28 серпня 2023 09:24

"Чорноморець": система суддівства в українському футболі має бути негайно реформована

"Чорноморець" заявив із приводу суддівства в чемпіонаті України.


"Футбольний клуб «Чорноморець» ніколи не належав до спортивних колективів, що при першій ліпшій нагоді звинувачує весь навколишній світ у незадовільних результатах. Але настав час подивитися правді в очі: система футбольного суддівства в Україні не витримує жодної критики. Звісно, це стало зрозуміло не сьогодні і не вчора. Проте, всьому має бути покладена межа. У клубу протягом кількох останніх місяців накопичуються питання, на які немає жодної відповіді.


Відразу зазначимо: ми розуміємо що питання щодо призначення пенальті в наші ворота за порушення правил в метрі від штрафного майданчика, непризначення пенальті у ворота суперника за нічийного рахунку, вилучення важливого гравця за неіснуючий фол напередодні гри проти лідера вже, як кажуть, заграні. Пропустили і забули. Але на більш глобальні питання ми дуже хочемо знайти відповіді.


- за яким принципом у нас призначають суддів на той чи інший матч?
- чому система ВАР у нас досі не охоплює всі поєдинки туру, які граються протягом трьох днів
- як призначають і готують арбітрів ВАР - іноді складається враження, що між нашим ВАРом та європейським - світові роки
- коли наши судді почнуть говорити? В кожному турі є результативні помилки. Хто і як за них відповідає?

Якщо у керівництва суддівського корпусу є хоча б відповіді на ці питання, то реформу суддівського очищення та глобальної перекваліфікації арбітрів можна розпочинати. А те, що її потрібно розпочинати не має бути жодних сумнівів. Панове судді, подивіться на своїх колег з Польщі та Румунії. Вони обслуговують матчі Ліги чемпіонів та Чемпіонату світу. Вам не набридло бути «героями» одних і тих же журналістських матеріалів? Вдумайтеся тільки - якщо суддівська бригада у нас просто якісно зробила свою роботу, то це вже подія туру! Прикро, дуже прикро.

Ще більш прикро, що це все відбувається під час повномасштабної війни. Ми граємо у футбол завдяки нашим захисникам. Граємо у тому числі заради їх емоцій - ми знаємо, про що говоримо, згадайте квітневий матч «Кривбас» - «Чорноморець». Ми маємо грати у футбол і зʼясовувати, хто сильніше враховуючи лише спортивну складову. Так має бути завжди. Особливо в цей важкий і відповідальний для країни час.

Пропонуємо всім клубам УПЛ обʼєднати зусилля заради прозорих та чесних принципів суддівства".