17 вересня 2021 16:40
1

Микола Шапаренко - лідер першого туру Ліги чемпіонів за кількістю спроб індивідуального пресингу

Блогер Михайло Смоловий продовжує аналізувати матч 1 - го туру групового етапу Ліги чемпіонів "Динамо" - "Бенфіка" (0:0).


- Індивідуальний пресинг


Я спочатку був хорошої думки про обрану систему побудови оборони, StatsBomb допомогли це ще раз пропустити через себе. Тому повернемося у вівторок.

Динамо поклало дуже багато в обороні: з 263 спробами індивідуального пресингу стали лідерами всього першого туру. Так, успішність не найвидатніша - ми лише в 29.3% випадків повертали володіння після «стрибка» на суперника протягом 5 секунд. Але і з 77 успішними ми лідируємо.

Для порівняння: у відповіді з Вільярреалом у нас було всього 88 тисків, а тут тільки успішних 77.

Опонента розбирали і реально готувалися: найчастіше "стрибали" на Жоау Маріу (виконав 20 передач під тиском зі своїх 76) і Вайгля (15 з 68 передач під тиском). На рівні планети ці хлопці може не найбільші плеймейкери сучасності, але УПЛ б вони розривали в мотлох. Вайгль другий в Бенфіці по пасах у фінальну третину в матчі (12), А Маріу другий по пасах з просуванням (10). Попив крові нам і Рафа Сілва, але він віддавав під тиском кожну третю свою передачу (10 з 30). Легко уявити, що могло бути без цих зусиль киян.

Тому закликаю до трохи більшої поваги виконаної ГТ і хлопцями роботі.

Прикро, що філейна Гармаша потрапила в офсайд. Шапаренко заслуговував цей гол, як ніхто.

Микола Шапаренко-лідер першого туру Ліги чемпіонів за кількістю спроб індивідуального пресингу. 51 раз Коля "стрибав" на суперника, і 12 разів команда повертала володіння протягом 5 секунд після цього. Коля став лідером в центрі поля (19 разів) і першої третини (27). Є в активі навіть 5 спроб високого тиску у фінальній третині.

Шкода, що в Україні занадто мало людей зрозуміти сенс цього абзацу...

Бенфіка виконала 105 (!) передач під нашим тиском! Для порівняння беремо минулу ЛЧ:

⁃ Ювентус-58 у першій грі і 59 у другій
⁃ Барселона-56 і 56
- Ференцварош-71 і 39

Динамо ділить перше місце з Дортмундом і Інтером (солідна компанія) за кількістю блоків, коли наші гравці опинялися на шляху м'яча, ми:

⁃ А) фізично встигали через наявність т. зв. компактності
⁃ Б) були готові і трошки розуміли логіку суперника, його логістичні маршрути

Більше наших 38 відборів і перехоплень тільки у Аталанти Малиновського і Бешикташа (по 39). Так, інтенсивність через % володіння у них вище на порядок. Але це хоча б крок кудись.

8 з 38 командних у Сергія Сидорчука. Капітан став другим після Шапи за кількістю тисків - 32 при 8 успішних (25%).

На третьому місці...Віктор Циганков. В атаці його не було особливо видно, але людина 31 (!) раз "стрибав" на суперників (12/11/8 по третинах). All-around.

Найбільш успішно висувався на суперника Ілля Забарний: після його тиску команда повертала м'яч протягом 5 секунд в 68.2% (!) випадків (15 з 22). У першому турі кращий показник тільки у трьох:

- Камара ( Янг Бойз) - 71.4% (7/5)
- Ботман ( Лілль) - 71.4% (7/5)

- Монтеро (Бешикташ) - 69.2% (13/9)

До слова, наш Руслан Малиновський на п'ятому місці, яке ділить з Фернандо (Шахтар) - 63.6% (11/7).

Так, були допущені помилки. Бенфіка могла закривати матч до того, як розвалилася. Але Динамо зробило досить багато, щоб утриматися в грі якомога довше, - написав Смоловий у своєму телеграм-каналі.

"Жаль, что в Украине слишком мало людей понять смысл этого абзаца..."

Ну, эту фразу "людей понять смысл меньше ещё".