23 березня 2023 23:51

Кваліфікація Євро-2024. Англія в меншості перемогла Італію, Північна Македонія обіграла Мальту

Фото - ua.depositphotos.com


Матч між збірними Італії та Англії був важливим для українських вболівальників, адже це – головні конкуренти "синьо-жовтих" у практично безнадійній боротьбі за вихід на Євро-2024. Принаймні, якщо говорити про групу С у відборі. Особливо цікавила форма "трьох левів", адже у наступному турі вони прийматимуть Україну на Вемблі.


Гарет Саутгейт не здивував стартовою одинадцяткою. Відзначити можна хіба що відсутність Хендерсона й Фодена – цілком можливо, що їх приберегли на гру з підопічними Руслана Ротаня.


Роберто Манчіні, своєю чергою, наважився поставити в центр атаки Матео Ретегі з аргентинського Тігреса. Нападника нещодавно натуралізували – він навіть італійську не встиг вивчити. 23-річний дебютант виграв конкуренцію у Скамакки, Ньйонто й Політано, яких залишили у запасі. На всіх інших позиціях алленаторе обійшовся без несподіванок.


У тактичному плані Англія не запропонувала чогось незвичайного. Кейн діяв у ролі фальшивої дев'ятки, Райс допомагав центрбекам у білд-апі (іноді опускався і Калвін-Філіпс), а Беллінгем формував трикутники з Грілішем і Кейном на лівому фланзі. Ця трійка однаково ефективно працювала у комбінаціях та при пресингу. Шоу, як і завжди, вміло відкривався у напівфланзі.


На правому фланзі в очі впадала відсутність хімії між Вокером та Сака. Букайо часто приймав м'яч спиною до воріт, що стало наслідком передач від Кайла – в Арсеналі з вінгером працює Вайт, який видає зручніші паси, та і загалом є одним з найкращих захисників в аспекті просування атак.


Стартовий план італійців сильно страждав від повільності Жоржінью та постіійних зміщень англійців у центр. "Скуадра Адзурра" часто отримувала розриви в опорній зоні, або ж опинялась в меншості. Верратті прикривав Спінаццолу, адже той йшов високо, а на протилежному фланзі Ді Лоренцо залишався на власній половині. Ширину в атаці праворуч давав Берарді.


Проблемою Італії став пресинг. Тетегі був його накінечником, а позаду його мали підтримувати Берарді, Барелла й Пеллегріні. Поєднанання таке собі навіть за іменами – от воно й не працювало. Англія легко виходила з-під тиску й виривалась на простір.


Як наслідок, у першому таймі Англія домінувала в усіх фазах. Британці успішно пресингували, шикарно відкривались під передачі з просуванням і створювали гострі моменти. Їх було небагато, але в Італії не було жодного. Статистичні портали нарахували господарям 0,36 xG, але майже всі 4 удари були або накриті, або безпечні, або пройшли зі стандартів без нормальних замикань.


Підопчні Гарета Саутгейта розкатали кілька класних атак, розриваючи оборону "Скуадри". На 13-й хвилині це мало завершитись голом Беллінгема, якого вивели на ударну позицію. Джуд пробив у ближню дев'ятку, але кіпер парирував. Втім, подальший кутовий завершився взяттям воріт – Кейн скинув подачу в скупчення гравців, м'яч вибили у Райса, а той вистрілив з близької відстані. 0:1!


На 32-й хвиині груба помилка Жоржінью завершилась виходом Філліпса на лінії півкола. Калвін пробив під ліву стійку, але м'яч пройшов у сантиметрах від неї! Лише після цього Італія змогла трішечки вирівняти гру, почавши інтенсивніше працювати у центрі.


Тим не менш, перед свистком на перерву із сітки довелося виймати другий м'яч. "Три леви" заробили кутовий, а Ді Лоренцо при боротьбі з Кейном підіграв собі рукою – точніше, м'яч влучив у широко відставлену кінцівку фулбека. Арбітр вирішив, що це пенальті. Харрі впевнено переграв Доннарумму, ставши найкращим бомбардиром в історії збірної Англії! 0:2.


У компенсований час Кейн ще й викотив сферу Грілішу під удар в порожні ворота, однак Джек виконав Яремчука, не зумівши влучити у площину! Зрештою, команди відправились відпочивати за комфортної переваги британців.


Здавалося, що у цьому матчі все вирішено, однак другий тайм шокував прихильників збірної Англії. Підопічні Гарета Саутгейта тупо перерстали грати. Англія перестала контролювати м'яч, тримаючи його всього 36% часу, і перестала чинити високий тиск – хоча кадрових перестановок не сталося у складі обох колективів! Неймовірно, але по перерві гості не провели жодного удару...


Італія ж спочатку почала закидувати штрафний британців кросами та стандартами, а досить швидко пішли моменти з гри. Зокрема, вже на 52-й хвилині Пеллегріні відкрився під проникну передачу Верратті на лівий край карного майданчика, потужно пробивши метрів з 10-ти – над поперечкою!


