17 березня 2023 15:33
1

Постачальники харчів для армії закуповують продукти вдвічі-втричі дешевше, ніж продають їх Міноборони

Постачальники харчів для армії закуповують продукти вдвічі-втричі дешевше, ніж продають їх Міноборони.


Журналісти «Схем» отримали у своє розпорядження усі 8 контрактів на харчування армії, укладених між Міністерством оборони та приватними фірмами у грудні 2022 року, та порівняли ціни у них із оновленими додатками до цих контрактів, які були переукладені після скандалу із завищеною вартістю на продукти для ЗСУ, який розгорнувся у січні навколо одного такого постачальника.

Розслідувачі дійшли висновку, що навіть після зниження цін, та обмеження дії контрактів трьома місяцями, з багатьох ключових позицій ціни все одно залишаються вищими за середньоринкові.

До того ж, «Схеми» встановили, що армійські постачальники самі закуповують найбільш «ходові» продукти для війська (картоплю, яблука, яйця, капусту тощо) за цінами, у двічі-тричі нижчими, ніж зрештою постачають їх для ЗСУ. Таким чином маржа для приватних фірм по цих позиціях на багатомільярдних контрактах нерідко становить 30-70%.

Наприклад, яблука постачальники продаватимуть військовим від 25 до 51 грн/кг. При цьому, самі закуповують їх максимум по 15-16 грн/кг.

Вартість яєць для Міноборони склала в середньому 9 гривень за штуку, хоча закуповують їх компанії в діапазоні 5,4-6,3 гривень за штуку.

Ціну на картоплю у засекречені грудневі контракти з МО постачальники заклали у розмірі від 17,7 і аж до 27 грн/кг. Після скандалу деякі фірми знизили ціну до 12,6 грн/кг, а деякі – так і залишили 17,7 грн/кг. При цьому, як з’ясували «Схеми», у грудні-січні самі вони закуповували її по ціні від 7,6 до 10,8 грн/кг.

Капусту до скандалу планували продавати по 30-37,2 грн/кг, після – вже по 16,2-26,2 грн/кг. Закуповували у грудні-січні компанії цей овоч по 8,5-14,4 грн/кг.

Нагадаємо, загальна сума на харчування для армії, яку Міноборони попередньо закладало на 2023 рік – близько 43 мільярдів гривень.

Детальні порівняння цін, пояснення від представників фірм та думки експертів – у розслідуванні «Схем».


Мародеры гребаные. Наголосовали. Зато теперь поржём!