18 квітня 2024 22:22

Юрій ВІРТ: "Лунін не був першим номером як у головній команді України, так і в "Реалі". Але його просування свідчить про незламний характер"

Колишній воротар національної збірної України та «Шахтаря» Юрій Вірт в розмові з кореспондентом Sport.ua оцінив дії голкіпера мадридського «Реала» Андрія Луніна, який зробив вагомий внесок в завоювання іспанським грандом путівки до півфіналу Ліги чемпіонів:


– З Луніним особисто не знайомий, та й взагалі наші шляхи з ним перетиналися лише одного разу, коли в 2018 році очолюваний мною «Верес» зустрічався з «Зорею», ворота якої тоді захищав Андрій. Матч завершився внічию – 1:1, але в одному з ігрових епізодів Лунін у фантастичному стрибку врятував луганчан від неминучого голу. Я тоді ще подумав: «Цей хлопчина далеко піде».


– Останнім часом Андрій на видноті, але ще зовсім недавно його кар'єра в національній збірній України і в «Реалі», куди він перейшов із «Зорі», не виглядала перспективною.

– Справді, Лунін не був першим номером, як в головній команді України, так і в «Реалі». Але його поступ свідчить про незламний характер, про впевненість в своїх силах. Тому й змусив він своїх конкурентів відійти в сторону.


– А в ігровому аспекті, що Вам до вподоби в Луніні?

– Добре грає на лінії, на «ти» з м'ячем, що дуже важливо при розіграші на початковій стадії. Відчувається, що він вивчає суперників, знає чим вони сильні. Це допомагає українцю передбачати їхні ходи.


– А над чим ще треба працювати?

– З мого боку було б некоректно вказувати на якісь слабкі місця в його підготовці. Все ж, це воротар дуже високого рівня. Хотілося б тільки побажати Андрію більш впевнено діяти на виходах.


– Наразі ще не має конкретики в питанні пролонгації Луніним контракта з «Реалом». А Ви б, що йому порадили?

– Думаю, що Андрій уже давно для себе все вирішив. Він залишиться в «Реалі». Захищають кольори цього уславленого клубу лише великі гравці. І Лунін вже – один з них.


Тоді наостанок, як Ви оцінюєте майбутнє Луніна в національній збірній України, яка влітку виступить в фінальній частині чемпіонату Європи в Німеччині?

– Думаю, що Андрій буде одним з лідерів української збірної, яка може стати одним з відкриттів континентального футбольного форуму.