13 грудня 2021 20:37
5

Олег ФЕДОРЧУК: "Забарний став більше брати участь в організації гри, Миколенко здав, а Циганков дуже залежний від партнера"

Відомий тренер і футбольний експерт Олег Федорчук в бесіді з кореспондентом Footboom дав оцінку виступу "Динамо" в осінній частині сезону, висловився про проблемні позиції і стан окремих гравців, а також оцінив перспективи киян на завоювання другого поспіль комплекту золотих чемпіонських медалей. Нагадаємо, в заключному матчі нинішнього року біло-сині вдома зіграли внічию з "Зорею" (1:1) і на зимову перерву пішли на другому місці, відстаючи від лідируючого "Шахтаря" на два очки.


- Наскільки ви згодні з поширеною останнім часом думкою, що Мірча Луческу з "Динамо" з його нинішнім складом вичавив все?


- Луческу і так зробив неможливе. Він реанімував команду і створив боєздатний колектив. За рахунок дисципліни це - максимум, що він міг зробити. Якщо говорити про непереконливий виступ в осінній частині сезону, особливо в єврокубках, то тут є об'єктивна причина - відсутність надійності в двох ключових позиціях. Перш за все - центрфорварда. Друга проблема - два наднедосвідчених центральних захисника, Сирота і Забарний. Якщо взяти Лігу чемпіонів, то це у нас наймолодша пара за всю історію турніру. Проводячи аналогію з будівництвом квартири або будинку, це - несучі стіни, то, від чого залежить міцність всієї будівлі. У цьому контексті Луческу дані проблеми не вирішив, і далі рухатися не зможе. Але тут вже питання до менеджменту клубу, хоча, по справедливості, невеликий камінь можна кинути і в його город - з подачі Луческу запрошувалися в команду Шкурін, Кулач, ще два легіонери. Так що за заявкою група атаки досить значна. Тим не менш, ми бачимо, що в ряді команд чемпіонату України є гравці цікавіше, той же Довбик. І тут цікаво було б послухати відповідь Луческу, чому на зборах всі говорили, що позиції укомплектовані, а як почалися ігри, всі матчі тягне Гармаш. Парадокс - ключову останню гру в чемпіонаті країни команда грала без номінального форварда. Це говорить багато про що.


- У чому причина того, що сповільнилося зростання Забарного і Сироти?


- І в спорті, і в різних сферах життя завжди є період підйому, потім невеликої стабілізації, а потім і певного спаду. Зростання, як правило, відбувається хвилями, не може футболіст зовсім без помилок долати дистанцію. Взяти того ж Серхіо Рамоса або Варана. Якщо останнього порівняти з Забарним, то Варана почали ставити до складу в 16-17 років, і він багато помилок зробив перш, ніж став таким гравців, яким ми його знаємо, і Лігу чемпіонів через нього команда програвала.


Погано, що наших молодих центрбеків двоє. Якби один був досвідчений, а другий молодий, то це нівелювалося б. Але, в той же час, прогрес у них є. Забарний, наприклад, став більше брати участь в організації гри, краще володіти передачею.


Взагалі ж, якщо дивитися за останніми іграми, то куди більше питань до Миколенка. Функціональні причини мають місце або щось інше - складно сказати. Але за останні місяці два він точно здав. І забитий Алах'яром гол у матчі проти "Зорі" більшою мірою якраз прокол Миколенко. Тим більше, що луганчани майже відразу повинні були забивати другий, і теж загроза йшла з його флангу, який почав валитися відразу ж, як тільки "Зоря" включила швидкість у другому таймі.


- Що скажете про форму Циганкова, який в останніх двох матчах - з "Бенфікою" і "Зорею" - не зумів реалізувати забійні моменти?


