27 червня 2023 19:35

В'ячеслав ЗАХОВАЙЛО: "Якщо у Ярмоленка зарплата буде вищою, ніж у Луческу, він на це заслужив"

Відомий футбольний менеджер В'ячеслав Заховайло в бесіді з кореспондентом Footboom прокоментував повернення в "Динамо" Андрія Ярмоленка і дав оцінку закордонному етапу його кар'єри. Нагадаємо, футболіст підписав із новим-старим клубом контракт на два роки.


Андрій Ярмоленко перейшов із "Динамо", за яке виступав понад 10 років, до дортмундської "Боруссії" влітку 2017 року, ще за рік перебрався до лондонського "Вест Гема", де виступав чотири сезони. Після цього Ярмоленко провів сезон у клубі з ОАЕ "Аль-Айн", контракт із яким завершився цього літа.


- Повернення Ярмоленка в "Динамо" на сьогоднішній день - це правильний крок. Для молодих футболістів, які зараз вирощуються в клубі, це живий приклад загалом успішної кар'єри гравця, який з ранніх років перебував у структурі "Динамо". Андрій втілив свою мрію, зіграв у топ-клубах. Зараз повертається догравати. Він однозначно допоможе команді, тим паче в нинішній ситуації, як у плані організації, так і в плані гарного прикладу для наслідування молодим хлопцям, як хороший мотиватор.


- Дуже великі аванси роздавали Ярмоленку перед початком закордонного етапу кар'єри, зокрема, перед переходом до "Боруссії", але все вийшло набагато скромніше, так само і у "Вест Гемі". Травми чи щось інше завадило?

- Кар'єра футболіста - вона непередбачувана. І адаптація до нової команди, до нової системи взаємовідносин із партнерами - питання теж завжди відкрите, завжди присутні великі ризики. Можна констатувати, що були епізоди, де просто не пішла гра, були травми, десь, можливо, були непорозуміння в конкретній системі гри. Але загалом відпрацьовував Андрій у цих клубах чесно, ніде не сачкував. Десь програв конкуренцію, десь травми завадили, але це футбол. Особисто я вважаю, перейди Ярмоленко в закордонний чемпіонат двома роками раніше, він би міг розкритися там яскравіше.


- Останній етап закордонної кар'єри в "Аль-Айні" за результативністю виявився в Андрія найяскравішим. Він знайшов свою команду, йому пощастило з тим, що тренером був Сергій Ребров чи своє слово сказав досвід?

- Усе перераховане зіграло свою роль. Сергій Ребров дуже добре знав цього футболіста і на полі намагався максимально використовувати його найкращі якості, ті чи інші награні елементи. Ну і не будемо забувати, що рівень протидії команд Саудівської Аравії значно нижчий за європейські, Андрію вдалося максимально використати набутий на попередніх етапах досвід.


- Багато хто вже порівнює це повернення з тим, як поверталися в "Динамо" Андрій Шевченко, згаданий уже Сергій Ребров. Наскільки взагалі доречні такі порівняння?

- Можна констатувати, що вимальовується гарна традиція повертатися в "Динамо" і догравати в тих, хто вписав яскраву сторінку в історію клубу. Не сумніваюся, що свою роль, свою роботу в клубі Ярмоленко виконає максимально якісно, а в молодих хлопців перед очима буде авторитетний лідер.


- Пішли вже в мережі чутки, що зарплата у Ярмоленка буде мало не такою, яку отримує Мірча Луческу. Чи не створить це несприятливу атмосферу в роздягальні?

- На цьому дуже люблять спекулювати, адже ніхто умови контракту Ярмоленка не бачив, це більше журналістське шоу. Але навіть якщо це правда, і в Ярмоленка зарплата буде вищою, ніж у всіх інших, включно з Луческу, я вважаю, що він на це заслужив.