19 вересня 2023 08:13

Фабіо Гроссо: "У "Ліоні" мені було комфортно, як гравцеві, тепер віддам усі сили, як тренер"

Екс-захисник збірної Італії, переможець ЧС-2006 Фабіо Гроссо повернувся в "Ліон", у складі якого вигравав чемпіонат і Кубок Франції 2008 року. Але вже в якості нового головного тренера. Раніше Гроссо вивів "Фрозіноне" із Серії В до еліти кальчо, а також розглядався як один із кандитатів на посаду головного тренера "Марселя".


– У Франції я завжди почувався комфортно. Уболівальники могли нас освистувати або аплодувати нам, але найголовніше – повага, якої мені ніколи не вистачало. Раніше ми розмовляли з "Марселем", але вони зробили інший вибір, і мені залишалося тільки побажати удачі. У Ліоні, коли був футболістом, я знайшов незвичайну атмосферу і зберіг чудові спогади про цей досвід у своїй кар'єрі, тому з натхненням сприйняв перспективу повернення у французький футбол. І тепер я постараюся повернути цей клуб туди, де він заслуговує бути. Ми повинні віддати всі сили цьому клубу. З 2012 року "Ліон" не завойовував медалей чемпіонату, другий рік поспіль залишився без єврокубків – говорити про це недостатньо, ми повинні відчути цю проблему, – резюмував Гроссо.


На посаді головного тренера "Ліона" Фабіо Гроссо змінив Лорана Блана – переможець ЧС-1998 провалив початок поточного сезону, у п'яти матчах зазнавши три поразки і двічі зігравши внічию. Наразі "Ліон" посідає 16-те місце в турнірній таблиці Ліги 1, що напевно засмутило власника клубу Джона Текстора:


– Амбіції "Ліона" не повинні обмежуватися національним чемпіонатом – ми завжди хочемо грати в єврокубках. Весь клубний персонал розглядає непотрапляння до Європи як невдачу. Але поки що ми зіграли лише п'ять матчів, попереду дуже довгий сезон, і в нас є підходяща людина в особі Фабіо Гроссо, який крок за кроком, поступово, буде робити цю роботу – просуватися до зони єврокубків. Наприкінці сезону ми оцінимо його прогрес і прогрес усієї команди. Оскільки тепер є додаткове місце в Лізі чемпіонів, то, вважаю, повернення до єврокубків завжди має бути метою та амбіціями "Ліона". На даний момент у нас є правильний тренер, щоб прогресувати і крок за кроком йти до наших цілей, – заявив Текстор, який володіє компанією Eagle Holdings, у чиєму веденні також перебувають англійський "Кристал Пелас", бразильський "Ботафого" і бельгійський "Моленбек".