27 серпня 2023 11:02

Заручник реклами. Контракт з Adidas губить кар'єру екс-хавбека "Динамо" Дуду

Дванадцять років тому, наприкінці серпня 2011-го, «Динамо» заплатило 5 мільйонів євро за молодого півзахисника «Крузейро» Дуду, котрому на батьківщині видавались серйозні аванси і якого низка фахівців називала майбутнім лідером збірної Бразилії. На жаль, але реалізувати себе у Європі маленькому (зріст Дуду – 166 сантиметрів), але неймовірно спритному й швидкому хавбеку так і не вдалося, та й за «селесао» він зіграв лишень 3 поєдинки, у яких відзначився 1 забитим м'ячем.


Вже у лютому 2014 року Дуду залишив «Динамо» і на правах оренди перебрався до «Греміо», а через одинадцять місяців контракт хавбека у киян остаточно викупив інший бразильський клуб – «Палмейрас». «Біло-сині» були раді з того, що виручили від відходу Дуду 3 мільйони євро, але вони тоді абсолютно не підозрювали про головне: хавбек ще покаже, на що здатний та перетвориться на беззаперечного лідера «зелено-білих».

За вісім із половиною років, які пройшли з моменту продажу «Динамо» Дуду в «Палмейрас», хавбек виграв із цією командою три чемпіонства, два Кубки Бразилії, два Кубки Лібертадорес, а також низку менш значущих трофеїв. Крім того, у 2018 році видання Placar назвало Дуду гравцем року у бразильському футболі, що остаточно перетворило хавбека на улюбленця фанатів «Палмейраса».

Справжньою легендою сучасності для «зелено-білих» Дуду роблять й інші показники – від часу трансферу з «Динамо» хавбек зіграв 335 матчів за «Палмейрас», а це один із найвищих показників в історії бразильського клубу (у Бразилії, як відомо, статистичні дані часом дуже значно розходяться, тому знайти «істину в останній інстанції» в цьому питанні не так вже й просто).

У сезоні-2020/21 Дуду ненадовго вирішив залишити Бразилію, подавшись до катарського «Аль-Духаїля», проте завдяки цьому «Палмейрас» зміг заробити 7 мільйонів євро на оренді свого футболіста, а сам півзахисник – суттєво поправити фінансове становище, після чого у свій 31 рік вже, здається, навіть і не думає про те, щоб пограти ще десь за межами своєї батьківщини.


23 грудня минулого року Дуду підписав новий контракт з «Палмейрасом», який розрахований до 31 січня 2026-го, проте за кілька місяців півзахисник підмахнув іншу угоду, яка наразі приносить чимало проблем та труднощів його кар'єрі. У березні нинішнього року Дуду став співпрацювати з другим за величиною продукції, що випускається, виробником спортивного одягу та інвентарю – німецькою транснаціональною компанією Adidas.

Практично одразу ж Дуду через свій аккаунт в Instagram спільно з Adidas сповістив фоловерів про бажання провести сезон-2023 у нових бутсах цієї компанії, які, як мінімум за очікуваннями маркетологів виробника, повинні були допомогти хавбеку розвивати ще більшу швидкість та ставати справжнім жахом для оборони суперника.

«У четвер я пішов до магазину Adidas, щоб трохи поговорити про запуск нового кольору X Speedportal. Це бутси чистої швидкості, і це допомогло мені здобути титул чемпіона Паулісти. Саме в них я гратиму весь цей сезон. Дякую усім, хто відвідав захід! Завжди особливо приємно відчувати любов фанатів!» – написав Дуду.


Після того Дуду ще кілька разів, очевидно виконуючи зобов'язання щодо рекламної угоди із виробником спортивного екіпірування, викладав на своїх сторінках у соціальних мережах пости з хвалебними відгуками про інші моделі бутс Adidas.


Але незабаром стало відомо, що використання нових бутс приносить Дуду суттєвий дискомфорт. Дійшло до того, що хавбек особисто звернувся до виробника із проханням змінити щось у моделі взуття, тому що йому для успішних виступів потрібні ідеальні бутси, причому не з точки зору рекламних та маркетингових описів та прийомів, а саме в плані зручності застосування безпосередньо під час футбольних матчів.

