31 грудня 2023 10:34
2

Лобановський вище за Анчелотті: Луческу та ще два екс-тренери "Динамо" серед найкращих наставників в історії

Авторитетне видання Four Four Two склало свій рейтинг топ-100 найкращих футбольних тренерів усіх часів. Цікаво, що в цей список потрапили одразу чотири спеціалісти, які будь-коли працювали з українськими командами.


Зовсім недавно видання 90min опублікувало свій рейтинг топ-50 найкращих тренерів в історії футболу, до якого увійшли два легендарні наставники київського Динамо Валерій Лобановський та Віктор Маслов.

Тепер їх приклад наслідували колеги з FourFourTwo, які склали рейтинг 100 найкращих менеджерів усіх часів і народів. І в ньому знайшлося місце одразу чотирьом фахівцям, пов'язаним з Україною.

Зокрема, 87 місце посів екс-тренер донецького Шахтаря Мірча Луческу, який нині очолює Динамо. «Гірників» румунський фахівець тренував з 2004 по 2016 роки. і виграв із ними цілих 22 трофеї, включаючи Кубок УЄФА у 2009 році.

«Луческу часто заохочував свої космополітичні команди вчитися, читати, вчити мови та брати уроки кулінарії. Він зробив Шахтар найкращою командою країни».

Динамо Луческу прийняв влітку 2020 року і вже встиг виграти з командою три титули.

61 позицію віддали ще одному колишньому тренеру Шахтаря Невіо Скалі. Італієць недовго попрацював у Шахтарі у 2002 році, проте зміг привести його до двох трофеїв. Найціннішим став титул чемпіона України сезону 2001/02 – перший в історії донецького клубу.

Однак ім'я Скала зробив у Пармі, з якою завоював чотири трофеї, у тому числі два на євроарені.

«Парма була культовим футбольним клубом 1990-х років, а Скала був її творцем. Їх пік припав на сезон 1994/95, коли Парма обіграла Атлетік, Байєр та Ювентус на шляху до перемоги у Кубку УЄФА».

На 34 місці розташувався екс-тренер Динамо Віктор Маслов. Він очолював київський клуб з 1964 по 1970 рр., і зміг виграти п'ять трофеїв, включаючи три перемоги у першості СРСР.

«Маслов – найменш відомий новатор історії футболу. Хто винайшов пресинг? Він. Маслов, став першим тренером, який використав схему 4–4–2, що давало київському «Динамо» чисельну перевагу».

А десятку найкращих відкрив легендарний наставник Динамо Валерій Лобановський. У його кар'єрі було три заходи до табору біло-синіх. З 1973 по 1982 р. завдяки йому Динамо виграло 11 трофеїв. Найзначнішими стали Кубок володарів кубків та Суперкубок УЄФА у 1975 році.

Під час другої каденції з 1984 до 1990 р.р. Лобановський привів киян ще до восьми внутрішніх трофеїв СРСР та другого Кубка володарів кубків 1986 року.

«Якщо ви коли-небудь вигравали суперечку, розповідаючи про статистику Opta, або пояснювали переваги «очікуваних голів» своєму батькові, дякувати потрібно лише одній людині. Його 30 кар'єрних нагород роблять його найтитулованішим менеджером 20 століття».

Останній відрізок тренерської кар'єри Метр провів у Динамо з 1996 по 2002 роки. У новітній історії клубу Лобановський привів команду ще до 11 трофеїв.

Топ-10 найкращих тренерів в історії за версією FourFourTwo

Алекс Фергюсон;
Рінус Міхелс;
Йохан Кройф;
Біл Шенклі;
Хосеп Гвардіола;
Арріго Саккі;
Метт Басбі;
Еленіо Еррера;
Ернст Хаппель;
Валерій Лобановський.


Завдяки тому, що Лобановський опинився в топ-10, йому вдалося обійти в цьому рейтингу таких іменитих тренерів, як Карло Анчелотті, Луї Ван Гала, Жозе Моурінью, Юргена Клоппа та інших майстрів.


Фото - ФК «Динамо»

Ностальгічні відчуття виникають при згадуванні тих часів, коли Командою керував Валерій Васильович! Щось абсолютно фантастичне!
А які прес-конференції у Нього були! Їх чекали не менше ніж самих матчів. Як лекції для студентів!
Він набагато випередив свій час!
Я щасливий, адже мав змогу дивитись і переживати ті емоції, той дух і ті відчуття!!!
Дякую Вам, Валеріє Васильовичу! Назавжди в моєму серці і в серцях мільйонів!!!
+