїс Менділібар кинув у бій свіжі сили в атаку, випустивши Ламелу та Сусо. Іспанцям знадобилося десять хвилин після початку другої 45-хвилинки, щоб зрівняти рахунок. Після подачі Окампоса Манчіні намагався не дати Ен-Несірі дістатися м'яча, який захисник римлян зрізав у свої ворота.


Зрівнявши рахунок Севілья заспокоїлася, а матч перейшов у спокійніше русло до 76-ї хвилини, поки Ібаньєс агресивно не зіграв у відборі, що дало привід арбітру призначити пенальті. Після перегляду VAR, Тейлор змінив своє початкове рішення.


На 80-й хвилині Рома випрошувала пенальті за гру рукою Фернандо у штрафному майданчику Севільї, але рефері вирішив діяти послідовно.

На 83-й хвилині Рома могла вирвати перемогу у основний час. Белотті після подачі зі штрафного підробив собі м'яч, який після удару відбив голкіпер Севільї. Арбітр не помітив, що м'яч після удару Белотті зачепив Буну, але не призначив кутовий для підопічних Моурінью.


Після 96 хвилин осинового часу фінал Ліги Європи перейшов до екстра-таймів, які пройшли у напруженій боротьбі.

У серії післяматчевих пенальті удача посміхнулася Севільї. Два промахи римлян принесли Севільї сьому перемогу у семи фіналах Ліги Європи/Кубка УЄФА.


Севілья виграла свій сьомий фінал Ліги Європи з семи (2006, 2007, 2014, 2015, 2016, 2020, 2023);

Рома програла свій перший фінал Ліги Європи.


Фінал Ліги Європи. Будапешт. "Пушкаш Арена"


"Севілья" - "Рома" - 1:1, (по пенальті 4:1)


Голи: Манчіні, 55 (автогол) - Дібала, 34


"Севілья": Буну – Навас (Монтьєль, 95), Баде, Гудель (Маркао, 120+7), Теллес (Рекік, 95) – Фернандо (Жордан, 120+8), Ракитич – Окампос, Олівер (Сусо, 46), Хіль (Ламела, 46) – Ен-Несірі


"Рома": Патрісіу – Манчіні, Смоллінг, Ібаньєс – Челік (Залевський, 91), Крістанте, Матич (Бове, 120), Спінаццола (Льоренте, 106) – Дібала (Вейналдум, 68), Пеллегріні (Ель Шаараві, 106) – Абрахам (Белотті, 75)


Попередження: Рафа Мір, 36, Ракитич, 66, Ламела, 109, Окампос, 120+10 - Матич, 22, Пеллегріні, 45, Манчіні, 48, Крістанте, 65, Челік, 74, Залевський, 104

У Лізі Севіл'ї нічого нового)