12 вересня 2021 09:54
4

Олег Федорчук - про проблеми "Десни", майбутнє Рябоконя і Хачеріді

"Десна" потужно почала новий сезон УПЛ - з чотирьох перемог поспіль, але потім "сіверяни" посипалися, пропустивши вісім м'ячів від "Динамо" і " Вереса". Про футбольні у чернігівському клубі FootBoom поговорив з тренером та експертом Олегом Федорчуком.


- "Десна" програла два матчі поспіль. В чому корінь проблеми?


- Відповідь на поверхні. Велика група футболістів основного складу покинула команду. Повністю оновилася лінія оборони. Як ми знаємо, йдуть з клубу не просто так. Швидше за все, у "сіверян" були якісь проблема. "Десна" - клуб своєрідний, дуже мало надходить про нього інформації. Щось дізнатися про стан справ в команді буває дуже важко. Коли дають шанс новим футболістам-дуже часто вони грають краще, ніж могли б. На емоціях. Що І сталося в стартових чотирьох турах УПЛ. Плюс вдалим був календар і підопічні Рябоконя набрали максимальну кількість очок. Експерти та вболівальники такого від них не очікували. Однак потім все стало на свої місця. "Десна" потрапила під холодний душ і відчувається, що команда занервувала. Особливо в матчі з "Вересом" була деморалізований. Благо, для "сіверян" настала перерва в чемпіонаті, пов'язаний з матчами національних збірних. Рябоконь - досвідчений тренер. Сподіваюся, він зуміє струсити своїх футболістів, внести корективи і вийти на свій рівень. Але, на жаль, нинішній доля "Десни" - боротьба за 4-5 місце. Це в кращому випадку.


- Олександр Рябоконь спростовував слова президента "сіверян", який заявляв, що в "Десні" немає проблем. Насправді вони є і серйозні. Чи не погіршаться відносини між керівництвом і тренерським штабом?


- Якщо Рябоконь про це сказав публічно - це на нього не схоже. Значить, дійсно в клубі не все гладко. Я його знаю близько 25 років, він остання людина, яка буде говорити про проблеми. Дмитрович уміє терпіти, не такий він емоційний, щоб говорити, не обдумавши. Він можна вірити. Є слова і дії. Те, що влітку "Десну" покинули ключові футболісти, - яскраве підтвердження існуючих проблем. Це очевидні факт.


- Одкровення Рябоконя можуть відбитися на його майбутньому в клубі?


- Якщо так станеться-це стане сумним фіналом того, що в "Десні" зовсім погані справи. Знаючи Рябоконя - він терпів, коли не платили заробітну плату по 3-4 місяці. Проблема в тому, що "Десна" - дуже закритий клуб. Там незрозуміло, хто на насправді президент і власник. У них немає такого спікера, як Ігор Суркіс в "Динамо" і Сергій Палкін в "Шахтарі", який міг би постійно спілкуватися з пресою і тримати в курсі справ.


- У літнє міжсезоння "Десну" покинули 15 гравців. У словах Рябоконя між рядків читалося, що цю чистку затіяло керівництво. Це нормально, коли президент вирішує за тренера, хто повинен піти?


- У чемпіонаті України є кілька варіантів футбольного управління: "Шахтар" і теперішнє "Динамо" з Мірчею Луческу - клуби призначають головного тренера і йому довіряють. Менеджер типу Сергія Палкіна озвучує, що відбувається і коригує. Є клуби, як умовний "Львів", коли тренер приходить на тренування, а деяких футболістів вже немає в команді. Виявляється, з ними розірвали контракт. Я теж потрапляв у такі ситуації. Пам'ятаєте ФК "Полтава"? Їдучи ми одного разу автобусом з Сум після програшу місцевій команді (0:1). Будучи в дорозі, подзвонив президент Соболєв і трьох футболістів відрахував з команди. Мені довелося змінити його рішення і, ясна річ, я довго не пропрацював. І таке буває не тільки у нас. У топових чемпіонатах - це рідкість. Таке може статися в Туреччині, часто в Росії, коли тренера не запитувати. Такий авторитарний метод керівництва. Це не працює на перспективу. Якщо господар театру попросить вийти на сцену своїх знайомих, то хороший спектакль не вдасться. В Україні футбольні інститути дуже слабкі. Це стосується спортивних директорів, менеджменту та президентів. Ми знаходимося на дуже низькій стадії розвитку. Якщо директор заводу бігає по цехах і ловить п'яних робітників - це низький рівень виробництва. Так і у футболі. Якщо ти довірив тренеру команду - покладися на нього повністю. Завжди намагався пояснювати президентам: ви найняли водія або пілота літак. Але постійно бігаєте до нього і кричіть: "Зверни туди, ти не так їдучи". Ну, навіщо тоді його наймати?..


- Як Рябоконю потрібно було вчинити в цій ситуації? Чому він не відстояв гравців?


- У нього було два варіанти: боротися за своїх гравців і бути звільненим або відразу звільнитися, показавши свою незгоду з рішенням керівництва. Завжди тренер буде в програші. Потрібно бути авторитетом, як Мірча Луческу, який набирає і "звільняє" футболістів. Але до цього статусу потрібно довго йти. За спиною повинні бути трофеї і великі перемоги, тоді свої рішення ти можеш просувати. Судячи з усього, Рябоконь не відчував за собою тієї впевненості. Він краще нас орієнтувався в ситуації, яка склалася на той момент. Але все, що зараз спливло, всі ті проблеми... Дуже шкода, бо "Десна" була одним з найстабільніших клубом.


- З командою близько трьох тижнів тренувався Євген Хачеріді, але сторони не домовилися. Він міг би посилити "Десну"?


