15 жовтня 2021 18:27
3

Ігор КОСТЮК: "Іспанці сказали, що ми будемо грати в той футбол, в який граємо. І нам завантажили п'ятірочку..."

Головний тренер "Динамо" U-19 Ігор Костюк в інтерв'ю шоу "Бомбардир" розповів про те, як багато почерпнув від іспанських наставників, які працювали в Києві при Сергію Реброві.


- Я взяв собі за основу іспанську модель тренувального процесу, але у них основна філософія "Ми граємо в свій футбол незалежно від суперника, від того, аналізуємо ми його чи ні". Це те, що було у нас у Вісенті Гомесом і Унаї Мельгосою, з якими ми пропрацювали три роки.


Я ж вважаю, що суперника потрібно аналізувати і тактику підбирати під нього. Аналіз обов'язково повинен бути. Іспанці ж грали у свій футбол і абсолютно не аналізували суперника.


Ми не переглядали команди суперників, у нас була своя тактика і філософія, з якою ми і грали. У деяких моментах я був не згоден. У матчі Юнацької ліги УЄФА з "Мідлсбро", коли ми вийшли з дуже сильної групи, команда була не готова грати у швидкий футбол, робити так, щоб перехідні фази швидко працювали.


Я пропонував щось поміняти, відійти до середини, розташовуватися по всьому полю, діяти компактно, більше на своїй половині і зустрічаючи суперника в середині. Але іспанці сказали, що ми будемо грати в той футбол, в який граємо. І нам завантажили п'ятірочку.


Команда була ще не готова до таких швидких переходів, перебувала не в тому ігровому тонусі, в якому знаходиться після п'яти-шести зіграних матчів.


- У чому сама філософія іспанської моделі?

- Хтось каже, що вони грають в пас заради пасу, але у тих іспанців, які працювали з нами, філософія полягала в контролі м'яча. У них ніколи не було пасу заради пасу, а контроль м'яча ніколи не повинен був призводити до небезпечних моментів біля наших воріт. Тобто, якщо тобі погрожують і пресингують, ніхто не говорив, що потрібно до останнього намагатися через короткий пас виходити. Вони проповідували і довгі передачі теж.


У цих іспанців була своя модель, а в умовній "Барселоні" Гвардіоли – інша.


- Вам були до душі ті ідеї, які вони привнесли?

- Звичайно. Я повністю поміняв своє тренерське мислення і підхід. Попрацювавши з ними три роки, я взяв себе за основу цю модель, хоча у мене і є якісь свої бачення і я вніс зміни в цю програму. Аналіз суперника, своя Підготовка до гри.


Інші люди їдуть на стажування на тиждень і важко щось з цього взяти. А ми три роки пропрацювали разом, і я повністю перейнявся цим, а їх модель мені дуже імпонує.

Коли наші костоломи зрозуміють, що дитячі перемоги на фізиці нікому не потрібні. Діти мають вчитися ГРАТИ в футбол. В дитинстві немає ніякої різниці між розгромною поразкою від Мідлсборо і перемогою на дитячому ЧС. Головне щоб це було частиною методичного плану розвитку дітей в дорослих футболістів.
Сховати
Повний Капець, у вас есть дети? наверное нет. точно нет. и наверное не было.
Эта статья - для цифроеда и его паствы, не перестающего дрочить на испанцев.