21 лютого 2024 14:16

Мирослав СТУПАР: "Перші кроки Монзуль покажуть, чи вона виправдає надії"

Авторитетний в минулому рефері, а нині відомий експерт Mирослав Ступар ексклюзивно для Sport.ua прокоментував призначення на посаду голови Комітету арбітрів УАФ Катерини Mонзуль:


– Катерина починала своє сходження, коли я ще в тодішній Федерації футболу України відповідав за підготовку арбітрів. Поступово подолала всі щаблі й заслужено стала однією з кращих арбітринь в світі, яка з успіхом обслуговує й матчі чоловічих команд.


Відверто кажучи, я не знаю, який з Mонзуль буде менеджер. Це для неї дуже серйозний виклик. І починати надолужувати згаяне треба з викорінення тієї системи підготовки суддів, яку запровадив попередник Катерини – італієць Лучано Лучі, коли було взято на озброєння аудиторний варіант, а не практику – обслуговування на зборах контрольних матчів.


Що ще порадив би новоспеченому голові Комітету арбітрів УАФ? Подбати про запрошення до обслуговування матчів колишніх футболістів. Пригадується, свого часу в Україні в суддівському корпусі на видноті була ціла група відомих в минулому гравців. Не знаю, з якої причини, але поступово від цієї практики відійшли. В суддівство почали приходити молоді люди, які бачили футбол хіба що по телевізору, зате непогано бігали, знали англійську мову. А як же з розумінням футболу, відчуттям духу гри?


Запровадження поліграфу – це потрібний крок, якщо ми хочемо позбутися корупції в суддівському корпусі. Що ж до запровадження жеребкування при призначенні арбітрів, то воно буде ефективним, коли в тій же елітній групі, яка обслуговує матчі УПЛ, будемо мати хоча б чотири претенденти на одну гру.


Під час недавньої зустрічі з арбітрами на їхньому зборі в Ужгороді президент УАФ Андрій Шевченко наголосив, що потрібно повертати довіру футбольної спільноти не лише до асоціації, а й до суддів, зокрема. І вже від перших кроків очільниці Mонзуль, від того, кого вона вибере собі в помічники, буде багато залежати чи пощастить їй виправдати сподівання.