5 січня 2024 18:14

ПСЖ міг ухилитися від сплати податків при трансфері Неймара із "Барси". З клубу могли стягнути до 224 млн. євро, але французькі чиновники допомогли уникнути виплат

Трансфер Неймара в «ПСЖ» міг бути проведений в обхід податкового законодавства.

Нагадаємо, перехід Неймара з "Барселони" до "ПСЖ" у 2017 році за 222 млн євро став рекордною угодою в історії футболу. Формально трансфер сплатили представники Неймара, які заплатили відступні каталонцям, щоб допомогти «ПСЖ» не порушити норми фінансового фейр-плей.


Як повідомляє RMC Sport із посиланням на розслідування Mediapart, представники влади Франції допомогли «ПСЖ» уникнути сплати податків та соціальних внесків за трансфер бразильця, щоб забезпечити перехід. У розслідуванні фігурують, зокрема, колишній віце-президент Національних зборів Франції Півден Ренсон, нинішній міністр внутрішніх справ Франції Жеральд Дарманен, який на той момент обіймав посаду міністра громадських коштів, і тодішній глава канцелярії Дарманена Жером Фурнель.


Повідомляється, що Фурнель запропонував ПСЖ варіанти того, як уникнути виплати в URSSAF - французьку організацію, що відповідає за збір соціальних відрахувань (аналог фонду соціального страхування). Високопосадовці кілька разів обговорювали питання з тодішнім гендиректором «ПСЖ» Жаном-Клодом Бланом та директором зв'язків із громадськістю Жаном-Марсьялем Рібом.

Наголошується, що французька податкова могла вимагати з «ПСЖ» від 67 до 224 мільйонів євро, оскільки йшлося не про стандартну трансферну виплату, а про виплату «ПСЖ» Неймару, щоб той зміг викупити свій контракт самостійно.

Згідно з розслідуванням, «ПСЖ» послухався порад чиновників. 27 липня 2017-го клуб отримав два повідомлення з податкової та фонду соціального страхування, в яких повідомлялося, що «ПСЖ» не потрібно сплачувати податки та соціальні внески після виплати відступних Неймара.

Також повідомляється, що 4 серпня 2017-го, наступного дня після офіційного оголошення про трансфер бразильця, Ренсон «подякував» Рибі за те, що клуб дозволив двом синам Ренсона виводити гравців «ПСЖ» на поле «Парк де Пренс».