25 травня 2023 21:12

Підбито корабель Чорноморського флоту "Іван Хурс": з'явилось відео

Невідомі надводні дрони, імовірно, таки підбили корабель Чорноморського флоту РФ "Іван Хурс". Військовий кореспондент Андрій Цаплієнко показав у Telegram момент атаки.


Стверджується, що на відео - той самий "Іван Хурс", який, як напередодні стверджувала російська сторона, уникнув атаки морських БПЛА.


На кадрах чітко видно, що щонайменше один безпілотник таки влучив у корпус російського розвідника.


ОНОВЛЕНО 18:31. В Україні підтвердили ураження "Івана Хурса". "Українська правда" з посиланням на співрозмовника у військових колах пише, що корабель зазнав ушкоджень в результаті атаки українських морських дронів в акваторії Чорного моря.




Атака на Чорноморський флот - останні новини


24 травня низка ЗМІ повідомляли про атаку дронами на розвідувальний корабель ЧФ РФ "Іван Хурс" за 74 кілометри на північ від протоки Босфор - і за 400 кілометрів від підконтрольної Україні території. У Росії стверджували, що екіпажу вдалось "відбити" БПЛА, а саме судно нібито пошкоджень не отримало.


У відповідь окупанти перекрили рух на Кримському мосту під приводом "навчань", а в Чорне море терміново випустили фрегат "Адмірал Макаров" з 8 "Калібрами".


За словами експерта Олександра Коваленка, у складі російського флоту є лише ще один корабель подібного проекту (всього за 20 років таких було збудовано два), що робить втрату даної одиниці в лінійці проекту болючою для РФ.


Втрати Чорноморського флоту - дані


З початку повномасштабного вторгнення ЗСУ знищили 18 одиниць російських плавзасобів, включаючи бойові кораблі і катери.


Одна з масштабних операцій на ЧФ Росії була здійснена в жовтні 2022-го. Тоді, за підрахунками експертів, в результаті атаки невідомих морських безпілотників було пошкоджено щонайменше три кораблі у Севастопольській бухті. Але найдорожчою втратою для росіян (до 700 мільйонів доларів) виявився крейсер і флагман ЧФ РФ "Москва".


Як писав російський "Проект" у грудні 2022-го, Чорноморський флот РФ втратив у війні з Україною 15% свого бойового складу.