4 серпня 2023 14:27

Ріццолі роз'яснив епізод з голом Матвієнка "Вересу": "Правильне рішення - повторити штрафний удар"

Головний експерт з арбітражу УАФ Нікола Ріццолі прокоментував ігровий епізод у матчі 2-го туру УПЛ між «Шахтарем» та «Вересом», коли Микола Матвієнко без свистка виконав гольовий удар зі штрафного.


«Арбітр (Олександр Шандор - прим.) правильно призначає штрафний удар (ШУ) за порушення, що було скоєне за межами штрафного майданчика. Правила гри дозволяють гравцям команди, на користь якої призначено ШУ, поновити гру без свистка арбітра, тому із цього погляду гол було забито за правилами.

Слід нагадати, що лише команда, на користь якої призначено ШУ, має право просити арбітра відвести суперників на відстань, і тоді, у цьому випадку, арбітр поновлює гру за свистком. Після зазначеного вище слід зауважити, що на практиці, коли арбітр втручається в динаміку виконання ШУ (позначаючи спреєм місце виконання ШУ), доцільним є не поновлювати гру, а зробити це за свистком».

При цьому зазначається, що правильним рішенням було б повторити штрафний удар, а не зараховувати гол у ворота «Вереса». Експерт VAR також додав, що навіть якби на матчі була система відеоповтору, вона не змогла б втрутитися в епізод.