17 жовтня 2023 21:27

"Епіцентр" Гереги 8 років виплачував зарплатню екс-директору Гальчуку, який керував мережею "Галактика" на окупованих територіях

Компанії «Епіцентр» і «Нова лінія», якими володіють народний депутат Олександр Герега та його дружина Галина, з 2014 року і до кінця липня 2022 року щомісячно виплачували зарплату ексдиректору гіпермаркету «Епіцентр» у Макіївці Геннадію Гальчуку, йдеться у розслідуванні «Схем».


Після 2014 року він залишився на окупованій частині Донеччини і продовжив управляти створеною замість «Епіцентрів» мережею «Галактика». Протягом восьми років там так і не змінили «епіцентрівських» назв відділів, а навесні в «Галактиках», як і в «Епіцентрах», стартувала акція з однаковою назвою – «Садовий бум».

У «Посібнику стажера «Епіцентру» Гальчук фігурує як виконувач обов“язків регіонального директора, тоді як посібнику для стажерів «Галактик» він підписаний як директор операційного департаменту.


Гальчук регулярно приїжджав на підконтрольну Україні територію та фінансував партію Герег «За конкретні справи». При цьому «Галактики» під його керівництвом співпрацювали з адміністраціями угруповання «ДНР».


У 2022 році Гальчук очолив регіональне відділення всеросійської організації «Ділова Росія», а в серпні 2023-го отримав посаду в органах влади угруповання «ДНР». Денис Пушилін включив його до складу Інвестиційного комітету. У 2023 році Гальчук став депутатом від провладної російської партії «Єдина Росія» в результаті проведення незаконних виборів на окупованій Донеччині. «Галактика» відкрито співпрацювала з підконтрольними Росії місцевими адміністраціями. Також у зруйнованому Маріуполі відкрили новий гіпермаркет «Галактика» у жовтні 2022-го.

Журналісти «Схем» запитали особисто у Олександра Гереги, чи продовжував він вести бізнес на Донеччині після окупації 2014 року та чому Геннадію Гальчуку нараховували зарплату до липня 2022 року. Він залишив запитання без відповіді, як і запит редакції. Геннадій Гальчук теж проігнорував повідомлення від журналістів. Редакція «Схем» також спрямувала запит в головний офіс «Епіцентру», але станом на час виходу матеріалу відповіді не надійшло.


Герега - президент федерації важкої атлетики України, віцепрезидент Української асоціації футболу і віцепрезидент Федерації волейболу України. Також він власник першолігового футбольного клубу «Епіцентр» із Кам’янця-Подільського та волейбольного клубу «Епіцентр-Подоляни» з Городка на Хмельниччині.