25 листопада 2021 14:58
9

Блогер: "Шахтар" витратив влітку 50 млн євро, але чи далеко він пішов від "Динамо", яке комплектується вісьмома українцями?"

Блогер Михайло Смоловий порівняв виступи "Динамо" і "Шахтаря" в груповому етапі Ліги чемпіонів.


- Динамо V Шахтар


Груповий етап у порівнянні


Багато стогонів на тему "Суркіс купи 3-4 хороших гравців", а ось болелам Шахтаря на скупість господаря скаржитися гріх. Але на виході, що одні, що інші мають те ж саме.


Шахтар витратив влітку €50 млн. і де Шахтар, де? Далеко пішов від Динамо, яке комплектується 8 українцями? У старті з Баварією були лише Кенді (пізніше замінений Караваєвим), Де Пена (замінений Вітенькой) і Шкурін (замінений Гармашем). Закривали матч тільки з 1 (!) легіонером Вітенькой.


Шахтар же вийшов на другий тайм з 2 (!) українцями Трубіним і Матвієнком. Вже пізніше від безнадії вийшли Бондаренко і Мудрик.


Про стиль Шахтаря модно говорити:


- 90.9% точності передач (кращі в ЛЧ)

- але по точності ударів Шахтар 5-й з кінця (!) - 28.3%


Гірники забили стільки ж, що і Динамо - 1 гол (0.19/90). Хоча сумарно Шахтар перебив киян майже в два рази: 60 проти 33.


Ключова заковика в якості цих ударів: 32 з 60 Шахтар завдав здалеку. Іноді, як у матчі з Рухом, щось залітає, але частіше, звичайно, ні. Звідси і виходить, що якість середнього удару киян (0.103) в ЛЧ вище, ніж у 9 легіонерів Шахтаря (0.083). Хоча кияни і самі частенько б'ють здалеку.


Шахтар частіше допускає удари по своїх воротах: на ~2.5 більше, ніж Динамо. Частіше і пропускають.


Без м'яча команди грають в схожому ключі: інтенсивність єдиноборств на одному рівні.


Шахтар, правда, активніше пресингує, поки Динамо частіше глибше відходить до воріт. Чи дає більш інтенсивний пресинг Шахтарю перевагу над Динамо? Швидше ні, раз забивають стільки ж, а пропускають навіть більше.


Виходить, що різниця між клубами в €50 млн.на трансфери, а еквівалентно це перевагою всього в 4 успішні обведення...


Тому, як стояв на своєму, так і буду стояти: Динамо потрібно не ввалювати €20-30 млн.щороку на гравців, як колись, а ввалити цю суму разово в академію. Підготувати / запросити методистів, тренерів, ростити малих під запит ринку, як хорвати, наприклад, і продавати на €20-30 млн.щороку.


Без кістяка з українців, які готові до завдань рівня ЛЧ - ніякі трансфери нам вийти з такої групи в ПО не допоможуть. Гроші просто будуть злиті в унітаз, як були злиті Шахтарем.


Потрібно ростити здатних думати гравців, а не тільки готових виконувати команди, як зараз. Діти - не собаки.


Відсутність інтелекту дуже добре можна простежити, порівнявши з праймовими Марлосом / Тайсоном нинішніх Соломона/Тете /Мудрика.


Марлос і Тайсон прекрасно почували себе проти закритих конструкцій їм вистачало розуму знаходити цікаві рішення. А що Соломон/Тете/Мудрик? Вони бігунки обділені інтелектом рівня Тайсона/Марлоса. Їх стихія - простір.


Досить порівняти показники асистів, предассістов, хА, глибоких, ключових та інших креативних пасових метрик.


Але можна і не морочитися:


- 10 голів на двох забили Тете І Соломон в нинішньому сезоні УПЛ

- про це віддали лише 2 гольові на пару, що і близько не дотягує до Тайсона і Марлоса (в останньому повному сезоні 19/20 на двох 11 асистів при 23 голах).


Динамо потрібно витрачатися на дитячих тренерів і методистів.


Шахтарю на ще дорожчих футболістів. Поки гірники не знайдуть нових молодих Тайсона і Марлоса, до тих пір будуть просто красивим фантиком, на якому буде красуватися 91% точності передач, - написав Смоловий у своєму телеграм-каналі.



Ага, давай ввалим 30 лямов в акдемию и академиков))) А мы пока лапу пососем лет 10 может и больше.
А академики из денег не плодятся, междк прочим. Как и талантливые дети.
зачем тиражировать эпическую глупость "Виходить, що різниця між клубами в €50 млн.на трансфери".
Отдача от инвестиций в футболе не бывает 100%, эти 3 человека пришли не на пустое место. Кто-то до них на каждой из 3х позиций отбирал, отдавал, забивал и тд. И делал это часто не хуже пришедших. В итоге может быть, что разница во вкладе в результат уходит даже в минус или находится около нуля.
Сховати
как можно сравнивать показатели команд, игравших с разными соперниками и с разными тактическими схемами??? Только блоггеры могут)))
Миша, не говори ерунду. Сколько своих воспитанников играло позавчера в Баварии и Барселоне ? Что, у них плохие академии ? Миша, сколько успешных компаний ты построил в своей жизни ? Думаю, что - ноль. В противном случае, имел бы элементарное понятие того, что такое - целостность коллектива. Шахта сделала все правильно, дай этим ребятам годик побыть вместе и все увидишь. А, рядом с сильными, будеть подтягиваться и молодежь. А, на кого будет ровняться молодежь Динамо ?
А я бы ввалил деньги в первую очередь в отдел селекции и в людей, занимающихся организацией трансферов.
Вот интересно что за академия у Шахты? Ведь предположительно там тоже работают какие-то классные иностранные спецы по подготовке детей/юношей. И что на выходе имеется?
Посмотреть на ту же Баварию. Сколько у них своих воспитанников играет и сколько легов. Я уверен, у Баварии очень сильная академия.
Ну вложились в академию. Через сколько лет будут видны результаты её работы (при условии что они действительно будут, гарантий нет) ? Все эти годы Динамо будут поколачивать все подряд, как вот последние 2 года. Сильно охота на это смотреть? Потерпим?
Можно было бы нанять хороших тренеров для команды U-19, а селекционеры искали бы готовых игроков типа Диалло и уже в команде U-19 доводили бы их до кондиции.
Для меня идея с академией отпадает из-за того, что придется ждать 6-8-10 лет.
Хотя может я не прав и действительно стоит вложиться в академию и ждать. И будет очень смешно, кстати, если не дождемся, а такой вариант исключать нельзя.
Стоит признать травма Траоре свела на нет усилия играть в какойто новый футбол. Хотя и Де Дзерби скорее всего оказался не тем персонажем который был нужен Шахтеру на этом этапе.
В наших условиях, это единственный правильный выход, давно уже об этом говорю.
Фотка Арахамии улыбнула
Сховати
tori4, это наверное Гугл-переводчик так на украинский фотку зебры "перевёл":)))