18 червня 2024 10:13
1

Олександр КОСИРІН: "У матчі з Румунією всі футболісти збірної України зіграли нижче за свої можливості, та й емоцій у хлопців не було"

Національна збірна України з розгромної поразки стартувала на чемпіонаті Європи. У першому для себе матчі на турнірі синьо-жовті у Мюнхені несподівано програли збірній Румунії з рахунком 0:3. Проаналізувати усі значущі моменти цієї гри ми попросили екс-футболіста національної збірної України Олександра Косиріна.


– Підсумковий результат, слід сказати, всіх шокував. А які думки були до початку цієї зустрічі?

– Мені довелося читати, що збірна Румунії – найслабша команда у нашій групі. Про це говорили багато фахівців та експертів. Усі вже вирішили, що три очки нам дістануться досить легко. Я ж так не рахував. Румунські футболісти добре оснащені технічно, вони виграли свою групу у відборі на Євро, пропустивши мало м’ячів у свої ворота.


– Кілька днів тому відомий нам тренер Мірча Луческу говорив, що Україна – явний фаворит у цьому протистоянні із румунською збірною. Та й дійти збірна України може до півфіналу цьогорічного континентального форуму.

– Говорити можна все, що завгодно. Так, за складом, кваліфікацією гравців, ми виглядали сильнішими за збірну Румунії, але все вирішується на футбольному полі. Справді, наш суперник має футболістів, які грають в італійській Серії Б, середняках чемпіонату Туреччини, середніх румунських командах.

– Перед стартом чемпіонату Європи збірна Румунії в Бухаресті провела два спаринги – зіграла з Болгарією та Ліхтенштейном. Обидва поєдинки завершилися внічию – 0:0. Про що це каже?


– Серйозних висновків я не став би робити за підсумками цих поєдинків. Багато гравців діють у таких матчах абияк. Ми теж у Варшаві погано зіграли із польською збірною. Це все контрольні ігри, частина підготовчого процесу.


– Коли ви побачили наш стартовий склад, про що подумали?

– За іменами все було непогано. А вже матч показав, що із воротарем Сергій Ребров помилився. Усі ми знаємо, що з середини травня Лунін не грав в офіційних іграх через хворобу. Перший гол – неточний пас Луніна на Зінченка. Наш лівий захисник просто дивився, чи прилетить до нього м’яч чи ні, і не вступав у відбір. Звісно, Станчу все виконав майстерно.

Все для румунської збірної склалося добре. Потім швидка контратака, і другий гол Марина вийшов шаленим, але це частина футболу. Зауважу, що втратив м’яч у чужого штрафного майданчика Степаненко. Мабуть, Тарас уже не тягне. Найкращим рішенням було б поставити в опорну зону Бражка.

– А чому на ваш погляд наш тренерський штаб не робив заміни у перерві гри, адже ми й грали погано, і жодного разу не пробили у ворота Ніце?

– Думаю, що Сергій Ребров вірив у хлопців та дав їм шанс виправити ситуацію на футбольному полі. У нас вже були ігри, коли ми програвали та перевертали хід матчів за останній рік. Тут важливіше сказати, що не було у наших хлопців емоцій.


– Зачекайте, як можна виходити на такий матч та на таку арену без емоцій. Особисто я був на цьому стадіоні і скажу, що це фантастична арена, на якій хочеться грати якнайкраще…

– Погоджуся з цим. Я теж був на Альянц-Арені з моїм другом Сергієм Білозором. Пам’ятайте гру у Лізі чемпіонів Баварія – Шахтар, яка завершилася з рахунком 7:0. Ми тільки взяли по хот-догу, сіли на свої місця, а німці заробили право на пенальті на 3-й хвилині та ще й рефері видалив Олександра Кучера.

Сьогодні, можливо, ще й чинник спекотної погоди дався взнаки. Усі спаринги ми грали ввечері, а тут поєдинок розпочався о 15:00 за місцевим часом. Було видно, що футболістам обох команд гратиме спекотно. Ще зазначу, що ми грали наче в гостях. Куди не подивишся – одні румуни на стадіоні. Їх тисяч 40, мабуть, було. Українці також були, але не в такій кількості.


– І все-таки, що призвело до підсумкових 0:3?

– Перший млинець вийшов глевким, як кажуть. Не схожі самі на себе були наші. Помилки були, і їх було чимало. Потрібно все проаналізувати до другого поєдинку зі збірною Словаччини. У нас усі зіграли нижче за свої можливості. Лише Судаков щось намагався створити попереду. Так, якусь гостроту Яремчук та Судаков почали створювати лише за останні 10 хвилин матчу. Але цього, звісно, було мало.

– На цьому матчі були присутні Ігор Суркіс та Сергій Палкін. Вони хочуть продати до Європи своїх лідерів – Шапаренка та Судакова. За одного вивісили цінник у 300 мільйонів євро, а другий за суму меншу за 70 мільйонів євро не буде продано. Що ви думаєте про це?

– Одного вже продали в Челсі за 70 мільйонів євро, і він поки що не може проявити себе. Якби Мудрик був проданий за адекватніші гроші, то він і грав би по-іншому, я так вважаю. Тому ці цінники для Шапаренка та Судакова можуть принести одні проблеми. Так і гравців зламати можна психологічно.

– 21 червня наша збірна проведе другий матч у групі. У Дюсельдорфі збірна України зіграє проти словацької збірної, яка обіграла збірну Бельгії. Скільки змін у стартовому складі має зробити Сергій Ребров, щоб змінити настрій та гру нашої збірної?

– Щонайменше чотири людини потрібно поміняти. Головне – у центрі півзахисту не залагодилася у нас гра. Ми взагалі не тримали м’яча на чужій половині поля. Думаю, що Бражко та Маліновський зможуть змінити гру збірної України. Без іскорки та бажання перемогти – такі ігри не виграються.

– А які напої мають пити шанувальники збірної України після такої поразки?


– Ті, хто перебувають у Німеччині – пиво. Хто в Україні – валідол та різні заспокійливі. Я обмежуся келихом-другим білого вина.

А баварське пиво випадково не завадило?