14 червня 2024 17:42

Тіберіу ГІОАНЕ: "Ніколи не можна порівнювати товариські матчі з офіційними. Румунія теж перемагала Молдову в спарингу не так давно – 5:0"

Колишній півзахисник "Динамо" Тіберіу Гіоане поділився своєю думкою про нинішню збірну Румунії.


– Тіберіу, вже у понеділок Україна та Румунія розпочнуть свій шлях на Євро-2024. Які ваші очікування від цього поєдинку?


– Як від першого матчу, напевно. Акуратної гри. Думаю, нічия буде – 0:0 або 1:1.


– Зараз Румунія провела два спаринги – проти Болгарії та Ліхтенштейну – обидва закінчились по 0:0. Про що може свідчити така засуха в атаці?


– Ніколи не можна порівнювати товариські матчі з офіційними. Ми ось теж, наприклад, перемагали Молдову у спарингу не так давно – 5:0. Зараз ви їх обіграли 4:0. Це нічого не означає. Спаринг – це навіть не 10 відсотків офіційного матчу. Дуже велика різниця.

За складом Україна, звичайно, фаворит. Але Румунія завжди добре грає, коли доводиться діяти "другим номером", досягає великих результатів на контратаках. Тож, думаю, українці гратимуть обережно. Вони не стануть кидатися вперед великими силами.


– Тобто, ми побачимо зовсім іншу Румунію, ніж у цих спарингах?


– Звичайно! У відборі до Євро-2024 ми не програли жодного матчу. Швейцарії поступалися 0:2, але наприкінці поєдинку зрівняли рахунок. А вдома взагалі їх обіграли. Офіційного матчу Румунія вже давно не програвала. Тож, вважаю, є хороші шанси продовжити цю серію.


Україна, повторюся, виглядає солідніше – і за прізвищами, і за клубами, в яких виступають гравці збірної. Але наші теж не будуть просто так брати участь у Євро.

– Мірча Луческу не оцінив спарингу з Ліхтенштейном. Пишуть, що Містер був розчарований і покинув трибуни ще до фінального свистка…


– Я не знаю, бо не бачив усього матчу. Луческу буває на всіх іграх, нічого не пропускає. Ви ж чудово його знаєте. Пам’ятаєте, як донецький Металург грав із кимось у єврокубках, і Луческу один на стадіоні сидів? Тоді ще Мхітарян грав за Металург, потім вони його купили у Шахтар. Нікого не було на стадіоні крім Луческу і кількох уболівальників.


– На кого зі складу збірної Румунії українцям варто звернути особливу увагу?

– Міхейле і Ман – вони представляють Парму, яка зараз у Серію А повернулась. На контратаках ці хлопці – дуже небезпечні. Ми на них сподіваємося – що заб’ють або створять моменти. Молоді, швидкісні, хороші.