В Adidas виявилися не готовими до такого повороту подій, і зараз відомо, що востаннє Дуду з'являвся у бутсах цієї компанії у матчі Кубка Бразилії проти «Сан-Паулу» (1:2), який відбувся 14 липня. Після того хавбек провів ще три поєдинки за «Палмейрас», але вже у рамках Кубка Лібертадорес, й щоразу з'являвся на полі у чорних бутсах, які не мали жодних характерних відмітних знаків.


Відомо, що за контрактом з Adidas Дуду має право носити тільки бутси останньої моделі цієї компанії, а тому сторони позбавлені можливості використовувати якусь іншу лінійку взуття, яке виявилося б більш якісним та зручним для хавбека «Палмейраса».

Саме тому Дуду з офіційного дозволу Adidas на останні матчі одягав бутси іншого виробника, у яких він комфортно почувається на полі. В цих випадках взуття було просто перефарбоване у чорний колір, щоб приховати всі лейби та інші розпізнавальні знаки, що могло б виявитися порушенням рекламного контракту Дуду з Adidas.

Як повідомляють бразильські джерела, з моменту першої скарги Дуду на нове взуття в Adidas минуло вже 45 днів, і поки що сторони так і не дійшли якогось компромісного рішення. Виробника спортивного одягу не влаштовує, що хавбек у ключових матчах Кубка Лібертадорес, який має величезну популярність у Південній Америці і є чудовою рекламною вітриною, грає у чужих бутсах, хай і перефарбованих в чорне. Сам же Дуду категорично налаштований проти тієї моделі бутс, яку йому запропонували Adidas, і готовий навіть почати розглядати питання про дострокове припинення співпраці із цим виробником.

Погіршує ситуацію той факт, що у «Палмейрасі» роблять серйозну ставку на перемогу у 2023 році одразу в двох ключових турнірах – бразильській Серії А та Кубку Лібертадорес. Тому жоден із матчів не є для «зелено-білих» прохідним, а головний тренер команди Абел Перейра змушений дуже відповідально використовувати лідера колективу, бо у Дуду останнім часом виникли проблеми із литковим м'язом на правій нозі.

Після повернення до Бразилії Дуду дуже серйозну увагу приділяє режиму. Хавбек з'являється на тренувальній базі «Палмейраса» за півтори години до початку загальнокомандних занять, що дозволяє йому якнайкраще готувати свій організм до навантажень і переносити їх без серйозних травм. Повідомляється, що востаннє Дуду пропустив три гри «Палмейраса» поспіль з фізичних причин понад сім років тому – у 2016-му.

Станом на поточний момент Дуду вже пропустив шість поспіль поєдинків у рамках бразильської Серії А, хоч і був задіяний у трьох крайніх матчах своєї команди у Кубку Лібертадорес. Головний тренер «Палмейраса» Абел Перейра, визнаючи виняткову важливість екс-хавбека «Динамо» для «зелено-білих», водночас не готовий сказати, коли Дуду зможе повернутися до режиму повноцінних матчів і грати в кожному з них: «Дуду – великий гравець з великою історією у клубі. Я не знаю, що станеться далі, стежитимемо за ситуацією від одного дня до іншого».

У низці бразильських ЗМІ навіть з'явилася інформація про нібито бажання вищого керівництва «Палмейраса» розпочати поступово «гасити» зірку Дуду, роблячи ставку на когось із молодих та талановитих вихованців клубної академії – наприклад, Кевіна, котрим цікавиться «Шахтар». Однак поки що Абел Перейра твердо впевнений, що екс-хавбек «Динамо» все ще здатний бути неймовірно корисним для його команди, і що для цього Дуду потрібно лише залікувати травму, а ще обов'язково розібратися із бутсами – ситуацією, в якій хавбек раптово виявився заручником рекламного контракту…


Олексій Сливченко