30 травня 2023 14:42

Блогер: "Зрозуміло, що нинішній "Верес" не здатен змусити "Динамо" грати в бий-біжи"

Блогер Михайло Смоловий у своєму Telegram-каналі проаналізував єдиноборства у матчі "Динамо" - "Верес".


Динамо 3:0 Верес


Єдиноборства


Кияни вже ВШОСТЕ в семи останніх турах поступилися в боротьбі. Лише одна перемога - в матчі проти Олександрії, яка від дуелей відмовилася (-71 за матч від середнього обсягу по сезону).


Два ключові фактори:


⁃ кияни схоже усвідомили ризики того, що не стягують постійний тиск на суперника, тому і цього разу 67.5% дуелей в захисті сталося на власній половині (на чужій виграно лише 6)


⁃ вінгери (в даному випадку) Кабаєв (4/17) та Беніто (2/6) не вивозять один-в-один; 63.3% дуелей і атаці в киян сталося у фінальній третині (виграно менше половини)

Ризиками була третя точність лонгболів у Вересу в УПЛ - 57.1%. Вище лише Шахтар (59.7%) та СК-1 (57.3%), але на відміну від довгих передач лідерів, де значна частка горизонтальних перемикань, у Вересу домінує вертикальний вектор.


Тож за відсутності постійного тиску киян, Верес нажбурляв 58% лонгболів до центру поля, до фінальної лише 31%.


Порівняємо з передостаннім туром (Олександрія):


⁃ лонгболів стільки ж 47, але точність ще вища (66% проти 55%)


⁃ частка в центр лише 45%, а до фінальної третини більше половини (55%)

Динамо програмовано уникло системного бомбардування за спини у пошуці глибини. Проблеми почалися в останні 30 хвилин:


А) Верес за решту матчу виконав більше передач (140 на 128)


Б) Верес виконував їх точніше (82.86% проти 79.69%)


В) Динамо в якийсь момент скотилося на бий-біжи (52 передачі вперед проти 38 поперечних; в перші 60 хвилин 113 вперед проти 167 поперечних) та ледь оговталося після цього

Зрозуміло, що нинішній Верес не здатен змусити Динамо грати в бий-біжи. Не бачу ігрових підстав для аж такого спрощення гри, та аж такої її примітивізації. Проте Динамо скотилося вже вчергове, маючи перевагу у рахунку на бий-біжи. Нахіба? Так зазвичай робить Динамо U19, тому Господь знає. Можливо якась вірусна хвороба повітряно-крапельним шляхом передалася, можливо динамівські гени дають про себе знати. Схоже життя нічому не вчить. Виглядає малоймовірним, що падіння тривалості володіння з 6.37 передач в першу годину гри до 3.24 передач в наступні 15, то рандом. Маю стійке відчуття, що тут зв’язок з індивідуальними діями окремих гравців. Пасову гру варто пропісочити окремо, щоб зрозуміти чи дійсно були гравці, які грали суттєво вертикальніше, ніж в перші 60 хвилин. Певно варто заморочитися.

Динамо вчергове програє в єдиноборствах: шоста поразка в семи останніх турах.


Дійсно хз, що відбувається, бо таких стріків впродовж 5-6 тижнів в історії клубу ще не було. Але додатково перевірю, можливо щось впустив...