22 серпня 2022 13:38
3

"Кривбас" підписує футболіста з чемпіонату Білорусі. Заради цього використали клуб-прокладку з українським власником

Один з лідерів білоруського клубу «Іслоч» камерунець Іван Дібанго залишив клуб. Він був важливим гравцем для команди, яка зараз йде на третьому місці у чемпіонаті країни-агресорки – на позиції лівого захисника оформив 2+6 у сезоні 2022 року.


Футболіст йде в «Кривбас» через «Левадію»: він говорить про це прямо, схема задля обходу заборони виплат в Білорусь

Перехід Дібанго у команду Юрія Вернидуба – справа майже завершена. Так, «Кривбас» поки ще не оголосив про трансфер, однак сам камерунець вже відкрито говорить про нього:

«В Естонію мені не треба. Я підписав контракт з «Левадією», але вона віддала мене в оренду «Кривбасу», тому одразу відправляюся в Україну».

Відсутність офіційного оголошення криворіжцями теж пояснює легко: «Точно не можу сказати, коли [перехід] станеться, – поки залишаюся у Мінську й оформляю візу».

Дібанго вже навіть зміг висловити свою впевненість у тому, що не боїться бойових дій під час проведення УПЛ: «Поговорив з деякими людьми, у тому числі з нашим колишнім капітаном Юрою Козиренком. Він сказав, що у тих регіонах, де гратимуть матчі чемпіонату, зараз спокійно, жодної війни немає. Тому я не боюся. Хоча навіть не знаю, у якому місті житиму».

Сайт Transfermarkt настільки переконаний у цих словах, що вже прописав й підписання з «Левадією», й оренду в «Кривбас».

Сайт «Левадії» про перехід теж не повідомляє. Інформації про можливу суму переходу теж немає.

Чому ж «Кривбас» не підписав Дібанго напряму? Про схему розповів білоруський журналіст - 24 лютого, у перший день повномасштабного вторгнення РФ, Національний банк України випустив постанову №21, якою заборонив усі валютні операції з фізичними та юридичними особами з Росії та Білорусі. «Іслоч», відповідно, не виняток.

Чому саме «Левадія»? У клубу український власник, навесні «Кривбас» туди відправляв грати двох гравців.

Власником «Левадії» є україно-естонський бізнесмен Віктор Левада. Неважко здогадатися, що клуб названо на його честь – і відлік своєї історії він веде відтоді, коли Левада придбав нижньоліговий клуб «Олумп».

Після того «Левадія» стрімко розвивалася: піднялася в еліту, одразу ж виграла чемпіонство, стала регулярним учасником кваліфікацій єврокубків. Тепер команда – 10-разовий і чинний чемпіон Естонії.

Чотири роки тому він навіть озвучував плани про потенційну співпрацю з українськими клубами – тоді розраховував на «Олександрію», звідки він й сам родом. Свою прихильність до України він виражав, зокрема, й підписанням свого часу Юрія Ткачука та Романа Дебелка.

Однак, схоже, нині найтісніші стосунки має із «Кривбасом». Окрім цієї ситуації з Дібанго, після повномасштабного вторгнення саме у «Левадію» відправилися одразу двоє гравців криворіжців – Олексій Хобленко та Артем Щедрий.
А то там ІМСу погрожував нещодавно? Куратор Кривбасу від офісу Зе, Гагарін, той, який Артем. Це ж його мутні схеми? Ось так працюють...
Це ж команда президента, їй можно)
Сховати
Artem, що можна?