5 серпня 2022 20:25

Інформатор окупантів у Миколаєві в суді заявив, що здавав ЗСУ через "скасування у школі доньки російської мови"

У Миколаєві Центральний райсуд обрав запобіжний захід місцевому жителю Юрію Арбатському, який здавав місце розташування підрозділів ЗСУ. Він свої дії пояснював незгодою з владою, зокрема, з тим, що у школі, де навчається його дочка, скасували викладання російської мови.

Про це повідомляє кореспондент «Преступности.НЕТ».

Слідство СБУ встановило, що Арбатський був підписаний на антиукраїнський Telegram-канал, у якому знайшов посилання на чат-бот. У липні він надіслав інформацію про розташування формувань ЗСУ та тероборони, а також про їхню можливу діяльність, за якою спостерігав особисто.

Прокурор просив призначити Юрію Арбатському запобіжний захід у вигляді утримання під вартою з можливістю внесення застави у розмірі 880 тисяч гривень.

Підозрюваний у суді заявив, що він визнає свою провину, але за частиною 2, а не, як йому інкримінують, частиною 3 статті 114-2 Кримінального кодексу («Несанкціоноване поширення інформації про направлення, переміщення зброї, озброєння та бойових припасів в Україну, рух, переміщення чи розміщення ЗСУ […], скоєному за умов військового чи надзвичайного стану»). Він також заявив про готовність укласти з прокурором угоду про визнання винності у разі полегшення кваліфікації злочину.

Зазначимо, що частина 3 статті 114-2 КК України передбачає покарання як позбавлення волі від 8 до 12 років, а частина 2 – від п'яти до восьми. Варто сказати, що Арбатський вихідець із сім'ї юристів.

Представник держобвинувачення запитав Арбатського про мету надсилання повідомлення.

– Я вважаю, що в країні Україна йде обмеження прав росіян та російськомовних. Моя донька навчалася у молодшій школі російською мовою і з наступного року викладання російською мовою не буде, – пояснив підозрюваний свої дії.

Прокурор уточнив: «І за це можна вбивати людей?» На що Арбатський почав виправдовуватися, мовляв, його повідомлення не закликало до вбивств.

Прокурор ще раз спробував уточнити, яка саме була мета відправленого повідомлення, після чого адвокат підозрюваного, побачивши замішання останнього, запитала свого клієнта: «Ви вважаєте, що вже дали відповідь на це питання?». Арбатський коротко відповів: так.

Суддя Світлана Скрипченко також спробувала уточнити мотиви дій Юрія Арбатського. Вона навела приклад того, що в країні багато незгодних із певних питань із владою, але в таких випадках люди висловлюють його мітингами, петиціями, зверненнями до суду та інших органів.

– Навіщо ви це зробили? Не сподобалося, що дочка не вчитиме щось у школі, тому я взяв і виклав координати військової частини. Як це пов'язано? Якщо туди прилетить, чи загинуть наші військовослужбовці, що від цього зміниться? Дочці вашій у школі запровадять цей предмет? […] Ваша дочка після цього краще російську мову вивчить? Що після цього сталося б? Яка мета? - запитала суддя.

Після слів судді Арбатський відповів, що йому складно відповісти, що він припустився помилки і кається. Суддя зазначила, що до затримання чомусь рідко хтось кається про скоєні злочини.

Скрипченко запитала у підозрюваного, що може він зробив це через можливість так заробити, оскільки довго безробітний, але він сказав, що не отримував за це жодних грошей.

Юрій Арбатський сказав, що він не згоден із діями вищого політичного керівництва, а на мітинг піти, на його думку, він не може.

– Я знаю, що з учасниками миколаївського «антимайдану» було, наметне містечко біля пам'ятника Ольшанцям, їх побили, і багатьох живих нема, – сказав Арбатський.

Суддя йому відповіла, що вона брала участь у розгляді справи щодо подій під час Революції Гідності у Миколаєві, але ніхто не подавав жодних скарг.

– Я розглядала справу Майдану і чомусь синця ні в кого не було. Півтори тисячі допитали всіх учасників. Навіть ворон, які там пролітали. Ніхто не заявив навіть про синці. Кого вбили? – сказала суддя.

- Можливо, у мене помилкова інформація, - відповів підозрюваний.

Зазначимо, що окрім повідомлення в Telegram Арбатський використовував інші канали зв'язку, де у спілкуванні з низкою осіб висловлювався проти української влади, армії та підтримував російських окупантів. Частину таких повідомлень також вивчили у суді.

У результаті суддя Скрипченко заарештувала Юрія Арбатського. Також йому призначили заставу у розмірі 700 тисяч гривень – після оплати він зможе залишити СІЗО на час слідства з виконанням низки обмежень.

Нагадаємо, як у Миколаєві затримали коригувальника окупантів, який наводив удари на навчальні заклади.