17 жовтня 2021 15:32
6

МАРЛОН: "У "Шахтарі" українці вивчають португальську мову, а ми - російську"

Захисник «Шахтаря» Марлон дав інтерв'ю іспанській пресі напередодні матчу «гірників» в Лізі чемпіонів проти «Реала».


- Як проходить ваша адаптація в Україні?
- Тренер своєю футбольною ідеєю допомагає команді добре грати. Особисто я в порядку, тому що багато бразильців добре розуміють ідею тренера.

- Що за клуб «Шахтар»?
- До приїзду сюди я знав, що це топ-клуб Європи, але потім він мене здивував ще більше. Тут фантастична структура, люди працюють з дуже хорошим менталітетом і рухаються в одному напрямку.

- А як справи в роздягальні?
- Португальська мова широко поширена, це логічно. Нас більшість (сміється). Українці вивчають португальську мову, а ми - російську. Важливо те, що тут дуже хороша атмосфера і багато молоді.

- Наскільки важливий тренер Де Дзербі у вашій професійній кар'єрі?
- Для мене його присутність була основним фактором. Коли я їхав з «Барселони», він подзвонив мені по телефону: «Марлон, приїжджай в «Сассуоло», тут ми будемо грати в справжній футбол, ми будемо веселитися...» Так і сталося. Ми провели три хороших роки. Сьогодні я граю за нього в «Шахтарі».

- Для «Шахтаря» важливо грати красиво?
- Весь час. Тренеру не потрібні довгі передачі. М'яч в ногах, пас-пас-пас.... Ідея схожа на ідею Гвардіоли.

- Звучить дивно для італійського тренера.
- Це інший менталітет, ніж італійський, так. Однак правда й те, що навіть в Італії все змінюється. У Серії А все більше команд, які віддають м'яч, але Де Дзербі був одним з тих, кому вдалося змінити італійський стиль гри.

- Ти став краще з ним?
- Особливо в плані менталітету. Я виріс з ним як людина і як професійний гравець.

- Чи змінилося становище центральних та крайніх захисників?
- Так. Тепер вони просять центральних, які вміють грати з м'ячем, і флангових, які вміють атакувати. Але треба бути обережним, ви ніколи не повинні втрачати основу - вміння захищатися, адже це суть позиції.

- Що ви думаєте про «Реал»?
- Це великий клуб, але сьогодні він переживає період реформ, як і інші топ-клуби: «Ювентус», «Барселона»... У будь-який момент вони повернуться до того стану, в якому були два-три роки тому.

- Кого ви побоюєтеся найбільше?
- Бензема зараз в прекрасній формі, але також є Вінісіус, Модрич, Кроос... Там є відмінні гравці, яких не можна випускати з уваги.

- Ви могли в молодості перейти в «Реал»?
- Так-так... Він зв'язувався зі мною до «Барси». Потім все зупинилося, з'явилася «Барселона», а коли ми домовилися, знову на зв'язок вийшов «Реал». Я вирішив поїхати в «Барселону», тому що я людина слова. Я вже сказав їм «так». Для мене, будучи таким молодим, було честю обирати між «Реалом» і «Барселоною».

- Ви колись жалкували, що не перейшли в «Реал»?
- Гарне питання! (сміється) Зазвичай я ні про що не шкодую. У житті іноді потрібно бути більш раціональним і менш емоційним. Коли ви піддаєтеся емоціям, то іноді поспішаєте. В цьому випадку я міг би бути більш раціональним...

- Які спогади пов'язані у вас з «Барселоною»?
- Нам вдалося фінішувати другими, я грав в Лізі чемпіонів і в фіналі Кубка Іспанії. Це було чудово.

- Хто був вашим тренером?
- Луїс Енріке. Це було ще одне сильне враження, яке запам'яталося. Він чесна людина, справжня, яка багато чому вас вчить. Коли я приїхав, у мене був ген з Бразилії. І він сказав мені: «Марлон, послухай, тут, в «Барсі», ми граємо трохи швидше, тобі потрібно змінити ритм й інші бразильські звички. І ти повинен добре розуміти лінію оборони». Його порада була мені у нагоді. Він та Де Дзербі - ті, хто найбільше вплинув на мене.

- Ви були в одній роздягальні з Мессі...
- Він ніжний, милий, тихий і стриманий. Я бачу, що він чудовий на полі, але він чудовий і поза полем. Він знає, як приймати людей, як спілкуватися з ними... Крім цього особливого таланту, у нього є ще й величезний талант, як особистості.

- На яку гру ви очікуєте проти «Реала» у вівторок?
- Сказати, що ми обіграємо «Реал» - це дуже ризиковано. Вони, як і раніше, відмінна команда, але я думаю, що у нас може бути хороша гра. Ми обов'язково зробимо все можливе.
Какого беня украинцы должны учить португальский язык?
Сховати
Кепа, А,почему бразильцы в Украине,учат русский?
Сховати
misha, ну как-бы чтобы хоть что-то понимать, и не только в команде, а и в быту
Когда в Киеве на бытовом уровне большинство заговорит на украинском, будут учить украинский. А пока исходя из реалий
misha, може тому, що українською мадло хто розмовляє в клубі, в команді? Та навіть на українських сайтах вбоілвальники українських команд частіше спілкуються росісйькою, і контент також здебільшого російською.
Кепа, кто сказал должны? Выучить лишний язык еще ни для кого не было лишним