30 червня 2023 17:31

Мільярдер Реткліфф хотів купити 50% "Барси" і вкласти 2-3 млрд фунтів. Він був проти фінансових важелів: "Це шлях до катастрофи"

Англійський мільярдер Джим Реткліфф міг купити "Барселону".

Про це стало відомо з книги про власника хімічної компанії Ineos, якому також належить Ніцца.


Бізнесмен обговорював із «блауграною» купівлю 50% клубу. Точна дата переговорів не називається, але це сталося невдовзі після того, як Жоан Лапорт знову повернувся на пост президента «Барселони» в 2021 році.


Зазначається, що Реткліфф «жахнувся» від планів клубу продати частину доходів від телеправ на 25 років американської інвестиційної компанії Sixth Street. Цей захід згодом стали називати «фінансовими важелями».


«Ми сказали їм: «Не робіть цього – ми вкладемо два-три мільярди [фунтів], відремонтуємо «Камп Ноу», володітимемо 50% клубу». Нас цікавив лише футбол, а не заробляння грошей. Я думаю, це спрацювало б.


Ми говорили про це, але зрештою вони думали, що не зможуть запропонувати це вболівальникам («Барселона» належить сосьос – членам клубу).

Це шлях до катастрофи. Ми намагалися вказати на це, і вони сказали: «Ми знаємо, але…» [Режими в «Барселоні»] всі короткострокові, тому що президент приходить, робить усе це протягом п'яти років і передає бардак комусь іншому.


Тепер вони продали частину прав на наступні 25 років. Вони продали їх американським хедж-фондам. Отже, вони мають цю велику купу грошей, яку вони тепер можуть... витрачати», – наводяться в книзі слова Реткліффа.


Зараз Реткліфф знаходиться в процесі покупки "Манчестер Юнайтед".