14 травня 2023 20:57

"Гвардіола сприймав його як ідеального кандидата": у Європі звернули увагу на екс-зірок "Динамо" та "Шахтаря"

Відразу три екс-гравці Шахтаря та один колишній гравець Динамо увійшли до списку найвідоміших футболістів чемпіонату Греції сезону 2022/23. Усі вони є справжніми зірками, яких широка публіка вже могла призабути.

Чотири колишні футболісти УПЛ потрапили до списку найвідоміших гравців чемпіонату Греції цього сезону за версією Squawka, які вже пішли з радарів на топ-урові.

Першим із них став 31-річний хорватський захисник Домагой Віда, який зараз виступає за АЕК Афіни. З 2013 по 2018 р. він грав за Динамо (160 матчів, 13 голів, вісім асистів).

«Один із культових героїв збірної Хорватії, яка у 2018 році вийшла у фінал чемпіонату світу. Тоді захисник, який провів сто матчів на національну команду, виступав за Бешикташ. Проте минулого літа приєднався до АЕКу, де він знову став взірцем завзятості та мужності».



Наступним, кого виділили журналісти, став український 36-річний захисник Іонікоса Дмитро Чигринський. Він виступав за «Шахтар» з 2006 по 2009 рр., а також з 2010 по 2015 р.р. (189 матчів, 16 голів, два асисти).


«Гравець збірної України, який відіграв за неї 29 матчів, був куплений Барселоною у Шахтаря у 2009 році. Гвардіола сприймав його як ідеального кандидата, щоби зібрати свою ідеальну лінію оборони.


Автори зазначають, що Чигринський надовго не затримався у Барселоні, а у чемпіонаті Греції вже став давно своїм.


«Однак він протримався лише один сезон і повернувся до Шахтаря у 2010 році. Захисник переїхав до Греції у 2016 році і спочатку грав за АЕК, але потім перейшов до Іонікосу».


Акцент журналістів упав і на 31-річного бразильського вінгера Панатінаїкоса Бернарда. Футболіст захищав кольори Шахтаря з 2013 по 2018 роки. (157 матчів, 28 голів, 35 асистів).

«Вихованець Атлетіко Мінейро вважався суперзіркою свого покоління. У 2013 році він перейшов до Шахтаря, і багато хто подумав, що це сходинка до маленького дива. Він провів 14 матчів за збірну Бразилії та був важливим гравцем на чемпіонаті світу 2014 року. Потім перейшов до Евертона у 2018 році».

Автори згадують, що після трансферу до АПЛ у бразильця почався спад.


«Гудісон Парк затамував подих, коли один із найкращих дріблерів «Селесао» вибрав Евертон, але вінгер був нестабільний. Бернард не міг знайти той рівень форми, який би зробив його елітним гравцем Прем'єр-ліги. 2021 року він підписав контракт з Аль-Шарджею, а потім приєднався до Панатінаїкоса».


Останнім екс-гравцем УПЛ, який потрапив у топ, став 35-річний бразильський вінгер ПАОК Тайсон. Футболіст з 2013 по 2021 роки. захищав кольори Шахтаря (299 матчів, 55 голів, 78 асистів).

«Він міг би блищати в одному з найбільших клубів Європи, але залишався вірним Шахтарю, перш ніж повернувся до рідного Інтернасьйоналу два роки тому».


Журналісти наголосили на високих регаліях Тайсона.

«Тайсон провів вісім матчів за збірну Бразилії і шість разів вигравав УПЛ у команді, яка зарекомендувала себе як одна з найвидовищніших і найжорстокіших у Європі у 2010-х роках. На початку цього року 35-річний гравець перейшов до ПАОКу».

Примітно, що ніхто з перерахованих вище футболістів цього сезону не зміг стати чемпіоном Греції, оскільки тріумфував у турнірі АЕК.