17 жовтня 2023 16:51
5

"Я ніякого закону не порушував, у Конституції України немає ніякої заборони ні на виїзд, ні на в’їзд": експрацівник "Кривбасу" пояснив своє неповернення в Україну

Колишній SMM-фахівець Кривбасу Роман Лопатін ексклюзивно для sport-express.ua прокоментував своє не повернення до України після виїзду з клубом за кордон.


Не встигли вщухнути пристрасті щодо втечі Роспутька із Шахтаря на росію, як вітчизняні ЗМІ повідомили, що двоє працівників Кривбасу не повернулись в Україну після виїзних матчів у жіночій Лізі чемпіонів. Мова йде про Романа Лопатіна (SMM-фахівець, колишній пресаташе донецького Олімпка) і Романа Медведєва (фотограф).


Редактору сайту sport-express.ua вдалося зв’язатися з Романом Лопатіним і почути його позицію.


«Мене щодо повернення в Україну ніхто не інструктував і я нічого не підписував»


– Романе, хочемо почути від вас коментар стосовно того, що ви не повернулись в Україну після виїзду жіночої команди Кривбасу за кордон?

– Не розумію, чому це так резонувало. Офіційно я ніякого закону не порушував, у Конституції України немає ніякої заборони ні на виїзд, ні на в’їзд. Я виїхав офіційно, не перетинав кордон якось нелегально.


Мою історію журналісти розкрутили на тлі хайпу від вчинку футболіста Шахтаря Роспутька, який поїхав до рашки. Це взагалі треш.


У мене виникли певні сімейні обставини, про які я не можу сказати публічно, тому я вирішив не повертатися [в Україну]. Я заздалегідь звільнився з Кривбасу.


У нас під час війни поїхали Довбик, Трубін, Мудрик, Гармаш. Чому всі мовчать щодо них? І це я назвав тільки найвідоміших футболістів. У нас якісь подвійні стандарти. Я не рвав стосунків з Україною, підтримував, підтримую і буду підтримувати свою країну та продовжую донатити. Що саме мені інкримінують?


– В Україні зараз військовий стан і чоловікам призовного віку заборонено виїжджати за кордон. Ви їхали за дозволом Мінмолодьспорту у складі делегації Кривбасу і через певну кількість днів повинні були повернутись в Україну.

– Мене щодо цього ніхто не інструктував і я нічого не підписував, – що мав повернутися. Я розумію, що зараз важкий час для України і такі питання – це тендітна матерія.


«Мій відхід стався ще в середині літа, три місяці тому, коли жіноча команда Кривбасу їздила на контрольні матчі в Польщу. Туди приїхали мої родичі і забрали мене»


– За словами Болотнікова, Кривбас не знав, що ви не плануєте повертатись і криворізька команда звернулася з цього приводу до поліції, Міністерства молоді та спорту України, а також до прикордонників. Це правда?


– Не знаю. Я такого навіть не чув. З приводу чого вони можуть звернутись до поліції? Я ніякого закону не порушував.


– Ви кажете, що заздалегідь звільнилися із клубу. Чому тоді ви були у складі делегації Кривбасу на виїзд?

– Я пообіцяв, що допрацюю збори, тому що не хотів підводити клуб. В юридичній площині ми з Кривбасом все врегулювали, я їм вдячний за цей рік, який пропрацював. Це було круто.


– Кривбас знав, що ви не будете повертатися в Україну?

– Думаю, вони не знали. Просто в мене виникли сімейні обставини. Моя родина знаходиться за кордоном.


– Ви сказали, що відпрацювали збори та поїхали, але за інформацією ЗМІ, ваш відхід стався під час матчів жіночої ЛЧ, то де правда?

– Щодо жіночої ЛЧ – це неправда. Мій відхід стався ще в середині літа, три місяці тому, коли жіноча команда Кривбасу їздила на контрольні матчі в Польщу. Туди приїхали мої родичі і забрали мене. Ось і все.


– Чи спілкувались ви з Кривбасом після свого відходу?

– Ні, мені ніхто не телефонував, як і я. Ми розірвали стосунки у юридичній площині і побажали один одному успіхів.


«Я підписав контракт з клубом п’ятої ліги Німеччини – Цеденік. Скоро буде презентація»



– Як ви оціните свій вчинок з моральної точки зору?

– В моєму житті склалися певні обставини і з моральної точки зору я повинен бути зараз зі своєю сім’єю. Думаю, так би вчинив будь-хто у моїй ситуації, адже родина на першому місці, а потім ідуть всі інші питання.


– Віктор Вацко в ефірі своєї програми казав, що чув від колег, що ви вже давно говорили, що плануєте виїхати за кордон. Це правда?

– Ні, таких планів я не виношував.


– Де ви зараз знаходитесь?

– У Німеччині. Я, як футболіст, підписав контракт з клубом п’ятої ліги – Цеденік. Скоро буде презентація. Тобто у мене така сама ситуація, як з іншими нашими футболістами, які грають за кордоном.


– Чи плануєте ви повернутись в Україну?

– Звичайно, коли зміняться обставини, але наразі це неможливо.


– Через війну?

– Ні, через сімейні обставини. Зараз у мене ще більше можливостей підтримувати країну і робити щось корисне.


– Що скажете про фотографа Кривбасу Романа Медведєва, який також не повернувся в Україну?

– У нього своя історія. За іншу людину я не буду говорити.


Фото: ФК "Олiмпiк"

Откройте границы, это будет лучшим показателем того, сколько людей готовы быть со страной до конца. Неужели кто-то верит, что с запертыми в клетку гражданами можно победить в войне? Убежали миллионы, крайними находят тех, кто более-менее мелькает в медийном пространстве. Тройные, четверные, пятерные стандарты. Как там, кстати, дети депутатов, сколотили батальон на фронте?
Сховати
Terz, відразу сїбнеш, якщо відкриють кордон? Чи трішки посекаєш?
Сховати
Netflix, я могу по закону в любой момент поехать, куда хочу, но не собираюсь никуда уезжать. А ты из окопа строишь?
Сховати
строчишь
Netflix, А може нехай краще виїдуть, ніж такого невмотивованого силою заберуть і в критичний момент він підставить весь підрозділ чи групу на завданні. Плюс на нього буде витрачені ресурси на час навчання, обмундирування, забезпечення. А якщо це тіло вбють, то ще і виплати родині. Може бути, що краще ці ресурси закумулювати і нормально забезпечити нехай меншу кількість людей, але більш якісно (не корсари з непідйомними залізними пластинами, а нормальні плитоноски з керамікою, не гівняні китайські аптечки з паленими турнікетами, а нормальні катівські і так далі). Все одно нормально вмотивовані бійці просять це придбати у волонтерів або купують самі за кошти своєї родини чи з бойових.