12 грудня 2021 10:16
2

Іван ГЕЦКО: "Наш чемпіонат - плацдарм для виступу посередніх легіонерів"

Фіаско закінчилася єврокубкова кампанія для представників України. Немов змовившись, вони по черзі припинили боротьбу на групових стадіях Ліги чемпіонів і Ліги конференцій.

Колишній нападник національної збірної України Іван ГЕЦКО в бесіді з кореспондентом КОМАНДИ1 розповів, чому так сталося.

- Якщо відверто, то я був упевнений, що Динамо і Шахтар не зуміють пробитися у плей-офф Ліги чемпіонів, - сказав Гецко. - На жаль, жереб був неприхильний до українських грандів і їм у груповому раунді дісталися дуже сильні опоненти. Але в тому, що наші навесні продовжать виступи в Лізі Європи, був переконаний. Але не тут то було…

- На ваш погляд, що їм завадило?

- У кожної команди - своя історія. Динамівці знову не спрацювали, як слід на трансферному ринку, примудрившись заявитися у груповий раунд без кваліфікованого нападника, це - нонсенс. Звідси і катастрофічне становище із забитими м'ячами. А немає голів - немає перемог.

Що стосується гірників, то їхні скаути на цей раз були активні, але купили новачків за великі гроші швидше на перспективу. Ось чому і не знайшлося серед них лідера, який би взяв гру на себе в ключовий момент. Склалося враження, що донеччани, пробившись у груповий раунд, були переконані, що у них в кишені вже є шість очок за перемоги над Шерифом. А коли зі старту все пішло не так, як того хотілося, то виявилося, що психологічна підготовка донеччан не на належному рівні.

Я так і не побачив якихось нових ідей у грі гірників після приходу розрекламованого Роберто Де Дзербі. Вже знайомі перепасовки, все в невисокому темпі, і якщо цього ще вистачало для перемог у Прем'єр-лізі, то на міжнародній арені, де захисники розумніші і швидші, це вже не проходило…

- Після провалу у груповому раунді Динамо і Шахтар не уникли істотних фінансових та іміджевих втрат, проте хоч у чомусь вони опинилися в плюсах?

- Збагатилися дуже цінним міжнародним досвідом, який їм обов'язково стане в нагоді у майбутньому. Однак, щоб Динамо і Шахтар знову не опинилися у розіграші єврокубків в ролі хлопчиків для биття, їм необхідно серйозно посилитися виконавцями, які готові досягати потрібного результату зараз, а не через кілька років.


- На жаль, нічим не порадував і наш представник у Лізі конференцій - Зоря.

- І тут вина, перш за все, клубного керівництва, яке не подбало про гідну заміну гравцям, що пішли. А тим футболістам, які прийшли на зміну, поки не вистачає вміння якісно виконувати вказівки головного тренера Віктора Скрипника. Тому і складається враження, що у луганців не поставлена гра, що кожен тягне ковдру на себе.

- Українські команди вже давно не були такими безпорадними у єврокубках. Які кроки потрібно зробити, щоб зупинити падіння?

- Я відмінно усвідомлюю, що навіть у наших грандів немає таких фінансових можливостей, як у зарубіжних топ-клубів. Але з іншого боку, погодьтеся, це нікуди не годиться, що чемпіонат України став плацдармом для виступів легіонерів посереднього рівня. У цьому питанні не обійтися без обмежень. По-друге, я вважаю, що даремно був скасований турнір молодіжних команд (U-21) і відразу не при справах опинилося багато перспективних футболістів. Тому і довелося тим же Динамо і Шахтарю терміново віддавати своїх резервістів в оренду. Від такого підходу якихось дивідендів чекати не потрібно, особливо якщо врахувати, що ті ж гірники забороняють своїм гравцям виходити на поле в матчах з ними. Що за профанація?

Зацікавленим організаціям необхідно докласти максимум зусиль, щоб наш чемпіонат став конкурентоспроможнішим, оскільки вже набридло, що ще до початку змагань вже відомо, що золото дістанеться Динамо або Шахтарю, а решта, як кажуть, на підтанцьовці.

Залишається сподіватися, що у наступному сезоні загін боєздатних команд в еліті зросте з появою Металіста і Кривбасу, що з новими власниками грізною силою стане Чорноморець, що роль статистів не для Руху і Львова... І чим швидше в УПЛ не залишиться прохідних матчів, тим стрімкіше будуть додавати вітчизняні команди. І це піде на користь, як нашим представникам в єврокубках, так і національній збірній України.

Василь МИХАЙЛОВ


Фото - odessa-sport.info

Про легіонерів ляпнув просто так, щоб віддати данину моді...,,-Хто вср....?
-Невістка!
-Так її ж немає!
Так он пальто вісить!"

Он дивіться, у Шерифі усі одинадцять гравців в старті завжди легіонери. Посередні по мірках Гецька, але ,,кротів", і не тільки їх, ,,опрацювали"!
Справа в тренері!
До речі, і в Металісті Ярославського, і в Кривбасі провідні ролі грають якраз іноземці...
Не люблю пустопорожнього трьопу!
Сховати
Henry, крмі того, пркилад кротів показує, що не аткий вже й посередній рівень, якщо подивитись на їх трансфери. Не всі, звичайно, але АПЛ, бундесліга, Італія, і команди, які сміливо можна називтаи грандами, це серйозно