6 червня 2023 14:16

Іран стверджує, що створив гіперзвукову ракету

Фото - ua.depositphotos.com


Іран заявив, що створив гіперзвукову ракету "Fattah", здатну рухатися зі швидкістю, що в 15 разів перевищує швидкість звуку.


Джерело: IRNA News Agency, "The Guardian"


Дослівно IRNA: "Гіперзвукова ракета вітчизняної розробки "Фаттах", останнє досягнення іранського Корпусу вартових ісламської революції, була представлена у вівторок вранці (6 червня) в присутності президента Ебрагіма Раїсі".


Деталі: Ця заява пролунала на тлі високого рівня напруженості у відносинах зі США щодо ядерної програми Тегерана.


Державне телебачення Ірану повідомило, що ракета під назвою "Фаттах", або "Завойовник" мовою фарсі, має дальність польоту до 870 миль (1 400 км).


У повідомленні також стверджувалося, що ракета може пройти крізь будь-яку регіональну систему протиракетної оборони, хоча жодних доказів на підтримку цього твердження не наводилося.


В ефірі було показано те, що виглядало як модель ракети, яку представила Революційна гвардія перед президентом Ебрагімом Раїсі.


Корпус вартових ісламської революції вже має великий арсенал балістичних ракет.


Цьому передувало: У листопаді генерал Амір Алі Хаджизаде з Корпусу вартових ісламської революції заявив, що Іран створив гіперзвукову ракету, не надавши при цьому жодних доказів на її підтвердження.


Ця заява пролунала під час загальнонаціональних протестів після смерті у вересні 22-річної Махси Аміні після її арешту "поліцією моралі" країни.


Довідка: Гіперзвукова зброя, яка летить зі швидкістю понад 5 Махів, що в п'ять разів перевищує швидкість звуку, може створити серйозні проблеми для систем протиракетної оборони через свою швидкість і маневреність.


Вважається, що Китай, так само як і США, працює над створенням цієї зброї.


Росія стверджує, що вже розгортає цю зброю, і заявила, що використовувала її на полі бою в Україні.