13 листопада 2021 17:59
27

Фінляндія залишає Боснію за бортом ЧС-2022. Україні потрібно перемагати в останньому турі та сподіватися на Францію

У Зениці завершився поєдинок відбору на чемпіонат світу 2022 року між прямими конкурентами України за путівку у плей-офф – збірними Боснії і Герцеговини та Фінляндії. І закінчився він з результатом, який не зовсім сприятливий для нашої національної команди.


Уже у самому початку зустрічі боснійці синхронно апелювали до арбітра, що захисник фінів, пішовши у підкат, зупинив політ м’яча рукою. Можливо, дотик і був, але ні рефері, ні VAR в епізод не втрутилися, порахувавши, що рука перебувала у природному становищі.


П’янич на 11-й хвилині втратив чудову нагоду, пробивши повз ворота після хорошого прострілу зліва. Хоча йому ніхто не заважав, і Міралем навіть міг зробити лишній дотик, щоб підготуватися до кращого удару.


Фіни прокинулися у середині першого тайму. Спочатку головою у руки воротарю пробив Форсс, а згодом вихід один на один не реалізував Пуккі. Теему втік від захисника, проте задалеко відпустив м’яч, тому, коли хотів обіграти воротаря, то його вже наздогнав оборонець і відвів загрозу.


Однак атака гостей на цьому не завершилася, і після розіграшу кутового П’янич рукою зупинив політ м’яча. У цьому моменті арбітр не вагався та вказав на 11-метрову позначку. Однак Пуккі не переграв Шехича з пенальті!


І все ж запал збірної Фінляндії вилився у взяття воріт. На 30-й хвилині все той же Пуккі віддав незручний для захисників пас на Форсса. Один з оборонців дотягнувся до м’яча, та вибити не зміг, і Маркус корпусом заштовхнув його за лінію.


Далі – цікавіше. На 37-й хвилині Майкл Олівер розцінив як фол останньої надії підкат Райтали. Той ззаду стрибнув у ногу Колашинацу, за що побачив перед собою «червоне» світло. Сеад, до речі, був замінений і покинув поле за допомогою лікарів. Тому цілком можливо, що проти України він не зіграє.


Усі очікували, що із початком другої половини зустрічі боснійці понесуться вперед і відіграються, адже грають у більшості. Проте сталося інакше. Фіни здивували суперників і провели дві атаки. Одну ударом завершив Пуккі – трохи неточно. А от друга виявилася результативною – Лод зробив рахунок 2:0!


У Боснії ще залишалося 40 хвилин на порятунок, але вони довго не могли нічого створити. Поки на 69-й хвилині Менало не замкнув ногою потужний простріл зі штрафного. Й у місцевих уболівальників почала жевріти надія, адже поразка позбавляла їх будь-яких шансів на друге місце.


Та недовго жили цією надією балканці. Через чотири хвилини ОШонессі скористався помилкою захисників під час подачі зі штрафного й ударом ногою з кількох метрів повернув своїй команді перевагу у два голи. Ось так фіни у меншості примудрилися забити аж двічі.


Господарі ще мали кілька нагод, однак знову скоротити відставання у рахунку їм не вдалося. 1:3 – дещо несподівана виїзна перемога Фінляндії.


Чемпіонат світу 2022 року


Європейський відбір


Група D


Боснія та Герцеговина – Фінляндія 1:3 (0:1)


Голи: Менало (69) – Форсс (29), Лод (51), ОШонессі (73)


Нереалізований пенальті: Пуккі (25)


Вилучення: Райтала (37)



Отож, шанси збірної України на плей-офф нікуди не поділися. Але тепер є нюанс: не все залежить безпосередньо від команди Олександра Петракова.


У турнірній таблиці Фінляндія випередила українців – 11 і 9 очок відповідно. І відтепер тільки ці дві збірні претендують на другу сходинку. Боснія вище третього вже не підніметься у підсумковій класифікації.


В останньому турі Боснія та Герцеговина прийме Україну, а Фінляндія – Францію (початок матчів – о 21:45, 16 листопада).


Неважко вирахувати, що українцям потрібна лише перемога, лише три очки. Тільки за такого перебігу вони матимуть нагоду випередити Фінляндію. Щоб не рахувати різницю м’ячів, крім звитяги у Боснії, «синьо-жовтим» варто вболівати за поразку фінів у домашньому поєдинку з Францією, яка всі свої завдання має вирішити сьогодні ввечері. Тоді буде 12 проти 11 за очками на користь України.


Якщо Фінляндія виграє у Франції, то Україну нічого не врятує.


Якщо ж Фінляндія та Франція зіграють унічию, а Україна виграє, то в обох команд буде по 12 балів. І тоді рахуватимуться НЕ ОСОБИСТІ зустрічі, а РІЗНИЦЯ М’ЯЧІВ У ВСІХ ЗІГРАНИХ МАТЧАХ. Такі правила змагань під егідою ФІФА. За таких умов ситуація буде цікавою, адже наразі у фінів різниця голів 10:8, а в України – 9:8.

Но … как не странно но хотел бы оставить Петракова на мостике ….Как то не внятно прозвучало его очолювання… а может и пошло бы , если бы с начала?
Это уже не наш праздник ….
Или Количество забитых?
Для меня к сожалению - аут
К сожалению я не верю во все эти расклады … это уже попытки догнать поезд который уехал 5 минут назад… всё зависит от водителя такси и твоего умения впрыгнуть на ходу на подножку
Немотивированные жабоеды даже с сильным составом могут проиграть сверхмотивированным финнам.
Ничего не поменялось, надо выигрывать
Спокойнее ,народ.Нужно еще Боснию обыграть .Им-то уже все по-фиг. А это опаснее всего.
аЛЕ ЧИ ВИГРАЄМ?
Ай, наші гравці самі винуваті в своїй ситуації і тільки, ні разу не обіграти Казахстан це ахтунг.
А так впевнений ,що Франція сьогодні обіграє казахів, забезпечить собі 1 місце. А у Фінляндії буде грати вже без рвання жил, але все рівно не програють.
Треба брати і "громити" Боснію .