28 вересня 2021 16:55
3

Юліан НАГЕЛЬСМАНН: "Циганков - гравець для топ-ліг європейського футболу"

Фото - Depositphotos.com


Прес-конференція головного тренера "Баварії" Юліана Нагельсманна перед грою Ліги чемпіонів з "Динамо".


- Можете прокоментувати гру Альфонсо Девіса? Він наш лівий захисник, а виконує функції майже лівого нападника.


- Останнім часом я спробував пояснити функції Девіса. Це не секрет. Він дуже активний футболіст, змінює свої позиції, іноді грає лівим нападником, іноді лівим захисником. Все залежить від нашого футболу, і як грають наші центральні захисники. Найголовніше - використовувати футболістів на кращих позиціях, щоб це давало плюс нашій команді. Я з початку сезону намагаюся вести розмову з кожним гравцем. Я хочу, щоб мої гравці залишалися гнучкими, щоб вони грали не на одній позиції.


- Які сильні сторони Гнабрі? Він частенько травмується.


- Він дуже активний футболіст. Треба стежити за гравцем. Якщо у нього невеликі проблеми зі здоров'ям, треба дати йому відпочити, набрати оптимальні кондиції. Щоб він в наступних іграх показував свою ідеальну гру. Така будова його організму. Для мене головне, що він розумний футболіст, багато дає нашій команді, добре розуміє своїх партнерів. Він може грати на двох флангах, розуміє мій футбол. Я його знаю довго, тренував його в "Гоффенгаймі". І я завжди радію, коли бачу його в тренувальному процесі, тому що він тренується з посмішкою на обличчі.


- Припускаю, що Ви не так багато можете сказати про "Динамо". Тому що це команда не Бундесліги. Якщо вам належить грати проти такої команди, то ви її дуже детально розбираєте? Або ви збираєтеся виходити на поле і сподіватися тільки на свою команду, і показувати свій футбол?


- Велика різниця між професіями тренера і футболіста. Я впевнений, що є футбольні команди, які так і роблять - виходять на поле і показують свою гру. Але я зовсім інша людина. Я намагаюся розбирати гру команд, аналізувати їхні гри, намагаюся здобути якомога більше інформації про своїх суперників. Не грає ролі - граємо ми проти "Барселони" або "Гройтер Фюрта". Дуже важливо розібрати деталі цієї команди. І якщо у тебе є ця інформація, ти можеш розповісти це своїм футболістам і бути більш гнучким потім на полі.


Я знаю, що у них дуже молода і талановита команда. Хороший фланговий гравець Віктор Циганков. У нього дуже хороша ліва. Я вважаю, що це футболіст для топ-ліг європейського футболу. Дуже добре захищаються. Так, у них була одна невдала гра проти "Шахтаря". Я їх спостерігав і проти "Бенфіки". Вони дуже глибоко обороняються, компактно грають. Віддають м'яч супернику і намагаються використовувати свої сильні сторони - грати через фланги. Якщо вони використовують свої моменти - то можуть забивати голи. Вони дійсно дуже глибоко обороняються, флангові гравці також обороняються низько. І нападники опускаються і допомагають обом опорникам. Ми розбираємо всі елементи суперника. Я добре розібрав ігри проти "Шахтаря" і "Бенфіки" і маю уявлення, як вони завтра гратимуть. Мої хлопці це знають. І я сподіваюся, що ми завтра вийдемо, покажемо свою кращу гру і візьмемо три очки.


- У вас дуже позитивні результати, і всі здорові. Радує це?


- Так, приємно, коли у тебе в тренувальному процесі на кожному тренуванні всі гравці. Це добре для конкуренції. Всі хочуть грати, борються за місце в складі. На жаль, у нас Толіссо травмований, він тренується індивідуально. Але ми розраховуємо на нього. Сподіваюся, після ігор збірних у нас не з'являться нові травми.


- У якій формі зараз Зюле? Ви його трохи критикували.