- У мене дуже великі сумніви. Свого часу він не посилив "Динамо-Брест". А цей клуб набагато нижче рівнем, ніж "Десна". Після відходу з білоруської команди у нього вісім місяців не було ігрової практика. Щоб футболісту набрати ігрову форму-потрібно три місяці грати. Якби мова йшла про нападника, його можна було б у кожному матчі випускати на 15 хвилин. А що дасть цей час захиснику? Хачеріді - не той футболіст, у якого є запас. Є технічні і досвідчені гравці, які не знаходяться в оптимальних кондиціях, однак приносять користь. Євген без кондицій - звичайний футболіст навіть в рамках Першої ліги. Сумніваюся, що "Кривбас", "Металіст" і "Полісся" могли б надати йому ту суму, яку він хотів отримувати в "Десні". В цих трьох клубах співмірні зарплати в порівнянні з чернігівцями. Але ніхто ж його не запросив. У мене скепсис по відношенню до 34-річного футболіста, втратив форму. Після відходу з київського "Динамо" в 2018 році Євген стабільно ніде не грав. Ну, як можна на нього розраховувати? Якби в "Десні" все було благополучно, як два роки тому - це одне. Але коли в літнє міжсезоння йде ряд ключових гравців, і на їх місце брати розбалансованого Хачеріді. Навіщо? Та й всі ми знаємо його непростий характер, як він йшов з клубів. Я розумію, якби Хачеріді звали до себе "Колос" і "Минай", які переслідували б піар. Це молоді колективи, їх можна зрозуміти. Проте "Десна" не потребує піару. Це відомий клуб.


- У "Десні" серйозні проблеми в задній лінії. Чи можна їх вирішити шляхом посилення оборони по ходу сезону?


- Захисників знайти можна, хороших - ні. Хоча, якщо є смак, то люди і на секонд-хенді добре одягаються. Але тут необхідна удача. Потрібно, щоб хтось розірвав контракт, але я не вірю в чудеса. Незважаючи на те, що в Україні є проблеми, але є великий фінансовий підйом в деяких клубах Першої ліги та елітного дивізіону. Виходячи з цього, утворився дефіцит хороших виконавців. Знаю, що "Полісся" шукає гравців, "Металіст", як Шерлок Холмс постійно нишпорить по всій країні, додайте до ним "Кривбас". А в ці клуби вливають дуже серйозні кошти. Зараз "лежачих" футболістів вже немає. Всіх, кого могли, вже підняли. Є дефіцит на гравців 27-30 років, які могли б ще пару років відіграти на хорошому рівні. Молодих дуже багато, але ніхто не хоче ризикувати.


- Чи Реально "Десні" знайти посилення захисту в Першій лізі?


- Трансферне вікно в Україні вже закрито, тому потрібно чекати до зими або шукати вільних агентів. Чисто випадково можна знайти зараз хорошого виконавець. У Першій лізі теж є хороші футболісти. Наприклад, "Рух" купив захисника "Агробізнесу" Романа Дідика, "Металіст" заплатив близько 100 тисяч доларів за Юрія Романюка. Хто шукає, той знаходити. Але Шукати без гаманця - дуже складно. Хочеш безкоштовно - шукай там, де ніхто не шукає. Можливо, у Другій лізі. Лобановський адже знаходити. "Олександрія" свого часу взяла Шастала з Другої ліги і Він їм допоміг. І таких прикладів багато. Будучи тренером "Таврії", я взяв вісьмох, включаючи Гоменюка і Ковпака. Рябоконь теж шукав гравців у Другій лізі, коли очолював "Борисфен". Нехай згадає молодість.


- Олександр Рябоконь з 2012 року працює в "Десні". Що його так довго утримує в клубі?


- Він людина неконфліктна, в міру консервативна, що володіє впертим характер. Напевно, те, що в "Десні" останні пару років була стабільність і перспектива. Він вміє приховувати емоції, не виставляючи їх напоказ. У нього були різні періоди в його кар'єрі. Рябоконь - один з найбільш шанованих і стабільних тренерів в українському футболі. Він вирішив не ганятися за долею, а зробити свою кар'єру сам. Пройшов шлях з "Десною" від другої ліги до еліти. Олександр поводиться дуже скромно. Я не чув, щоб він потрапляв в скандал. Він влаштовує керівництво, а воно його протягом багатьох років цінувати. Але його останнє інтерв'ю - це удар по керівництву "Десни". Все може плачевно закінчитися. Маю на увазі їх співпрацю. Вважаю, більше семи років важко працювати на одному місці. Рекомендувавши міняти обстановку, команду і колектив. Ми з Рябоконем в хороших відносинах, бажаю йому удачі.


Фото - ФК "Таврiя"

Не совсем понимаю журналистов, по любому поводу идет интервью от Федорчука, он про всех знает и всегда по всем имеет мнение. Кто он такой чтобы так часто интересоваться его мнением? В чем его авторитетность и почему его заявления должны интересовать болельщиков? Игроком играл в низших лигах, тренером, кроме одного сезона 15 лет назад, тоже. Успехи если есть, то тоже на низших уровнях, а колличество упоминаний в прессе на уровне ведущих специалистов страны.
Сховати
Hector, потому что он ни от кого не зависит и говорит что думает. Очень тонко и профессионально все подмечает.
Сховати
супервася, На счёт профессионально и тонко это на любителя, всякие нелепые прогнозы от него тоже были в прошлом сезоне. А вот на счет не зависит, скорее никому не нужен. Половина первой и второй лиги такие независимые=никому не нужные. Потому именно его так много, а не кого то другого? Не понимаю чем он заслужил столько внимания и чем он так удобен журналистам.
Жаль,что что то рушится в Десне.Я ведь за неё болею почти 60 лет.