26 жовтня 2023 14:55

Роберто МОРАЛЕС: "У мене було поранення, але відновився. Критичних втрат функцій немає"

Коментатор та ведучий «ТаТоТаке» Роберто Моралес, який зараз служить у лавах ЗСУ, розповів про своє поранення на фронті.


«Куля мене поки оминула. Але в сучасній війні куля - не найголовніший ворог. Ну, це погана штука. Теж радію, що оминула куля - кулеметна могла дістати, було таке, але не дістала, на щастя.


Більшість поранень від уламків або прямого артилерійського влучання, мінометного, гранатометного, якого завгодно. Це абсолютна більшість поранень. На жаль, не тільки поранень - 200-х внаслідок цього. Такого щастя мені теж не хочеться. Але пережити це довелося. Було поранення, але відновився. Критичних втрат функцій немає. Як новий ти не будеш - на жаль, це факт. Щось ще треба доробляти. Але за військовими мірками здоровий, що бик.


Насправді мені пощастило, вважаю. Як сказав би мій побратим «Херсон», це шикарне поранення. Шість точок, чотири уламки витягували, дві операції - повірте, це шикарно. Нічого критичного не зачепило. Порівняно з тим, що в людей трапляється… Порівняння просте - отримав поранення при заході на позицію. Там просто дуже складна позиція. Навіть не утримання, а захід. Це Білогорівка. По-перше, квест - заїхати в Білогорівку з нашого боку, це повільний-повільний спуск. Приблизно 6,5 км дороги, яка повністю прострілюється. Вона повністю простріляна та пристріляна, просто пробивають.

На цьому заходженні та виході з Білогорівки, на жаль, достатньо людей зазнали поранень, втрати є. А потім є простіші позиції, а є кілька позицій на висоті. Бо переважно на висотах стоять ті п####и (вимовив по буквах - прим.). Я ж тримаю обітницю не матюкатися, але саме такими вони є. Позиція, на яку ми йшли, там 2 км одна з доріг. Інша - безпечніша, але значно довша. Це під гірку майже 2 км. Підіймаєшся, але ситуативно можуть обстрілювати вже по цій дорозі. Десь з середини нас почали крити. Потім пірнаєш в бетонну трубу. Повзеш метрів 30-40. Потім перед тобою поле і 180 м. 180 м - здавалося б, але це поле, без пагорбів. І це поле прямо навпроти позицій п#####в. І тебе криють всім, чим завгодно. Можуть і не крити, різне трапляється. Можна по-чистому, дуже акуратно зайти. Це як пощастить.


Нам влаштували королівський - міномети, АГС, кулемети. Мене поранили на серединці цієї дороги. Шанси були дуже неприкольні. Пощастило. А хлопець був просто молодець. Він летів просто як птах. Біг, прийшов першим. Думав, він чисто дійшов до позицій, але коли сам доповз до позицій - його поранили десь менш як за 10 метрів до позицій. У мене шість дірок, у нього одна. Але мої шість дірок можна не рахувати, порівняно з тим, що в нього. Він теж буде одужувати, він молодець, все буде добре.


На війні, звісно, є такі речі, як правила безпеки, яких треба дотримуватися. А є ще везіння, банальне везіння. Бо багато речей трапляється. Розірвався там снаряд, міна - неподалік люди. Уламками їх не посікло. Одна людина стояла ближче до місця вибуху, інша - далі. Причому нормальна між ними різниця. Хто стояв далі - отримав дуже жорстку контузію, а інший - легеньку. А жорстких контузій теж надивлюся, що з людьми коїться. Звучить контузія - у тебе ж нічого не зламалося. Але це така жесть.


Тому всім зичу здоров’я. Все буде Україна. Все буде дуже добре. Головне, щоб у нас було, про що говорити, окрім війни. Зокрема, футбол, про ще щось хороше чи просто емоційне», - сказав Моралес.