25 грудня 2022 09:52
2

"Лобановський був першопроходцем": два екс-тренери "Динамо" потрапили в топ найкращих наставників в історії футболу

На думку деяких закордонних ЗМІ, легендарний український тренер Валерій Лобановський досі входить до списку найбільших в історії світового футболу.

Екс-тренер київського Динамо та збірної СРСР Лобановський посідає 24-е місце в рейтингу 50 найкращих. Цей перелік список вперше було складено ще у 2019 році, проте популярне видання 90min саме днями вирішило підняти його. Ймовірно, місцеві журналісти й досі вважають його актуальним.

У своєму матеріалі вони називають Лобановського «першопроходцем спортивної» науки і згадують його «Динамо кінця дев'яностих», яке дійшло до півфіналу Ліги чемпіонів у сезоні 1998/1999.


«Колишній радянський вчений був першопроходцем, коли справа дійшла до спортивної науки. Він першим сказав, що команда – це зірка, а не людина. Лобановський створив домінуюче Динамо кінця 20 століття, і він вважається національною іконою в Україні».

Цікаво, що в даному рейтингу на 36-му рядку є ще один екс-тренер Динамо Віктор Маслов, який очолював команду з 1964 по 1970 роки. До київського клубу він тричі ставав чемпіоном СРСР і став першим, хто застосував схему гри 4-4-2.


«Схема 4-4-2, яку вперше застосував Маслов, досі широко використовується, а його пресингова тактика продовжує сяяти у найкращих командах світу. Маслов був одним із батьків сучасного тактичного мислення, і його вплив має бути відзначений і відомий кожному любителю футболу».

Перша десятка цього рейтингу виглядає так:


1. Алекс Фергюсон;


2. Арріго Саккі;


3. Рінус Міхелс;


4. Пеп Гвардіола;


5. Джованні Трапаттоні;


6. Йохан Кройф;


7. Ернст Хаппель;


8. Еленіо Еррера;


9. Жозе Моурінью;


10. Боб Пейслі.


Зазначимо, що два екс-тренери Динамо обійшли у рейтингу таких відомих, на сьогоднішній день, фахівців, як: Клаудіо Раньєрі (49), Антоніо Конте (44), Массіміліано Алегрі (42) та інших.


Фото - ФК «Динамо»

Не обьективно. Очевидно, составляли какие-то западные издания.

ВВЛ был явно сильнее чем Круиф, Моуриньо, Трапатони, Сакки и даже Фергюссон. Просто они были на виду и тренировали гранды мирового футбола.
Сильнее,имхо, был только Михелс.
Сховати
Major, я б ВВЛ на третє місце поставив