- Я думаю, що він з тих футболістів, які краще грають на когось. Був би центрфорвард, то проходи і ривки Циганкова мали б куди більший ефект. А так виходить, що його як би висвічують на передній план, він перетворюється на форварда номер один, через що на нього відразу лягає висока відповідальність. Відповідно, йому стає складніше психологічно. З тим же Бесєдіним йому було б легше, адже Циганков, по суті, є королем флангу. А як тільки починається контактний футбол, жорстка гра - Віктору відразу стає важко, він гравець, залежний від партнера по атаці.


- Мірча Луческу останнім часом дуже багато пред'являє претензії суддівству і навіть сказав, що не хотів би через суддівські помилки програти чемпіонат, порівнював, як він говорив, порушення на Сидорчуку в матчі з "Зорею" і до цього з "Ворсклою". Претензії мають підстави або Мірча вже, про всяк випадок, стелить собі подушку?


- У кожного тренера за кар'єру виробилися якісь інструменти впливу не тільки на гравців, а й на журналістів, на публіку. Це, свого роду, управлінська модель поведінки. І Луческу в цьому плані не є новатором. Це у кожного великого тренера - або судді, або поле, або нефарт або щось ще. При цьому згадаємо, що, коли команда була на першому місці, арбітри помилялися, але Луческу не звертав на це увагу. Особисто я не помітив в останній грі грубих помилок з боку арбітражу. Вони, звичайно, були, але це - рівень арбітрів. Я завжди кажу - якщо арбітри не помиляються більше, ніж футболісти, то в чому тоді проблеми? Помиляються у футболі всі, в цьому і є суть гри, особливо, якщо гра швидка. Не написано в правилах, що ніхто не має права помилятися - ні судді, ні тренери, ні гравці. Ніякої упередженості в діях арбітрів я не побачив.


- Наскільки складно "Динамо" буде ліквідувати відставання в два очки у "Шахтаря", враховуючи тенденцію більшості команд грати проти лідерів щільно, з "автобусної" захистом плюс непростий календар, пов'язаний з іграми збірної в плей-офф ЧС-2022?


- Виступ збірної на стані команд за великим рахунком не відіб'ється ніяк. Тут, навпаки, куди більше постраждає збірна, адже як би не налаштовувалися гравці, особливо "Динамо" і "Шахтаря", а чемпіонат країни для них все одно буде в пріоритеті. У той же час, два очки, якщо є ще гра між собою - це не прірва. Адже взяти останній тур - той же "Шахтар" об'єктивно ніяк не заслуговував перемоги над "Олександрією", якби не груба помилка захисника олександрійців, рахунок також залишився б 1:1. Обидва лідери у своїх заключних матчах виглядали блідо.


Тут 50 на 50. Все залежатиме від того, чи знайде тренерський штаб "Динамо" реальне посилення в центрі атаки. Ресурс у "Шахтаря" все-таки вище, команда більш досвідчена. Тим не менш, навесні можуть бути і несподівані результати, враховуючи те, що крім "Маріуполя" і "Чорноморця" всі інші команди грають проти лідерів дуже серйозно. Ну і дуже багато, якщо не все, вирішуватиме очна зустріч "Динамо" і "Шахтаря".


Фото - ФК "Таврія"

Что с сайтом, пишешь одно, нажимаешь "добавить комментарий", изменяет слова!!!
Миколенко конкурент нужен, а Забарному опытный партнёр в пару, чтобы развивался дальше (это моё мнение), в центр ПЗ такого как Эфенберг и Гатузо, ну и ЦП. Нет злости спортивной на поле, нет лидера который может втянуть команду.
Сховати
AND, а как по мне— конкурент нужен Забарному. Остановился
Проблема и в глубине состава, вроде бы игроков тьма, а усилить некому
Мыколенко действительно сдал, но сдал и Забарный. И говорить про его сверхнеопытности просто смешно, Илья играет вообще без замен, уже второй сезон, и в ЛЧ и в сборной. Уж опыта— как грязи! Для ЦЗ — очень даже норм пара. Я бы выделил на сегодня Сироту, и лидер по передачам вперёд, ив последнюю треть и продвижения. Все у них будет хорошо. А вот в атаке надо что— то делать, просто уже устали об этом писать...