На 56-й же хвилині Неаполь святкував гол! Магуайр віддав неточний пас уперед, а потім побіг високо накривати Бареллу – відхід Харрі ніхто не компенсоував, а італійці втримали м'яч під контролем і розкатали швидку атаку. В її завершенні Ретегі відкрився у зоні, де мав би стояти Магуайр, прийняв пас від Пеллегріні й бахнув у дальній кут. 1:2!


Італія продовжила тиснути в другому таймі. Роберто Манчіні підтирмав запал своїх футболістів, освіживши гру Крістанте й Політано, а потім кинувши у бій Ньйонто та Тоналі. Проблема полягала в конвертації домінування у гостроту – після забитого гола "Скуадра Адзурра" змогла провести всього два удари. Обидва заблокували.


Тим не менш, така оборона коштувала збірній Англії дуже дорого. На 81-й хвилині "три леви" залишились вдев'ятьох, адже після чергового стику жовту картку отримав Шоу. Вона стала другою для Люка. Тепер можна не сумніватись – проти України на позиції лівого фулбека зіграє Чілвелл.


Зрештою, підопічні Гарета Саутгейта змогли відбитсь. Фінальний свисток зафіксував важку перемогу збірної Англії. Острів'яни разом із Північною Македонією захопили лідерство в групі С.


Відбірковий турнір до Євро-2024. Група С. Перший тур


Італія - Англія 1:2


Голи: Ретегі 56 - Райс 13, Кейн 44 (пен.)


Італія: Доннарумма, Ді Лоренцо, Толой, Ачербі, Спінаццола, Жоржиньо (Тоналі 69), Верратті (Скамакка 88), Барелла (Крістанте 62), Берарді (Політано 62), Ретегі, Лоренцо Пеллегріні (Ньонто 69)


Англія: Пікфорд, Вокер, Магуайр, Стоунз, Шоу, Беллінгем (Галагер 85), Філліпс, Райс, Сака (Джеймс 85), Кейн, Гріліш (Фоден 69, Тріпп'єр 81)


Попередження: Ді Лоренцо 53, Жоржиньо 61, Ачербі 90+1 - Райс 29, Магуайр 57, Вокер 71, Шоу 78


Вилучення: Шоу 80 (друга жовта)




Поки Англія била Італію в центральному матчі першого туру групи С, у Скоп'є з'ясовували стосунки інші суперники збірної України. Північна Македонія, яка наробила проблем нашій команді на Євро-2020 і не пустила Італію на чемпіонат світу-2022, приймала Мальту – головного аутсайдера квінтету.


Перший момент створили саме мальтійці, але дальній удар виявився дуже неточним. Господарі відповіли проривом Еліфа Ельмаса – гравець Наполі пройшов трьох опонентів, але не зміг пробити. Зайков головою пробив вище після подачі кутового, а після гострого прострілу Барді м'яч ледь не влетів у ближній.


Здавалося, гол у ворота Мальти поступово назрівав, але балканці у другій половині тайму чомусь значно знизили тиск на ворота суперника. Ба більше, рідкісна контратака Мальти ледь не завершилася виходом віч-на-віч, проте Зайков ціною пошкодження зупинив суперника. Як наслідок, нулі після 45-ти хвилин у Скоп'є. Македонці мали перевагу, але на гол жодна з команд так і не награла.


На 59-й хвилині Міовскі заробив пенальті. Здавалося. У VAR була інша думка – жовта гравцю Північної Македонії за симуляцію. Але незабаром господарі таки забили. Міовскі скинув на Ельмаса, який у дотик потужно вгатив низом. Кіпер Мальти не врятував – 1:0.


Як це часто буває, після першого пропущеного гола аутсайдер поплив. За кілька хвилин Чурлінов, який вийшов на заміну, хитнув захисника і сильно пробив у ближній. Під завісу гри Янкам скоротив відставання Мальти, заштовхавши м'яч у ворота. Це був останній гол у матчі. 2:1 – македонці набрали перші очки в групі С.


Відбір Євро-2024. Група C


Північна Македонія - Мальта 2:1


Голи: Елмас, 66, Чурлінов, 72 - Янкам, 85


Північна Македонія: Дімітревськи, Рістовськи, Велковськи (Чурлінов, 59), Мусілу, Аліоски (Ашковськи, 78), Атанасов, Зайков (Рістевськи, 90+3), Елмас, Бардхі, Трайковськи (Нестеровськи, 58), Міовськи


Мальта: Бонелло, Апап, Борг, Аттард, Крістенсен (Янкам, 77), Гуллам'єр, Д.Мбонг (Дімех, 67), Камензулі (Корбалан, 77), Теума (Пайбер, 84), П.Мбонг, Сатаріано (Джонс, 84)