- Я багато з ним розмовляв. Я його трохи підсмикував, але я знаю його потенціал. Я бачу його проблеми, і ми добре поспілкувалися. Він набирає кондиції, показує це на полі. Треба завжди спілкуватися зі своїми гравцями. Якщо ти знаходиш до них психологічний підхід - вони розвиваються, стають кращими. Півроку тому це був інший гравець, а зараз він стає краще. Він у мене починав "десяткою", потім я його перевів у центр півзахисту, а зараз він грає центрального захисника. У нього великий потенціал, якщо його правильно розвивати. Але це не тільки робота тренера, а й футболіста. Він теж повинен віддаватися тренувального процесу.


- Чи важливо так критикувати і публічно говорити про кожного гравця?


- Я вважаю, що його не критикую. Це моя думка. Я намагаюся розмовами поліпшити його форму. І він це розуміє. Я не намагаюся на нього тиснути. Я так само висловився про молодих гравців. Вони повинні працювати. Це одна з можливостей розвивати гравців.


- "Баварія" завтра фаворит. Якщо порівняти з іншими командами, наприклад, з ПСЖ, ви дійсно команда на полі. Чи вважаєте ви себе фаворитом турніру? І чи дасте ви паузу Кімміху?


- Кімміх - один з кращих в моєму складі. Він хоче грати в кожній грі. І зараз він перебуває в ідеальних кондиціях, в хорошій формі. І я не вважаю за потрібне не випускати його в стартовому складі.


У нас тільки пройшов перший тур Ліги чемпіонів. Фаворит ти чи не фаворит - ти повинен працювати, думати від гри до гри, вигравати, набирати очки. І потім ми побачимо, фаворити ми чи ні.


- На тренуванні ми помітили, що Ви сам хочете пограти у футбол зі своїми хлопцями.


- Мені хоч і 34 роки, і багато хто вважає, що тренер повинен спокійно стояти на бровці і тренувати своїх хлопців, але я сам був футболістом, хотів багато чого досягти. Я досі граю в футбол, насолоджуюся, і звичайно, я хочу зі своїми хлопцями іноді пограти. Навіть перед такою важливою грою Ліги чемпіонів. Іноді потрібен додатковий гравець, і я із задоволенням беру участь.


- Ви граєте проти суперника, де ви фаворит.


- Ми хочемо і далі залишатися на першому місці в Лізі чемпіонів, мати шість очок. У грі з "Динамо" ми хочемо контролювати м'яч на полі, домінувати, використовувати наші фланги, намагатися шукати моменти. Якщо ми будемо добре працювати - тоді у нас будуть моменти, і ми підтвердимо роль фаворита.


- Чи вважаєте Ви, якщо гравець багато думає на полі, то він не показує свою ідеальну гру?


- Це залежить від людини. Іноді краще, коли ти викинеш все зі своєї голови і насолоджуєшся футболом. Гнабрі - схожий приклад із Зюле. Так, іноді треба працювати на інстинктах, але іноді треба розуміти тактичну схему. Він дуже хороший футболіст, грає двома ногами, сильний один проти одного. І так, бувають такі моменти в житті футболіста, що показуєш не ідеальну гру. Він повинен багато працювати. Якщо йому потрібна пауза, я його поміняю.


- Чи спілкуються тренери національних збірних з Вами про кондиції гравців?


- Розумію, що тренери хочуть бачити у своїх складах кращих футболістів. Розумію, що вони хочуть дати їм ігровий час. Так, може, це мінус для "Баварії". Але я також пишаюся своїми гравцями, адже вони грають у найсильніших збірних світу. І я також розумію тренерів, які мені телефонують, хочуть дізнатися про форму футболіста. Нічого не поробиш. Ми граємо кожні три дні. І в збірній Німеччини, і у нас хороший медичний персонал. Для нас регенерація відіграє велику роль. Якщо ми хочемо бачити багато якісних ігор, хороший футбол, то всім гравцям, навіть зіркам, потрібна пауза. У мене хороше спілкування зі своїм медичним персоналом, і з Фліком в збірній Німеччини.

Універсальність - Лобановський перший, хто це втілив
«Самое главное - использовать футболистов на лучших позициях, чтобы это давало плюс нашей команде. Я с начала сезона пытаюсь вести разговор с каждым игроком» - это то, что отличает современного тренера от….. и.о. главного тренера сборной Украины
Сховати
Juergen Muller, только примитивное животное с коровьей какой в голове может дизлайкать комменты как выше. Кто такой Петраков покажут ближайшее матчи сборной.