2 червня 2022 08:54
1

Юрій ВІРТ: "Дуже шкода, що поєдинок із Шотландією не фінальний у боротьбі за путівку на ЧС-2022"

Збірна України у матчі плей-офф відбору на ЧС-2022 обіграла Шотландію з рахунком 3:1 і тепер у вирішальному поєдинку кваліфікації зустрінеться з Уельсом. Проаналізувати гру "синьо-жовтих" Footboom попросив екс-гравця національної команди Юрія Вірта.


"Нарешті - позитивні емоції"

- Нарешті ми отримали позитивні емоції вперше за більш як три місяці – після початку війни, - зазначив Юрій Миколайович. – Безперечно, радісний день, але найголовніше – це перемога. Важливо також, що результату було досягнуто при чудовому футболі. Українці зіграли саме так, як було потрібне.

- Перед матчем були побоювання, що збірна Шотландії організує стартовий натиск, мета якого зім'яти оборону гостей та забити швидкий гол.

- Все підтвердилося – шотландці і почали з ходу пресингувати. Проте, футболісти збірної України за рахунок гарного контролю м'яча вміло вибиралися з-під цього пресингу – і біля своїх воріт, і в середині поля. З нашого боку все було дуже грамотно і спокійно, що відразу додало впевненості всій команді. Це допомогло українцям створити і свої моменти – згадайте, до стартового голу ми мали два чудові шанси забити, коли по цілі били Циганков та Ярмоленко.

"Ще більший шедевр – гольова передача"

- Що скажете про перші два забиті м'ячі збірної України?

- Гол Ярмоленко – це шедевр, але ще більший шедевр – гольова передача Малиновського. Таке рішення Руслана стало несподіванкою для оборони шотландців. Таким чином, наша команда отримала ще більше впевненості. Я не дарма говорю про це, адже психологія на полі у таких поєдинках часто має вирішальне значення.

Щодо голу у виконанні Яремчука, то він зробив свою справу – те, що й має виконувати центрфорвард. Роман класно передавив у боротьбі на другому поверсі британців, у їхньому ж стилі, і це дорогого варте.

- Після закінчення десь години гри, як здалося, збірна України підсіла фізично, і суперник почав насідати на наші ворота.

- Думаю, проблема була не у "фізиці". Наші футболісти чомусь віддали шотландцям ініціативу і пішли дурні помилки. Фактично ми самі собі привозили небезпечні моменти біля воріт Бущана. Суперник, звичайно, надихнувся. Якщо до цього відрізка збірна України грала впевнено, то далі самовпевнено.

Загалом, дали шанс Шотландії, а потім довелося думати виключно про оборону. В епізоді з пропущеним м'ячем Бущан, звісно, міг впевненіше зіграти на виході.

"Добре, що Довбик таки забив"

- Наскільки вчасно та вдало було зроблено заміни у "синьо-жовтих"?

- За часом все гаразд. Тренер вирішив посилити групу атаки, що цілком читалося. Проте я не можу сказати, що ці заміни посилили гру збірної України. Шапаренко часто втрачав м'яч, Мудрик запам'ятався ідеальним пасом на Довбика, який не реалізував забійний момент, який міг підвести межу під цим поєдинком. Артем, як я розумію, намагався перекласти м'яч під свою ліву ногу, але забарився.

Добре, що Артем Довбик таки забив. Цей гол дуже важливий для нього – надасть впевненості, зніме можливий психологічний тиск.

- Кого із збірної України можете особливо виділити?

- Відзначити потрібно всю команду. Настрій "синьо-жовтих" справді був, що треба! Вважаю, що це результат чудової роботи Олександра Петракова, причому за складом на гру – також. У такий тяжкий для нашої країни час ми ще раз переконалися – у нас є сильна збірна та сильна нація.

"Від Уельсу варто чекати того ж"

- Що збірній України потрібно підправити перед вирішальним матчем із Уельсом?

– Сьогодні нам можна видихнути. Дуже шкода, що поєдинок із Шотландією не фінальний у боротьбі за путівку на ЧС-2022. Думаю, за такого розкладу нашій команді потрібно 10 хвилин порадіти і налаштовуватися на матч з валлійцями. Упевнений, нам варто чекати на ту ж гру і від Уельсу. Головне зараз – відновлення. Дуже багато найближчими днями залежатиме від тренерського штабу "синьо-жовтих".

Вивчити тактику збірної Уельсу, безумовно, потрібно - від цього Петраков відштовхуватиметься, визначаючи склад на поєдинок. Але грати українцям необхідно так само, як і проти шотландців, лише забрати дрібний технічний брак. Уельсу можна нав'язати свою гру, та й вірити у перемогу. До мрії – путівки на ЧС-2022, залишився один крок – найважчий. Проте заради України нашим футболістам треба віддати на поле усі сили. Ми можемо це зробити!

Олег Семенченко
Скiльки буде продовжуватися цей сором?! "Технiчний шлюб"...