14 червня 2024 09:24

Чому Буяльський, Піхальонок та Ко не на Євро? Експерти розібрали гравців "Динамо", яких не взяли на турнір

Українські тренери Володимир Шаран та Сергій Лавриненко для zbirna.com поділилися думкою, чому деяких українських футболістів не взяли на Євро-2024. Серед списку, який прокоментували експерти, є низка гравців "Динамо".


Денис Попов (Динамо)


Шаран: Денис – наче й жорсткий захисник, але у національній намагаються будувати гру через білд-ап. І Попов підходить для цього менше ніж, наприклад, Забарний і Бондар. Але з Польщею ми побачили яка у нас біда на стандартах. Денис у цьому аспекті грає непогано. У нього є інший мінус – від нього можна очікувати агресивних та невиправданих дій. Така сама проблема й у Таловєрова, але він високорослий футболіст і, можливо, тому йому немає альтернативи. А Попова можна було б взяти замість Бондаря. Тут 50/50.

Лавриненко: Психологічний тиск на центральних захисників в матчах чемпіонату й міжнародних поєдинках дуже відрізняється. На позиції правого центрального захисника у нас основним є Ілля Забарний, бо він грає у топ-лізі та проводить там усі матчі на високому рівні.

Валерій Бондар відіграв багато матчів у Лізі чемпіонів, чого в цьому сезоні не вистачало Попову. Хоча Попов непогано провів матчі на внутрішній арені в сезоні 2023/24. В минулому у нього були більш провальні матчі, у цьому вже краще. Але за Валерія говорять міжнародні матчі.


Віталій Буяльський (Динамо)


Шаран: Ребров знає його ліпше за нас усіх разом узятих:) Коли я налаштовував гравців на Динамо – робив акцент на Буяльському. Віталій – красень в Динамо, але тренери збірної його не бачать. Річ у тім, що на його місці у національній команді діють сильніші футболісти.

Лавриненко: На мою думку, зараз футбол більш динамічний, ніж раніше. І його позиція вимагає більшого саме у цьому аспекті. Виконавці інших збірних більш мобільні, вибухові, різкі. Йому не вистачає фізичних якостей, а голова в Буяльського – супер. На рівні чемпіонату Україні він має непоганий вигляд, а там, де змагаються найкращі, йому трохи не вистачає.

Владислав Кабаєв (Динамо)

Шаран: Та ні. Там класна швидкість, але якщо взяти його, то треба відчепити Ярмоленка.

Лавриненко: Є всі якості, хороша швидкість. Але коли в першій половині сезону Динамо тренував Мірча Луческу, то Кабаєв не показував тієї гри яку від нього очікують. Можливо, не справлявся з емоційним тиском. Коли прийшов Шовковський – Кабаєв став зовсім іншим. Цей психологічний фактор може й тут відігравати роль у виборі тренерського штабу збірної, бо відповідальність за країну величезна. Хто цього не знає, той не зрозуміє.


Назар Волошин (Динамо)


Шаран: Така сама ситуація, як і зі Слюбиком. Йому ще рано. Окрім цього – крайніх півзахисників нам більше не треба. Нехай футболіст себе спочатку проявить у олімпійській команді, а потім можна буде подумати про національну.

Лавриненко: Теж молодий гравець, який знаходиться на підйомі. Думаю, що йому поки важко конкурувати з гравцями національної збірної. Він точно стукає в двері, але ще не на часі. Можливо, Волошин проявить себе на Іграх і восени отримає виклик в національну команду.


Олександр Піхальонок (Дніпро-1 / Динамо)


Шаран: З ним не усе так просто, бо його конкуренти – Малиновський і Судаков. Але думаю, що тут справа ще й у фізичних кондиціях. Піхальонок після травми. Якби був здоровий і постійно грав, то ми могли б більше сказати, а так вибір впав на інших. Для мене це чудовий гравець.

Лавриненко: Так склалось, що він отримав травму в другій половині сезону і випав. Зараз часу, аби увійти у тонус, на жаль, немає. А «з чистого листа» його не візьме жоден тренер.