23 вересня 2022 13:07
1

Блогер: "Станом на сьогодні Лонвейк не виглядає гравцем, який здатен одразу взяти на себе шалені обсяги роботи з м’ячем та без, якими обтяжував себе Шапаренко"

Блогер Михайло Смоловий у своєму Телеграм-каналі аналює гру новачка "Динамо" Джастіна Лонвейка.


Мапи ударів за сезонами


Якщо брати загальну точність ударів Джастіна, то він не снайпер в абсолюті - по кар’єрі набирається 37.8% на 172 спробах. Не снайпер, але показник більш, ніж пристойний, якщо порівнювати з порівнюваним, наприклад:


- 27.5% влучань по кар’єрі в Андрієвського
- 26.4% в Сидорчука
- 31% в Шепелєва
- 36.4% в Шапаренка
- і якщо вже говорити, то 35.5% в Кабаєва

Якщо згадувати про реалізацію, то тут маємо 19 голів на 172 удари. Як для півзахисника і пристойно: щось типу кожен 9 удар результативний (11.05%).


Загалом по кар’єрі настріляв на 20.03 xG, тому трохи відстає. Свій 20-й гол міг забити Вест Хему в Лізі Конференцій, але влучив в кіпера з близької відстані (0.73 xG).

На мапах перших сезонів переважно виступи в молодіжних командах ПСВ, де виховувався, та Утрехта. Купи ігрового часу особливо і не мав. Лише з сезону 2020/2021 почав дійсно отримувати великі ігрові хвилини.

Першу його половину провів ще в дублі Утрехта (1102 хвилини та 12 виходів в старті). Там переважно грав в центрі поля (997 хвилин). Бив доволі регулярно (2.12/90), але точність слабенька (26.9%), бо більша частина (14 з 26), то дальні удари.


На другу половину сезону пішов в оренду до Віборга, що тоді ще грав у Першому Дівізіоні: 1181 хвилина та 13 виходів в старті (3 голи, 2 асисти). Бити став менше (1.75/90), але влучніше (30.4%). Тут вже кількість дальніх спроб трохи менша за кількість ударів з меж штрафного (11:12). Але з 11 дальніх ударів лише раз влучив в площину.


Віборг після піврічної оренди викупив його в Утрехта. Тож сезон 2021/2022 починав вже в елітному датському дивізіоні. Грав переважно правого інсайда в трійці (1812 хвилин з 2339), лише під завершення першості двічі виходив справа в атаці. Був досвід на позиції ЛЦП. В чемпіонаті завдав 46 ударів (32.6%): 28 з них дальніми ударами (в площину влучив лише 7 разів, решта повз, або заблоковано).

Нинішній сезон почався із доволі значних змін. Команда зіграла 6 ігор кваліфікації Ліги Конференцій (спинилися на Вест Хемі), а Лонвейк почав регулярно виходити лівим вінгером (761 хвилини з 1034). Це суттєво позначилося на його ударах, бо скоротилася дистанція (лише 6 дальніх з 19 завданих). Звідси і точність апнулася до 42.1%.


Хоч і високий (189 см), але на стандартах не надто виділяється. Щоправда, була в його кар’єрі гра з Есбьєргом (ще в першому датському дивізіоні), де двічі відзначився після подач з кутового, зокрема один з м’ячів забив головою.

Якщо підсумувати, то ми не Алієва отримали: дальні удари завдає регулярно, чого не скажеш про результативність. За останні 2.5 сезони завдав понад 50 дальніх ударів, влучив трохи менше третини, а забив лиш раз.
Але ж це в якості ЦП. Цілком ж можливо, що в ньому бачать вінгера більше?!

Станом на сьогодні Джастін не виглядає гравцем, який здатен одразу взяти на себе шалені обсяги роботи з м’ячем та без, якими обтяжував себе Шапаренко. В такому режимі на таких обсягах його не використовували раніше. Це не означає, що не зможе в майбутньому, але одразу це занадто складно.


Реально перспективною виглядає ідея залучення на лівий фланг. Досвід в центрі поля (школа ПСВ) дозволить хоча б ефективніше використувати взаємодію трикутника з Дубінчаком та ЛЦП для початку, якої поки не помітно в Кабаєва. Можу відзначити непогані муви в напівфлангах та хорошу взаємодію з лівим захисником Соренсеном, які були в Джастіна в Віборгу у серпні. Кабаєв реально погано комунікував з Дубінчаком, чим обмежував нас в атаці.


Мене вразила його жага до гри в зонах завершення в деяких епізодах (трохи пізніше кину відео). В Динамо забагато пасивності та статики. Станом на вересень 2022 Динамо часто не вистачає ніг в штрафному майданчику, бо усі ходять навколо нього, стягуючись до м’яча.
Лонвейк реально схожий на людину, як може допомогти вирішити цю проблему вже в наступному матчі УПЛ з Минаєм.

18-го з Брондбю він не грав, можливо готуючись до трансферу. А 12-го проти Горсенс відкрив рахунок в матчі, тож в тонусі і готовий вирішувати завдання на полі. Хоча Кахім теж був на ходу, але ми досі чекаємо дебюту.



Фото: ФК "Динамо"

Дурня повна!