12 травня 2024 09:09

"Цього року "Шахтар" був сильніший, але…". Хацкевич – про "класичне" та перспективи "Динамо" з Шовковським

Колишній головний тренер Динамо Олександр Хацкевич ексклюзивно для «УФ» поділився думками про матч киян проти Шахтаря (0:1) у рамках 28-го туру УПЛ.

Шахтар завдяки голу з пенальті Георгія Судакова мінімально переміг Динамо та за два тури до фінішу чемпіонату став чемпіоном УПЛ сезону 2023/24.

Сайт «Український футбол» детально розібрав Класичне з колишнім півзахисником і головним тренером киян Олександром Хацкевичем.

«У цій грі я нікому «Лева матчу» не віддам, навіть Судакову та Шапаренку»

– Олександре Миколайовичу, чи виправдало ваші очікування Класичне?

– З огляду на турнірні розклади, градус гри був дуже високий. Обидві команди були обережними і тому яскравих моментів ні в Динамо, ні в Шахтаря не було. Хоча гра тримала в напрузі до кінця.

– Кого можете виділити по матчу серед гравців, кого назвете найкращим?

– Важко когось виділити, тому що ніхто не хотів ризикувати. Обидві команди допускали багато помилок у простих ситуаціях. У тих же Судакова і Шапаренка їх було достатньо. Футбол був середнього рівня, більше заточений на результат. У цій грі я нікому «Лева матчу» не віддам, ніхто не зіграв яскраво, навіть Судаков і Шапаренко.

– Повертаючись до Класичного, чи були в цьому матчі футболісти, які зіграли нижче свого рівня і не виправдали ваших надій?

– У першому таймі до забитого гола більше контролював м'яч Шахтар, у другому таймі – Динамо. У цих моментах дуже важливий перший пас від центральних захисників. Але виходу з оборони в атаку через перший відрізний пас не було ні в Шахтарі, ні в Динамо.

– Чи не здалося вам, що Динамо виглядало безвольним і киянам не вистачало агресії, адже в цьому матчі їм потрібна була тільки перемога?

– До цього матчу обидві команди підійшли в дуже хорошому стані – і за набором очок, і за грою. Якщо Шахтар любить атакувати позиційно, то Динамо дуже добре використовує простір і вибігає у швидкі атаки.

Я не можу сказати, що Динамо було недостатньо агресивним. У другому таймі Динамо більше володіло м'ячем, але над позиційними атаками треба ще працювати.

«З приходом Шовковського, після зимових зборів, Динамо нагадало мені команду Лобановського наших часів»

– Чому капітани команд, Ярмоленко і Степаненко, почали матч у запасі? Вас це здивувало?

– У будь-якій грі виходять найкращі футболісти. Напевно, Шовковський більше сподівався на швидкі фланги, на того ж Волошина, тому Олександр Володимирович вирішив залишити Ярмоленка в запасі. Тренерський штаб Динамо десь розумів, що перший тайм команда гратиме без м'яча і потрібно буде використовувати простір в атаці та швидкість флангових гравців.

Що стосується Степаненка, то в останніх матчах Шахтаря на позиції опорника грав Криськів, а Тарас його тільки підміняв і був гравцем ротації. Тому тут сюрпризів ніяких немає.

– Як оціните суддівство в цьому матчі? Перед пенальті був спірний момент, коли Криськів і Судаков заблокували Буяльського, але арбітр не свиснув фол.

– Якщо чесно, мені імпонує суддівство цього молодого чоловіка [Олексія Деревинського]. Він досить упевнено судить і дає грати командам. Наприкінці матчу вже пішли емоції, але арбітр здорово відсудив.

Що стосується спірних моментів, то фол на Буяльському можна було ставити, але арбітр вирішив продовжити гру, він підтримував темп. Хтось би свиснув і мав би рацію, хтось не свиснув і теж мав рацію. Цей момент на розсуд судді.

– Шахтар заслужено став чемпіоном України?

– Цього року Шахтар був сильнішим. Вони більш рівно пройшли чемпіонат і були стабільнішими протягом усього сезону. Але Динамо в першому колі за Луческу втратило впевненість і агресивність. Але з приходом Шовковського, після зимових зборів, кияни нагадали мені команду Лобановського наших часів – це швидкі переходи з оборони в атаку, фрагментарний пресинг у потрібні моменти, ігрова дисципліна.

– А якби Шовковський очолив Динамо на початку сезону, кияни могли б стати чемпіонами?

– Історія не терпить умовного «якби». Є президент клубу, який ухвалює рішення. Чому Луческу після, м'яко кажучи, невдалого сезону в єврокубках і четвертого місця в УПЛ продовжив роботу в Динамо? Це питання краще поставити Ігорю Михайловичу Суркісу.

«Збірна України заслуговує бути досить високо на чемпіонаті Європи»

– Чого ви очікуєте від Динамо в новому сезоні за Шовковського?

– Давайте почекаємо закінчення цього чемпіонату і подивимося, як збірна виступить на Євро-2024. Сподіваюся, що новий сезон УПЛ буде не гіршим за попередній. Хочеться, щоб з'являлися нові, молоді та перспективні футболісти високого рівня. Сподіваюся, що кожен сезон буде приносити нові емоції та імена, і чемпіонат буде потихеньку рости і ставати конкурентноздатним.

Але найголовніше – це виступ збірної України на Євро-2024, адже національна команда – це обличчя країни. Хочеться, щоб хлопці досягли того результату, на який вони дійсно заслуговують


– Це який результат? Як ми повинні виступити на Євро?

– Дуже велика група футболістів збірної України грає в топ-чемпіонатах і є лідерами у своїх командах. Думаю, що Україна з сьогоднішнім підбором гравців і рівнем майстерності команди, заслуговує бути досить високо на чемпіонаті Європи.

– Останні сезони Динамо провально виступає в єврокубках. Чи можуть кияни під керівництвом Шовковського переломити цю сумну традицію і хоч якось дотягнути до весни?

– Ось ви кажете: «Хоч якось дотягнути до весни». У 1997 році Лобановський прийшов у Динамо і перед ним було поставлено завдання потрапити в Лігу чемпіонів. Він тоді сказав: «Потрапити туди ми-то зможемо, а що ми там будемо робити?». От у чому питання.

Сьогоднішня команда Динамо, хоч і молода, але вже з досвідом. Там є багато футболістів, які грали в єврокубках. Я їм бажаю тільки потрапляння до групи, і щоб вони не були просто учасниками, а виходили у плей-оф і проходили якомога далі.

– А чи є шанс у цього Динамо через кваліфікацію потрапити в основний раунд Ліги чемпіонів?

– Чому ні? Футболісти Динамо вже не перший рік грають разом. Попов, Тимчик, Дубінчак, Вівчаренко досить довго грають разом. У них уже є досвід. У середній зоні те ж саме – хлопці не перший рік пліч-о-пліч. Тому не можна сказати, що команда недосвідчена. Але десь потрібно мати і фактор удачі, адже в спорті його ніхто не відміняв. Плюс у відбіркових іграх потрібно викладатися на максимум.

А який уже це буде турнір – це інша справа, враховуючи, що минулого сезону Динамо не потрапило навіть до Ліги конференцій. Тільки в Європі можна перевірити свій рівень і подивитися, на що ти можеш претендувати, і яким футболістом ти є.