1 листопада 2021 11:32
2

Чому втрата прямої путівки в Лігу чемпіонів - не така вже й велика проблема

Розіграш УПЛ наближається до екватора, Боротьба за титул загострюється. Чому ж не зазирнути вперед і не упевнитися, що національне «золото» як і раніше дарує його власникові серйозні привілеї в Європі?


Отже, після 14-річної перерви чемпіону України знову належить відбиратися в основну сітку найавторитетнішого з клубних змагань. Але не варто сумувати, адже починаючи з 1992 року наші переможці лише п'ять разів зазнавали невдачі на цьому етапі. Одного разу не пощастило «Таврії» (1992/93), по два рази – «Динамо» (1993/94, 1996/97) і «Шахтарю» (2002/03, 2005/06).


Як бачимо, протягом ось уже 16 сезонів найсильніший український клуб незмінно має можливість позмагатися з топовими європейськими колективами. І всі передумови продовжити цю серію майбутнім літом - є. Чому - розбираємося разом.


Лише перші 11 країн в таблиці коефіцієнтів УЄФА отримують гарантовані путівки в групову стадію. За підсумками ж попередньої кампанії Україна опустилася з 9-ї на на 12-й рядок, пропустивши вперед Нідерланди, Австрію, Шотландію і давши в підсумку привід для написання даного матеріалу.


У європейському сезоні-2022/23 чемпіон України стартує з раунду плей-офф. Якщо оступиться - буде грати в Лізі Європи, так що восени від міжнародних клопотів йому ніяк не піти. Але ми ж віримо в краще, чи не так?


Прориватися в елітний турнір володар «золота» буде так званим шляхом чемпіонів і зустрічатися відповідно буде з тими клубами, хто переміг у своїх національних першостях. З тієї ж стадії боротьбу почне представник Туреччини (13-е місце в таблиці коефіцієнтів), етапом раніше на стежку війни вийдуть посланці Данії (14-е) і Кіпру (15-е), з другого раунду кваліфікації - Сербії (16-е), Чехії (17-е), Хорватії (18-е) і Швейцарії (19-е).


Повний список учасників євротурнірів стане відомий, зрозуміло, тільки наприкінці поточного сезону, але ми принаймні можемо назвати команди, що лідирують в чемпіонатах перерахованих країн. У Туреччині це – «Трабзонспор» (другим йде «Антальяспор», який відстає на 4 очки), в Данії – «Мітьюлланд» («Копенгаген», 6 очок), на Кіпрі – АЕК («Аріс», 2 очки, на матч більше), в Сербії – «Партизан» («Црвена Звезда», 8 очок, матч в запасі), в Чехії – «Вікторія» («Словацько», 2 очки, на матч більше), в Хорватії – «Динамо» Загреб («Рієка» і «Осієк», порівну, на матч більше), у Швейцарії – «Базель» («Цюрих», 4 очки).


Чотири пари в раунді плей-офф шляху чемпіонів будуть сформовані відповідно до рейтингу учасників, і вже зараз можна сказати, що наша команда опиниться в числі сіяних (при всій повазі до Полтави, Луганська, Дніпра, Олександрії та Харкова варіант, за якого «золото» не дістанеться «Динамо» або «Шахтарю», розглядати не будемо).


Рейтинг киян і гірників на сьогодні – 44 000 і 70 000 відповідно. У більшості потенційних конкурентів - помітно менший. Найкращий серед турецьких клубів, «Бешикташ», має 33 000, «Копенгаген» (Данія) – 31 500, АПОЕЛ (Кіпр) – 18 000, «Црвена Звезда» (Сербія) – 36 000, «Славія» (Чехія) – 44 000, «Динамо» Загреб (Хорватія) – 41 500, «Базель» (Швейцарія) – 48 000. Словом, хто б не взяв титул в нашій країні «Динамо» або «Шахтар», він точно потрапляє в топ-четвірку раунду плей-офф, що зробить випробування ще менш витонченим.


Тобто українському чемпіону належить подолати опір одного суперника, який однозначно буде йому по зубах. Простіше кажучи - потрібно буде зробити свою справу. Це не легка прогулянка, однак на тлі завдань, які таїть в собі групова стадія ЛЧ, – і не надскладна місія.


Куди важче доведеться срібному призеру, якому влітку належить дертися шляхом представників ліг, стартувати з другого раунду кваліфікації і долати відповідно цілих три бар'єри! І опоненти тут можуть попастися явно крутіше. Це - наприклад, треті клуби Франції та Португалії, другі клуби Нідерландів та Бельгії, Австрії та Шотландії.


Словом, ціна українського чемпіонства в розрізі європейських перспектив (значення самого титулу, зрозуміло, навіть не обговорюється ) – так само величезна. За можливість отримати неоціненний досвід, ні з чим не порівнянні емоції і мільйони УЄФА в клубну казну варто боротися. З «Маріуполем», «Чорноморцем», «Минаєм» і «Інгульцем» – в тому числі.


Олег Морозов

Останні два сезони показують, що в ЛЧ Динамо робити нічого . Ні гри - ні результату. В минулому році пощастило що були угорці, то набрали очки, а так - тотальна дупа. Тому поки рано ділити шкіру того самого волохатого звіра, а потрібно Суркісу думати над тим, щоб підсилювати команду і робити її хоча б на рвні ліги Європи конкурентною. Буде сильна команда - ЛЧ нікуди не дінеться, там і кілька раундів можна пройти ,щоб потрапити в основну сітку.
Сховати
VoValdo, два сезона показывают, что что мы зарабатываем в разы больше, чем три года до этого ) а если продадим Буяльского :) - мы в полном шоколаде...ну, не сможем, при всем желании, заработать в ЛЕ или там , где играет Заря)