6 липня 2023 16:10

Шарій отримав нову підозру: допомагав ФСБ з постановочними відео допитів українських полонених

Пропагандист Анатолій Шарій допомагав ФСБ Росії робити постановочні відео з допитів українських військовополонених, за що отримав нову підозру від СБУ.


Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на прес-службу СБУ.


Встановлено, що Шарій брав участь у підготовці і поширенні постановочних відеороликів, де росіяни допитують українських полонених.

Зокрема, пропагандист особисто підказував ФСБ як правильно знімати допити і які запитання ставити військовополоненим. А вже після зйомок монтував відео, вирізаючи із нього "невигідні" для Росії моменти.

Зазначається, що змонтовані сюжети росіяни потім використовували для штучної дискредитації військово-політичного керівництва України, у тому числі на міжнародній арені.


За даними слідства, Шарія залучив до негласної співпраці кадровий співробітник 5-ї служби ФСБ Максим Косенко.


Комунікувати з російськими спецслужбами блогеру допомагав спільник в Севастополі. Ним виявився колишній голова Головного управління Нацполіції у Вінницькій області Антон Шевцов, який на початку 2023 року вже отримав підозру у державній зраді.


Задокументовано, що саме від нього Шарій отримав відео з допитів двох полонених військових ЗСУ. Після монтажу файлів їх "погодили" з представником спецслужби Росії.

Потім Шарій доповнив деструктивний сюжет власними коментарями, виклав на своїх інтернет-платформах та відзвітував своїм кураторам, надіславши посилання на публікації.


Однак сам блогер у розмовах зі спільником визнає, що, попри монтаж, приховати поганий стан полонених не вдавалося. А родичі українських бійців, які відгукувалися на опубліковані у соцмережах відео, просили не знімати і не мучити їхніх рідних.


На підставі зібраних доказів слідчі повідомили Шарію про підозру за ч. 2 ст. 28 і ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану, за попередньою змовою групою осіб).


Обидва фігуранти переховуються від правосуддя. Їм загрожує довічне ув’язнення.