25 лютого 2024 09:32

Журналіст: "Луческу - специфічний тренер. Після всіх трофеїв, як мав вчинити Суркіс – звільнити Мірчу після першої поразки?"

Журналіст Ігор Циганик пригадав період роботи Мірчі Луческу в Динамо.


— Луческу, до запрошення якого в Динамо ви мали історичний стосунок, дуже довго не відпускав команду незважаючи на результати. Якої ви думки про той безмежний кредит довіри від Суркіса та останні місяці роботи Мірчі в Україні?


— Коли Луческу прийшов в команду, то відразу дав дуже серйозний результат. При ньому клуб заробив великі кошт з виходом в ЛЧ, що дозволило динамівцям суттєво поповнити свій бюджет, десь мільйонів на 40. При ньому також показали футболістів на міжнародній арені, щоб можна було надалі продавати. До прикладу, Миколенко та Забарний, а також Циганков. Мірча виграв всі три кубки — УПЛ та Кубок України, а також Суперкубок. Знову ж таки, грав у ЛЧ, що додало коштів в бюджет команди.

Що мав робити президент клубу після такого успіху? Може, після першої поразки звільняти? До приходу Луческу востаннє Динамо грало в ЛЧ у сезоні 2016/17. А це багато про що говорить.

Луческу — специфічний тренер. Він звик працювати з підготовленими футболістами. Він будував команду. Якби не війна, то могла б інакше скластися доля Динамо та самого чемпіонату, який не змогли дограти. Нагадаю, що там лише одне очко визначило переможця. Шахтарю, можна сказати, пощастило. В усіх командах, де Луческу працював, він мав змогу доповнювати склад по проблемних позиціях. А в Динамо після війни — не зміг. Він був змушений працювати з тією молоддю, яка була.

Як виявилось, молодь не була готова до конкуренції. Я вітаю рішення призначити замість Мірчі не лише легендарного в минулому воротаря київського Динамо, а й кіпера збірної України. Олександр Шовковський — класний український спеціаліст. Ми не можемо весь час розраховувати на допомогу з Європи. Треба шукати внутрішні резерви, щоб показати, що ми так само щось вміємо. У нас хороші тренери, ми можемо давати чудові результати. Вболіваю за Шовковського.