2 березня 2024 09:47

"У Боснії нема шансу вийти на Євро-2024". Новачок "Чорноморця" прогнозує успіх збірної України та хоче ще раз зіграти з "Динамо"

Центрбек Чорноморця Владімір Арсич в ексклюзивному інтерв'ю «УФ» розповів, чому змінив спокійну Данію на Україну, та розібрав матч проти Оболоні (1:1).

Чорноморець взимку знайшов лівоногого центрального захисника, який міг би скласти конкуренцію Володимиру Салюку, котрого в цьому сезоні хто тільки не критикував. Вибір коуча одеситів Романа Григорука випав на Арсича, якому вдалося на оглядинах переконати тренерський штаб Чорноморця у своєму рівні, так що одесити запропонували йому контракт.

Арсич, який провів у запасі перший матч Чорноморця після рестарту УПЛ з Оболонню (1:1), може дебютувати в матчі з іншим столичним клубом – Динамо, проти якого грав раніше в складі данського клубу Вайле.

Владімір Арсич в інтерв'ю сайту «Український футбол» розповів про:

Врятований матч з Оболонню
Помилку в Трансфермаркті
Спробу взяти реванш у Динамо


«Батько кинув футбол в Німеччині, пішов на війну захищати свій народ»


– Коли ти зрозумів, що хочеш стати футболістом?

– Вперше я це зрозумів, коли мені було 12 років. Я хотів продовжити справу, яку розпочав мій батько. Він грав у професійний футбол – центрбеком, як і я, але закінчив кар'єру через війну в колишній Югославії.

– Після війни у нього не було шансів відновити кар'єру?

– Коли мій батько грав у Німеччині, йому було 22 роки. Він хвилювався за свою сім'ю і повернувся, щоб захистити свій народ. Війна тривала 4 роки, після неї було важко повернутися до професійного футболу.

– Війна в Боснії мала жахливі наслідки. Всі знають, що сталося в Сараєво, Сребрениці, тому що наші миротворці були там і врятували багато людей.

– Війна – це завжди жахливо. Я цього не пам'ятаю, бо ще не народився навіть.

– Хто був твоїм футбольним кумиром?

– Серхіо Рамос.

– Улюблена команда дитинства?

– Боруссія (Дортмунд), коли Клопп був її головним тренером. На той час це була найкраща команда

– Ти маєш громадянство Боснії та Сербії. Можеш докладніше розповісти про своє походження?

– Я серб, але народився в Боснії. В країні компактно проживають серби, хорвати та боснійці.

– Не боявся переїжджати в Україну під час війни?

– Я не боюся. Мої батьки та друзі хвилювалися, але підтримували мене. Я приїхав сюди тільки через футбол і думаю тільки про футбол. Але також я дуже здивований містом. Одеса ідеальна.

– Одеса – гарне місто, але ракетна загроза для півдня України залишається високою. Ти вже звик до наших реалій?

– Так, пристосувався. Сирени мене не лякають.

«У Вайле мені було складно, але ліга дуже сильна»

– На батьківщині ти пограв у різних командах. Як оціниш рівень футболу в Боснії раніше і зараз?

– У боснійському футболі є багато проблем. Основна – це інфраструктура та умови для проведення матчів. Рівень футболу не можна порівнювати з Данією, де я грав раніше, або, наприклад, з Україною. Вони стагнують з якістю футболу, не прогресують. І в цьому проблема.

– У Боснії не перетинався з кимось із відомих місцевих гравців?

– Я грав із багатьма досвідченими футболістами, деякі з них мали дуже хорошу кар'єру.

– Можеш їх назвати? 1-2 гравців, наприклад?

– Оборонець Марко Йованович, який пограв за Партизан, Віслу, Бней Єгуду. Колишній півзахисник Клужа, Легії та Бораца Стоян Вран'єш. Обидва грали за збірні: Марко – за Сербію, Стоян – за Боснію.

– У червні 2022 року ти покинув батьківщину і переїхав до Данії. Як ти можеш описати свій перший досвід за межами Боснії?

– Мені було важко перших три місяці, поки я не адаптувався до їхньої роботи і дуже швидкого футболу. Я багато чому навчився у Данії та поступово прогресував, це сильна ліга з великою кількістю якісних гравців.

– Що було найскладнішим для хлопця із Балкан у Данії?

– Їхній спосіб життя. Велика різниця в менталітеті. І мені довелося звикати до їхнього способу життя.

– Але ти був частиною команди, яка виграла 2-й дивізіон. Хоч і грав нечасто, але що відчував, коли виграв свій перший трофей?

– Я грав мало, тому що на моїй позиції був молодий гравець, якого вони підштовхували. Відчуття дуже хороші, звичайно, проте прагну до нових перемог.

– Данці віддають перевагу місцевим гравцям?

– Вони вважають за краще інвестувати у власних дітей зі школи.

«Гучек і Шпорн допомогли адаптуватися в Чорноморці»

– Давай поговоримо про твою сагу з переходом Чорноморцем. До підписання контракту ти був гравцем на перегляді. Хто запросив тебе в одеський клуб? Яка атмосфера панувала в тренувальному таборі?

– Мій агент поговорив з директором Чорноморця (мається на увазі генеральний директор Анатолій Мисюра, – прим. «УФ»), головний тренер Роман Григорчук погодився прийняти мене на перегляд, і я приїхав. Атмосфера була чудова, всі мене добре прийняли.

– Як проходить твій адаптаційний період у новій команді? Присутність легіонерів допомагає тобі інтегруватися в колектив?

– Поки що все добре. Лука Гучек та Йон Шпорн мені дуже допомогли, тому я швидко адаптувався.

– Минулого понеділка ти поїхав з командою на матч проти Оболоні (1:1). Чорноморець дивом врятувався від поразки в стартовому весняному поєдинку на виїзді – рахунок 1:1 при співвідношенні ударів 20:1. Цікаво почути твоє резюме.

– Ми не зіграли так, який вимагав від нас тренер. Але в суботу у нас є шанс підняти свою гру на більш високий рівень.

– За рахунок чого Чорноморцю вдалося переломити хід гри у другому таймі?

– Не знаю, я якраз був на розминці, коли ми зрівняли рахунок :)

– Твій офіційний дебют може відбутися наступної суботи проти київського Динамо. Цікаво буде зіграти проти клубу з великою історією?

– Я вже одного разу грав проти них у складі Вайле (грали 5 лютого 2023 року, перемога Динамо 2:0, – прим. «УФ»). Це чудова команда з великою історією. Сподіваюся зіграти з ними знову.

– За даними Transfermarkt, ти підписав контракт з клубом на 6 місяців. Чи передбачена можливість продовження угоди?

– З Чорноморцем я підписав контракт на 1,5 року. Я знаю про цю помилку. Transfermarkt це виправить.


– У березні збірні Боснії та України зійдуться в плей-офф Ліги націй за вихід на Євро-2024. Що кажуть місцеві про цю зустріч?

– Я думаю, що у Боснії немає шансів проти України. У них дуже багато проблем у збірній. Чесно кажучи, я не слідкую за збірною Боснії. Я більше слідкую за збірною Сербії.

Але в нинішній збірній Боснії та Герцеговини є хлопці, яких я добре знаю. Ну от, наприклад, Адріан Баришич із швейцарського Базеля – ми з ним грали разом у центрі захисту збірної U-19.


Фото - ФК Чорноморець