30 травня 2023 10:57

Блогер: "Динамівці за статусом четвертої сили в УПЛ не повинні втрачати контроль над грою в переможних за змістом матчах"

Блогер Михайло Смоловий у своєму Телеграм-каналі розібрав гру "Динамо" з "Вересом".


Динамо 3:0 Верес

В деяких моментах Верес стримував швидкі спроби просувань, примушуючи Динамо «ходити довгими колами» до воріт:


⁃ володіння в киян до перерви на 10% вище за середнє по сезону УПЛ (68.17%), самі володіння тривали понад 6 передач


⁃ а, наприклад, спроб входження до периметру штрафного - на 3.59 менше за середню кількість для перших таймів


В першому таймі у Вересу не було жодного високого повернення м’яча (доволі унікальне для матчів Динамо в УПЛ явище, таке траплялося лише тричі). В самих киян лише 2 низькі втрати. Тож тиск суперника вповільнив просування, вони чинили його в центрі поля, без геройських стрибань на амбразуру.


13:1 за дотиками в штрафному та 0:1 за ударами з меж штрафного. Тож варто загадувати інший фактор: здатність креативних гравців в умовах щільного простору вирішувати щось. Хто лідери Динамо в першому таймі за єдиноборствами в атаці? Це легко:


⁃ 16 дуелей в Кабаєва


⁃ 6 дуелей в Беніто


Скільки виграних? 4 в Кабаєва та 2 в Беніто. Гадки не маю за які заслуги одному ~₴лям на місяць, а іншому наче новий контракт. Обігрувати на рахунок оббігань на просторі - прикольне вміння. Але Динамо переважно стикається із закритими захисними системами, де має працювати мозок, а не стегна.


Взагалі за такої ситуації не дивно, що штрафний Андрієвського був ЄДИНИМ ударом Динамо за тайм та за 68.17% володіння. Що там Іщенко розповідав на тижні?

В перші 15 хвилин після перерви Динамо підняло темп з 16.3 до 18.45 передач за хвилину володіння. Верес нарешті відвалився:


⁃ зазвичай підвищення темпу продукує брак, але вийшло навпаки


⁃ в Динамо зросла точність передач вперед, назад та поперек


⁃ зросла навіть точність передач з просуванням та до фінальної третини


⁃ за 15 хвилин досягнути більшої половини (7) кількості дотиків до м’яча в штрафному в першому таймі (13)


⁃ впродовж 6 (!) хвилин Рамірес міг робити хет-трік (удар головою, гол та невдала спроба підставитися під винос на 0.95 xG загалом)


Тому, шановний ІМС та не шановний пан Іщенко для вас ще раз жирним шрифтом: конкурентною перевагою на рівні УПЛ може стати лише швидкий рух м’яча, а не срак! Усе що наговорив Іщенко після турніру U14 в Італії - дичина! Коли діти, яких виховує Динамо, потраплять в умови 68% володіння, то бий-біжи, зріст понад 185 см та аути НЕ допоможуть. Допоможе лише швидка та якісна дистрибуція, якої НЕМАЄ на рівні U19 вже понад 5 років. Без темпу неможливо змусити суперника до позиційних помилок в захисті.

Після голу та невеличкої енерції Динамо...віддало м’яч супернику. В останні 30 хвилин зустрічі вже перевага Вересу у володінні (54.57%). І тут я волію говорити про дно: 10 з 12 дотиків Вересу за матч у штрафному киян сталися після 60 хвилини. Звинуватити Сироту в помилці - найлегше. Так, це помилка, і сам Олександр це розуміє. Проте собаки срали, діти їли! Ще більшою помилкою було віддавати м’яч супернику. Тут більше питань до іншого Олександра, легендарного Олександра.

Контроль над ходом гри втратив не Сирота, а команда. За декілька хвилин до пенальті Динамо вже могло лишитися в меншості: рух ноги Шапаренка дійсно можна було кваліфікувати, як надлишкова агресія.


У відкритій прямолінійній грі (13:10 за дотиками в штрафних) перемогло Динамо, продемонструвавши якісне бий-біжи, яке мав би демонструвати Верес. Це звісно не відскок, як з Ворсклою, але дуже близько до того. Динамівці за статусом четвертої сили в УПЛ не повинні втрачати контроль над грою в переможних за змістом матчах. Проте вони знову ледь не наварили...


xG графік матчу 29-го туру УПЛ Динамо 3:0 Верес


Після години гри Динамо втратило над нею контроль, і нехай рахунок вас не вводить в оману.